用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

goodbaby:

請 check e-mail.^^

原帖由 goodbaby 於 08-9-3 11:44 發表
Kenichi,

My son also told me yesterday that they exchanged their snacks at the recess ar... I feel more comfortable after hearing this as I was worried if he would feel lonley or scared during the fi ...

係呢? 你地有無幫仔女帶冷衫番學呀? 阿仔話覺得向課室冷氣好凍, 所以我地已經有帶冷衫番學著啦!!

Kenichi,

我想問吓你個仔朝早要幾點起身o架?  你住邊頭, 架校車幾點到你o個度呀?  

我住美湖, 校車7:25就到... 所以阿你宜家要6:30就起身, 我同佢都覺得好辛苦, 到下星期開始返學都唔知點算, 放學仲要等我放工返去教佢做功課, 一定唔夠o訓...

原帖由 goodbaby 於 08-9-4 12:15 發表
Kenichi,

我想問吓你個仔朝早要幾點起身o架?  你住邊頭, 架校車幾點到你o個度呀?  

我住美湖, 校車7:25就到... 所以阿你宜家要6:30就起身, 我同佢都覺得好辛苦, 到下星期開始返學都唔知點算, 放學仲要等我放工返去 ...

我住景湖,校車7:30到樓下,我7:00先叫醒一仔,洗面刷牙換衫食早餐,時間剛剛好。我就6:45起身準備好D嘢,時間都OK啦。夜晚最遲9:30一定要瞓,起碼都要瞓到8﹣9個鐘,我見佢都OK喎,而家返到屋企仲有精神玩。我知有D小朋友係需要瞓多D先得,你可以比佢再早D瞓,睇吓會唔會好D。

如果你要夜返屋企,你一定要佢自己做好D功課先,唔識先等你返嚟問,其實有幾日放學前嗰堂都可以做功課,到時唔識又可以問吓人囉。

你唔駛咁擔心啦,而家先剛剛開始,總有辦法解決嘅,放心啦!!剛剛轉變,要比D時間適應吓。

kenichi

嘩... 乜你個仔可以咁快係埋早餐啦?  我叫我個仔6:30起身, 都係啱啱好, 7:15 出門口, 因為有時架車會7:20就到... 而我就要6:00起身啦...

你係咪唔洗返工架?

係呢, 你知唔知佢地第二本手冊係咪比老師keep住咗, 上次我比阿仔拎完返學就冇咗啦, 但今日佢又話老師要佢地明天帶多一次... 唔知係咪只係叫o的仲未帶o既帶返去呢?

原帖由 kenichi 於 08-9-4 13:14 發表

我住景湖,校車7:30到樓下,我7:00先叫醒一仔,洗面刷牙換衫食早餐,時間剛剛好。我就6:45起身準備好D嘢,時間都OK啦。夜晚最遲9:30一定要瞓,起碼都要瞓到8﹣9個鐘,我見佢都OK喎,而家返到屋企仲有精神玩。我知有D小朋友係需要瞓多D先得,你可以比佢再早D ...

各位媽咪.

學校的通告填了及交回學校, 沒有留copy. 交了什麼fee 都忘記了. 唔知道學校會俾番copy 我們?
時間表已有, 請問有沒有中文或英文dictation堂?唔見時間表有寫 ?

原帖由 goodbaby 於 08-9-4 14:07 發表
kenichi

嘩... 乜你個仔可以咁快係埋早餐啦?  我叫我個仔6:30起身, 都係啱啱好, 7:15 出門口, 因為有時架車會7:20就到... 而我就要6:00起身啦...

你係咪唔洗返工架?

係呢, 你知唔知佢地第二本手冊係咪比老師keep ...

yinyin527

D通告淨係比下面簽名嗰部份就可以,唔需要全張交返比學校,自己可以keep番內容部份。

goodbaby

手冊我都係得一本,另一本可能要放喺學校。

我唔駛返工架,我要湊2個小朋友呀,而家湊完個囝上車,跟住湊個囡返學囉。

各位媽咪

噚日老師喺學校有派英文同數學worksheet比小朋友做,要自已做,無得問,唔識就漏空佢。你哋D小朋友係唔係咁同你哋講呀??

阿仔都有講呀! 佢話老師同佢地考試喎! 仲有考普通話, 老師給一些生字叫1~5號排隊輪住問,然後到6~10,11~15...... 每位同學都要出去讀普通話, 我估老師係想先認知每位同學的能力掛!!

