用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

收到啦.....收到啦...我收到信通知收左我個仔啦...好開心呀....

你地呢???
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

醒目開學勳章

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-21 09:48 發表
你好呀...你見幾點呀...唔知我地其實會唔會有係o個到都傾過計呢?!

我嗰日見上午10點,唔知有無傾過計呢? 昨天已經收到信話收,2/2前交留位費!我會同bb報上午N1中英班,因屋企有工人.
bb Kelvin 係12月12日出世~~重3.65kg快啲入黎睇吓啦!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

係...噤真的有可能見過面喎...我同仔仔一齊,不過我就見9:30的,但之後都係留係到玩到10:30 ,因為仔仔唔想走,要玩車車!

我都係昨天收到信話收,2/2前交留位費!不過我今日已交 $ 了,唔想煩!我仔仔都係報上午N1中英班,噤一定做到同學啦....我有個朋友O個女都係一齊讀!

真係好開心,下次約下你先!

原文章由 crystal121 於 08-1-23 15:02 發表

我嗰日見上午10點,唔知有無傾過計呢? 昨天已經收到信話收,2/2前交留位費!我會同bb報上午N1中英班,因屋企有工人.
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

點呀...仲有冇人已比留位費呀....有冇小朋友同我個仔做同學仔,做個朋友,傾定先吖...

my son had interview at last oct already and will attend the N1 AM class in coming Nov too, 做個同學仔,做個朋友,傾傾先!

GOOD.....你好呀....做個朋友!

原文章由 icyman 於 08-1-27 16:57 發表
my son had interview at last oct already and will attend the N1 AM class in coming Nov too, 做個同學仔,做個朋友,傾傾先!

Hi 咁多位,

我都係住德褔架,亦都諗住報德福N1,但我囡囡二月先一歲,咁我應該幾時要報名呀?而幾時會開學呢?

hi 呀...

N1 要足2歲才可以入讀!我諗你要出年才可以入讀啦...你今年年尾去問下!應該可以遞 form 啦....

原文章由 winniethepong 於 08-1-28 21:58 發表
Hi 咁多位,

我都係住德褔架,亦都諗住報德福N1,但我囡囡二月先一歲,咁我應該幾時要報名呀?而幾時會開學呢?

Hi Rabbitgirl,

Thank You 呀!咁我想問下係幾時開學架?係咪八月呀?

我都未知...唔知係8月定9月呢?!

原文章由 winniethepong 於 08-1-29 21:18 發表
Hi Rabbitgirl,

Thank You 呀!咁我想問下係幾時開學架?係咪八月呀?

winniethepong:
係九月開學架,同埋初頭幾日係適應期,由一個鐘慢慢加到兩個鐘,先至三個鐘,頭幾日家長可以陪上課...

如果你小朋友係二月,可以申請二月,即下學期插班,但可能係讀一年半n1,或二月先讀下學期,九月讀上學期,到翌年二月轉讀k1,我見大囡以前有個小朋友係咁,不過都要問下學校,同埋睇你想小朋友點...
我家有三寶

妳依家可以去學校報名,我個女07/01出世已經收咗09/01返學.

我都唔知可以噤早報名,如果知就一早報,唔駛之前噤担心啦...

原文章由 saiwai 於 08-1-30 22:15 發表

妳依家可以去學校報名,我個女07/01出世已經收咗09/01返學.

Hi!各位,大家好,我又來報到.我小朋友也是今年讀N1上午中英文班.

係呢,fostermak,請問你大囡最後有沒有轉去其他學校讀K1?

MrsJCLee:
你好啊,我大囡最後考入鑽石山靈糧讀K1...

當初俾囡囡讀德福n1,主要想佢學自理,同埋多d同其他同齡小朋友相處,同埋見德福有空間大,又有露天操場,可以俾小朋友每天曬太陽騎單車,吸收新鮮空氣...

一直都覺得德福好好(響區內),之不過係同其他bk媽咪傾開,德福k1學費同出面其他出面名校幼稚園唔係差好遠,咁咪試下考出面幼稚園,當係見識下同比較下,結果考左幾間(包括德福),兩公婆最鍾意鑽石山靈糧,因為我地係教徒,想囡囡響一間基督教氣氛濃厚o既學校讀書,想佢有多d德育同品格宗教熏陶,亦想佢開開心心返學,訓練佢創意同表達力...

雖說德福幼稚園都係基督教,但宗教色彩較淡,之不過n1課程真係唔算淺,係教k1的課程, n1許老師同蘭姐玲姐好有愛心...

我諗俾得小朋友黎德福讀,多數係中產家庭,唔係小朋友同公共屋村幼稚園d新移民小朋友一齊,同埋家長比較著重子女學業...

舊年情況係,大部分n1家長都幫小朋友都考同揀出面唔同o既名牌幼稚園(我知o既有根德園/約克/st catherine/又一村/聖三一/崇真等),只有小部分考左都決定留響德福,因為佢地好滿意老師同學校,因為各個家長取向同要求都會唔同...

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-2 11:28 發表
Hi!各位,大家好,我又來報到.我小朋友也是今年讀N1上午中英文班.

係呢,fostermak,請問你大囡最後有沒有轉去其他學校讀K1?
我家有三寶

Hi Fostermak & Saiwai,

唔該哂你地呀!我諗我會2009年八、九月先俾囡囡讀一年N1,之後2010年讀K1又得唔得呢?另外你地知唔知德褔有冇
playgroup架?

fostermak,你好!

很多謝你的回應及資料,非常有幫助.我們也是教徒,本身亦覺得德福幼稚園沒有特別的宗教色彩,但由於近,所以暫時決定讀一年,再看看情況怎樣.我們也在想會否再為孩子轉校(K1),所以詢問你的意見,多謝你!

lovelywinnie:
2009年八、九月先俾囡囡讀一年N1,2010年讀K1梗係得啦...
如果你響德福讀n1,咁k1就唔駛面試,可以直上k1,最緊要你肯俾留位費就得...

另外,德福有playgroup,你可以打去問下,但係你要有心理準備,職員d telephone manner一般...

MrsJCLee :
我諗各個家長對於學校有冇宗教背景同濃厚程度要求唔同,我記得
n1果陣,聖誕會有親子聖誕飾物設計比賽,萬聖節會有時裝表演,每日茶點會教小朋友祈禱,對我呢位n1家長同囡囡黎講,已經好足夠...

到K1,我地想k1多d宗教上的培育,例如有早會或午會唱聖詩,有聖經課,新年聖誕有崇拜,學校有傳道人講道,教識佢凡事感恩...

到九月,大家的小朋友讀n1後冇幾耐,就要考慮係咪報其他k1,或者
大家可以相認下,交流意見架...
我家有三寶

fostermak

fostermak:

認同你的說法,如果也有聖經故事(N1),那就更好.
好的,九月份時再相認....

預埋我,我地一齊相認啦....我都係教徒...

係呢,你地返邊間教會??

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-5 16:16 發表
fostermak:

認同你的說法,如果也有聖經故事(N1),那就更好.
好的,九月份時再相認....
‹ 上一主題|下一主題