用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

原文章由 hkttm 於 07-7-30 13:49 發表

係呀!我相信會有好多石小家長都只係剩睇.
希望大家日後在此好好交流!
你小朋友讀邊間幼稚園呀?

我個仔讀緑楊幼稚園、你仔仔呢??

原文章由 branma 於 07-7-30 13:56 發表

我個仔讀緑楊幼稚園、你仔仔呢??

我個仔讀迦南.

迦南.

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:00 發表

我個仔讀迦南.

請問係咪Tsuen Wan plaza 附近個間呀,我朋友個仔今次升K1.讀迦南,我同事個仔就讀小西灣迦南.緑楊係有考試默書、我記得迦南都有.

原文章由 branma 於 07-7-30 14:10 發表

請問係咪Tsuen Wan plaza 附近個間呀,我朋友個仔今次升K1.讀迦南,我同事個仔就讀小西灣迦南.緑楊係有考試默書、我記得迦南都有.

Yes!
迦南係比較多考試默書.

K2開始已經要考試默書. 所以好多家長都會同小朋友選d 傳統小學.

SCS

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:16 發表

Yes!
迦南係比較多考試默書.
K2開始已經要考試默書. 所以好多家長都會同小朋友選d 傳統小學.

請問你地係咪由第─志願派入石小架、我地緑楊得3個小朋友入左石小、其他人多選浸聯、荃官

原文章由 branma 於 07-7-30 14:22 發表

請問你地係咪由第─志願派入石小架、我地緑楊得3個小朋友入左石小、其他人多選浸聯、荃官

我係自行果時入既, 迦南好多家長都選浸聯,荃官,海官,天佑..etc
7月5日我個仔剩係見到2-3個迦南同學.

you are lucky !!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:32 發表

我係自行果時入既, 迦南好多家長都選浸聯,荃官,海官,天佑..etc
7月5日我個仔剩係見到2-3個迦南同學.

You are lucky, 自行果時入左、我係6月2日先派到咋我開心到咸呀、我老公俾我嚇親呀、哈哈哈。

原文章由 branma 於 07-7-30 14:44 發表

You are lucky, 自行果時入左、我係6月2日先派到咋我開心到咸呀、我老公俾我嚇親呀、哈哈哈。

當時預左唔得就等抽獎, 抽獎唔得就去叩門.

LUCKY !!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 15:04 發表

當時預左唔得就等抽獎, 抽獎唔得就去叩門.

叩門好慘架、我d朋友叩浸聯都未能成功,請問你仔仔有無考普通話班呢?我個仔有考呀,要8月中先知。

原文章由 branma 於 07-7-30 15:10 發表

叩門好慘架、我d朋友叩浸聯都未能成功,請問你仔仔有無考普通話班呢?我個仔有考呀,要8月中先知。

聽講浸聯好似form都唔收.
我個仔都有考呀,個老師叫佢讀左幾個字,唔知得唔得?!

普通話試

原文章由 hkttm 於 07-7-30 15:23 發表

聽講浸聯好似form都唔收.
我個仔都有考呀,個老師叫佢讀左幾個字,唔知得唔得?!

我上bk見到好多苦主話form都唔收、其實太多人叩門啦、要有人唔讀先有位退給其他人。呢D叩門位只收最top個D學生咋.上次係我老公陪仔仔考普通話試,teacher問我老公為主,只係問我個仔叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀─篇簡單句子咋,我仔仔記得和老師問好和説謝謝再見。

原文章由 branma 於 07-7-30 15:39 發表

我上bk見到好多苦主話form都唔收、其實太多人叩門啦、要有人唔讀先有位退給其他人。呢D叩門位只收最top個D學生咋.上次係我老公陪仔仔考普通話試,teacher問我老公為主,只係問我個仔叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀 ...

係呀,浸聯真係好 hit. (可能因為升中派位好啦)
好啦,有野做要走啦, 下次再傾過!

開始熱鬧啦!連hktmm都返嚟啦!

近排阿仔放暑假,忙於陪佢,星期六、日老公又用住部電腦,今晚佢去睇Live Show,我才可上來傾下,幾吊癮呀。

branma,
我囝囝讀"祖堯邨循道衛理幼稚園",因我們住在荔景山上的浩景臺,而奶奶住在近10分鐘車程的祖堯邨,平日由她照顧囝囝,故當初寧選此屋邨幼稚園而不選美孚的是不錯的選擇,阿仔讀得不錯,連續四年都上台攞獎,四年半內的三位老師用心、悉心、愛心教導,佢重有十多次的表演歌舞機會,幼稚園頗OK的,浩景臺的家長大多選名校為主,而多重於孩子讀得好又開心。:D

但幼稚園裡應該無人了解石小,故只有囝囝一個入石小。他好彩是在第一次的自行分配而跨區入到石小的,上網得知入選,我重開心到飛起及眼濕濕的,感謝上天。:loveliness:

我以為校服是規定揾指定那間添!搞到8月29日無得穿正常校服回校。:(

原文章由 branma 於 07-7-27 14:15 發表
上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、我仔仔─般架咋、我當給他試吓咋!!好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間 ...

Hi Irene

原文章由 Irene1121 於 07-7-30 21:34 發表
開始熱鬧啦!連hktmm都返嚟啦!