原帖由 maywon 於 08-9-5 00:22 發表
[quote]原帖由 kenichi 於 08-9-4 22:36 發表
[各位媽咪

噚日老師喺學校有派英文同數學worksheet比小朋友做,要自已做,無得問,唔識就漏空佢。你哋D小朋友係唔係咁 ...

請問你地知唔知運動鞋係咪一定唔可以有其他顏色既logo呀! 呀仔話老師同佢講話唔可以呀, 阿仔叫我要買過一對比佢呀!

阿仔昨日都有同我講同一個問題, 叫我今日要帶第二本手冊, 我話上次老師收左啦! 跟住佢話可能唔係同佢講, 係同其他同學講喎!    

原帖由 goodbaby 於 08-9-4 14:07 發表
係呢, 你知唔知佢地第二本手冊係咪比老師keep住咗, 上次我比阿仔拎完返學就冇咗啦, 但今日佢又話老師要佢地明天帶多一次... 唔知係咪只係叫o的仲未帶o既帶返去呢?

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-5 08:41 發表
請問你地知唔知運動鞋係咪一定唔可以有其他顏色既logo呀! 呀仔話老師同佢講話唔可以呀, 阿仔叫我要買過一對比佢呀!

HappyMatthew

係要淨白色,唔可以有其他顏色既logo的。

原帖由 kenichi 於 08-9-5 09:36 發表

我囡囡係 1E 的 Christy,我地都睇過通告話只可以淨白色,所以前日專登同佢買過對淨白的。不過真係幾難,大牌子o既都有大大個 Logo 係度,就算唔係明顯顏色都有D灰色線咁
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

咁我都要同佢買個對先得啦....thanks!!

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 10:27 發表

我囡囡係 1E 的 Christy,我地都睇過通告話只可以淨白色,所以前日專登同佢買過對淨白的。不過真係幾難,大牌子o既都有大大個 Logo 係度,就算唔係明顯顏色都有D灰色線咁 ...

原帖由 kenichi 於 08-9-5 09:36 發表

Hi, 小樹熊,

我見你向1E班個 TOPIC 話有小朋友整到你囡囡頸上出現幾條血痕, 個女仔都真係幾頑皮同大力喎! 你囡囡無事嘛!有無唔開心呀? 做媽咪真係幾擔心仔囡向學校預到唔開心既事情, 唔識得解決, 又唔識保護自己, 最驚係佢唔敢出聲, 唔話比人知, 就更加解決唔到問題. 不過, 呢d都係成長o既階段, 要小朋友慢慢學習, 我都好希望仔仔好快學會自己解決問題, 及識得點樣保護自己呀!

我個仔都有同我講過... 佢話好似考試咁喎... 但佢話佢都有o的唔識... 至於國語, 佢話佢只係講咗佢叫乜名就冇啦喎.. 哈哈... 真係乜都唔識..

係呢, 你地知唔知佢地下個星期開始食lunch係咪要自己帶餐具呀?

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-5 08:32 發表
阿仔都有講呀! 佢話老師同佢地考試喎! 仲有考普通話, 老師給一些生字叫1~5號排隊輪住問,然後到6~10,11~15...... 每位同學都要出去讀普通話, 我估老師係想先認知每位同學的能力掛!!

...

有時我都好擔心, 我係擔心我個仔會唔會好rude咁對人, 佢由細到大都係好心急, 自己想做乜就做乜, 都唔諗諗先做, 又唔專心, 我宜家都等近同佢去睇醫生... 希望可以幫到佢...

不過好彩暫時佢都表現良好... 希望可以keep住.

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-5 11:23 發表
Hi, 小樹熊,

我見你向1E班個 TOPIC 話有小朋友整到你囡囡頸上出現幾條血痕, 個女仔都真係幾頑皮同大力喎! 你囡囡無事嘛!有無唔開心呀? 做媽咪真係幾擔心仔囡向學校預到唔開心既事情, 唔識得解決, 又唔識保護自己,  ...

Hi

大家好!

我兒子同樣是1A班

18號 Toby Leung

希望日後可大家交流

*** 看到 handbook 知道他們須每天要看 English Story Book 我在 Yahoo網站,購買了一些便宜 Book 價錢由 $8 - $25 左右

http://ort.shopping.####.hk/

希望分享大家

(^_^)

Yahoo 買書網站係

http:/ort.shopping.####.hk
‹ 上一主題|下一主題