用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚幼兒園爆水喉?
樓主: mariandy
go

劍嗚幼兒園爆水喉? [複製鏈接]

我個b 都係讀緊km n1, 上wk 都收到ms call 話bb 唔適應返學, 叫我考慮休學轉sat course, 佢都痴孖根架

原帖由 lambk 於 08-10-15 23:57 發表
Thanks, Josephine108.

I will take my kid to have an interview with PIPS(Kln) this Friday and will see.

BTW, I got a letter from KM today.  They've organised Sat. playgroup for N1 students.  Also, th ...

除非孩子行為上騷擾到別人,被老師投訴就話啫,若是以【莫需有】的之叫停,就真係聽見都嬲。

原帖由 Bebichhichi 於 08-10-16 09:43 發表
我個b 都係讀緊km n1, 上wk 都收到ms call 話bb 唔適應返學, 叫我考慮休學轉sat course, 佢都痴孖根架

原帖由 Bebichhichi 於 08-10-16 09:43 發表

首先聲明, 我唔係現有 km 家長, 亦唔係將會入讀此校的小朋友家長, 我只係路過, 但實在睇唔過眼

如果間學校要話我小朋友唔適應叫佢休學, 我會叫佢寫番封信俾我, 話我知小朋友有乜問題, 所以佢o地建議休學, 我諗佢到時實唔敢出信, 不過你要有心理準備, 學校可能會留難小朋友/家長,咁都無謂繼續讀落去, 所以既然佢出到聲, 你都要預咗冇得繼續讀, 搵定後路好 d

太過分 !

我無理佢呀, 我話小朋友岩岩病左再返實唔慣架啦, 而且果時都仲係岩岩返番第2日, then 佢話唔係一定要你轉, 比個choic 你揀姐, 不過之後問番個外籍ms, 佢又話我個仔ok wor, 應該係之前病所以影響左, 預計佢之後會無問題既

原帖由 大腳板 於 08-10-16 12:09 發表

首先聲明, 我唔係現有 km 家長, 亦唔係將會入讀此校的小朋友家長, 我只係路過, 但實在睇唔過眼

如果間學校要話我小朋友唔適應叫佢休學, 我會叫佢寫番封信俾我, 話我知小朋友有乜問題, 所以佢o地建議休學, 我諗佢 ...

請問仲有冇家長 (N1 或 K1) 收到KM電話叫小朋友轉 Sat 班?  因很想了解這是个別事件抑或他們處理超收的手法。

Thanks.

我果班唔止我一個, 以我所知仲有小朋友都收到call, 比個mami 鬧到7彩

原帖由 jonahlee 於 08-10-16 14:26 發表

請問仲有冇家長 (N1 或 K1) 收到KM電話叫小朋友轉 Sat 班?  因很想了解這是个別事件抑或他們處理超收的手法。

Thanks.

千祈唔好上當轉Sat playgroup!!
我就無得番N1焗住番Sat playgroup咋!

不過話事話,KM 今次真係失策兼失分.  不知是否從前已經超收哩?

原帖由 Bebichhichi 於 08-10-16 15:07 發表
我果班唔止我一個, 以我所知仲有小朋友都收到call, 比個mami 鬧到7彩

I am not KM parents, and not ex-KM student's parents.  I don't want to comment on the school.

But for those who are asked by the school not to study there, or cannot join the school in Nov / Dec, and don't know where to go, I have a suggestion.  You may consider Funful Kindergarten (Fong Fong).  They always welcome new joiners.  Although it is not a very famous school, I think it is quite good.

My daugher studied in the pre-nursery class there for 2 months some months ago.  The teachers are quite caring, and the school is very spacious.  My daughter learnt a lot.

For English she learnt A-Z.  For numbers she learnt 1 - 20 in both Chinese and English.   For Chinese she learnt to recognise more than 20 characters.  For music she learnt a lot of English and Chinese songs.  For self-caring, she learnt how to put on and take off her shoes and put them in the proper place herself.  There are many other things she has learnt from Funful and these form a good foundation on her learning.