近排阿仔放暑假,忙於陪佢,星期六、日老公又用住部電腦,今晚佢去睇Live Show,我才可上來傾下,幾吊癮呀。

branma,
我囝囝讀"祖堯邨循道衛理幼稚園 ...

morning !! 我小學係茘景讀書架、所以附近─帯都仲記得、因為我有幾個朋友住祖堯架、我仔仔讀緑楊、今年得3個入左石小咋、D人話石小遠呀,我住爵悦庭好方便,亜仔又鐘意喎,我自行時係後備咋,6月2先由第─志願派入我真係好開心,我好怕要叩門要考亜仔啦,你仔仔好勁呀,年年攞奬,上次我見你話仔仔係美籍,咁係咪你先生是美國人呢?我平時在公司online,但回家後、我要陪亜仔我唔用電腦架、

branma,

我老公是讀祖堯天主教小學及茘景天主教中學,你們可能有機會是同校、甚至是同學!?所以佢是百分百香港仔,我都想囝囝是Mix的,佢幾個月大之時有阿太見佢鼻大鼻高,都以為我老公是老外呀,我其實應該一早跟家人移民New York,之後揾個老外,就可有個Mix的囝囝,發吓夢呀。

是的,家人在十幾年前已移民New York,我的父母及兩弟都入了籍,唯猶是我,為了理想留在香港,只取了綠咭(居留權)後即回港,現在自身的發展是極差,(希望已)是人生最低潮.....再傾此痛苦經歷吧,所以經過後令我更加相信命運,但為了囝囝及將來的人生,我相信我仍有生機會活得好些,起碼過返一些舒適平凡的生活呀。

我兩夫婦響往New York的音樂/電影/藝術之文化,故此為了囝囝將來有多個選擇,所以在當地出世,幸好在我們沒有刻意催谷,只有薰陶下,知道他的基因是傾向創意及Visual Art那邊。所以我綠咭將快於2012年到期,隨時不能入境被收返,有考慮過囝囝讀完四年班(2011)後去那邊生活,但最煩是老公在香港有些發展,是獨子而奶奶74歲高齡,面對人生交叉點,最煩是我們的籌碼低,唉再過兩三年再算吧,好煩的人生大題目,你們未了解我切膚之痛。

最慶幸是阿仔發展OK、入石小、升小一、又識到大家,可不要煩到你們俾我傾訴吓。:loveliness:

Hi !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 11:43 發表
branma,

我老公是讀祖堯天主教小學及茘景天主教中學,你們可能有機會是同校、甚至是同學!?所以佢是百分百香港仔,我都想囝囝是Mix的,佢幾個月大之時有阿太見佢鼻大鼻高,都以為我老公是老外呀,我其 ...

哈哈、我唔係天主教畢業生嚟、我可能老過你老公呀、嘩!我諗你仔仔─定好靚仔呀、我個仔細細個(半歳前)又係似mix咁好得意、好懷念 baby Brandon呀。我個仔叫(Brandon)多多指教。我老公亜嫂係加拿大人(鬼婆)故此仔仔的堂姐們全都是mix、她們在加拿大生活、到2至5歳(3 girls)是舉家回流香港、可能她們在加拿大長大、D中文始終差D,嫂嫂亦希望帯她們回加拿大讀書並有奶粉金至18歳。
我好開心可以和你分享、but pls dont mind i type very slow, becuase i use手寫版、寫得超慢

me 2,手寫板。我想我老過妳呀。

我都好懷念 BB時候的Florian(北歐人的普遍名),以前靚仔可愛D,而家成枝黑柴咁!半年來未重過!兩父子成日行山游水打羽毛球,飲食習慣頗算十分好,所以只標高,不長肉,隻手重幼過BB那時呀!

背起大書包好搞笑!

妳可以一邊上班一邊上網傾計,真好,有份好工!(or老闆?)我半年前的新工,兩個老闆對我幾看重幾欣賞,無奈我的下屬及有一名A/C同事Cheap到從未曾領較過,而最後在忍了三個月後辭職,最憎辦公室政治,不懂玩又不是大衰人。唉,至今也未能找到一份合適的工作,女性在中年失業好慘!

GOOD COMPANY !!

so i PM ask you do you need  law

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:31 編輯 ]

Hello! Irene & branma,

估唔到你地o甘早到.我公司無手寫板.所以手打好慢.
branma 你個仔o甘快做p.1 d paper?
暑假有無安排活動呀?
Irene, 你係唔係天主教徒呀?

primary one 's paper

原文章由 hkttm 於 07-7-31 13:48 發表
Hello! Irene & branma,

估唔到你地o甘早到.我公司無手寫板.所以手打好慢.
branma 你個仔o甘快做p.1 d paper?
暑假有無安排活動呀?
Irene, 你係唔係天主教徒呀?

Yes, 我仔仔做左五個月paper啦、效果良好、引導他自己看題目囉。
暑假返─、三、五、毎日兩小時、回(緑楊)返奥數班、包括奥數普通話和英文拼音、水彩和素描都幾開心架、另星期六要學phonics & grammer. he still not yet learn the piano !!
‹ 上一主題|下一主題