She is 2.6 years old now.  She can now recognise 1 - 100.  She can speak in Cantonese like an adult, and English in simple sentence.  She can sing more than 10 songs in both languages, and understand what the songs talk about.

Maybe someone think that Funful is not as good as some famous schools.  But under current situation that most schools have been full, Funful is a good choice.

Dear gifthoney,

Thx for your information.

我同你case 一樣呀!!!
又係叫我轉,
我話我仔喊, 我話你要比多d時間佢適應, 佢入學前已經讀左成年playgroup啦, 仲讀!!??
個個小朋友都唔同架啦, 你地要比多d愛心同時間佢架ma!!!!

原帖由 Bebichhichi 於 08-10-16 15:07 發表

我只係路過!
有無攪錯, 小朋友唔適應就休學, 咁如果上小學, 初初都唔適應咁又休學囉喎, 一路都唔適應, 咁成世都唔使讀書啦. 唔適應學校就要有責任令小朋友習慣同適應架啦. 咁不負責任的藉口都講得出嘅???

請問你係咪下午a班架??

原帖由 jn_mama 於 08-10-17 10:36 發表
我同你case 一樣呀!!!
又係叫我轉,
我話我仔喊, 我話你要比多d時間佢適應, 佢入學前已經讀左成年playgroup啦, 仲讀!!??
個個小朋友都唔同架啦, 你地要比多d愛心同時間佢架ma!!!!

...

Hi, Candybbw.

Does your friend mean it takes long time to recover KM's reputation?  Or meaning something else?

原帖由 Candybbw 於 08-10-20 11:52 發表
My friend's son study in KM, she said it takes long long time to recover... TROUBLE

Hi, lambk

我都係返Sat playgroup的, 你上幾點個班呀?

原帖由 lambk 於 08-10-16 16:19 發表
千祈唔好上當轉Sat playgroup!!
我就無得番N1焗住番Sat playgroup咋!

不過話事話,KM 今次真係失策兼失分.  不知是否從前已經超收哩?

Hello 呀, waiman222. 我返9.30am紅組.

你呢?

以我所見,KM同一時段開幾班playgroup bor!

原帖由 waiman222 於 08-10-20 19:10 發表
Hi, lambk

我都係返Sat playgroup的, 你上幾點個班呀?

Hello lambk
我係返11:30am紅組的, 你地9:30am有幾多人上呀?
我這班只有2個人咋, 學校話遲d會再有人加入o咼.

原帖由 lambk 於 08-10-21 09:02 發表
Hello 呀, waiman222. 我返9.30am紅組.

你呢?

以我所見,KM同一時段開幾班playgroup bor!

有8人左右. (PS因第一堂由婆婆帶,所以我不清楚確實數目. 但婆婆話返11.30am都好似有20人左右bor!)

婆婆仲話好多小朋友應該返緊KM nursury,因為見到佢哋咩住KM書包.

因KM今次playgroup都好急,有D家長可能趕唔切,遲D返番都唔出奇.

得2個人,又確係悶D!

Other than this Sat playgroup, did you find other nursury for your kid?  Or your kid is studying in KM nursury right now?

原帖由 waiman222 於 08-10-21 10:31 發表
Hello lambk
我係返11:30am紅組的, 你地9:30am有幾多人上呀?
我這班只有2個人咋, 學校話遲d會再有人加入o咼.

你地返呢d pg 要幾錢呀? 係咪一wk 返一次only?

原帖由 lambk 於 08-10-21 11:45 發表
有8人左右. (PS因第一堂由婆婆帶,所以我不清楚確實數目. 但婆婆話返11.30am都好似有20人左右bor!)

婆婆仲話好多小朋友應該返緊KM nursury,因為見到佢哋咩住KM書包.

因KM今次playgroup都好急,有D家長可能趕唔切,遲D ...
‹ 上一主題|下一主題