用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Is Good Hope a great school? Welcome all comments...
樓主: bird-bird
go

Is Good Hope a great school? Welcome all comments... [複製鏈接]

HI BBR,
唉! 你估德望EASY 得去邊呀?! 咪又係讀到你暈!
原帖由 BBR 於 08-11-13 16:03 發表
咁辛苦你重比個女讀?咁揀Good Hope la

但好似SFA個課程好D, 英文小學 + 普通話教中文!!

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我同意....SFA 又辛苦, 又冇一條龍中學, 考得唔好都咪話唔心, 如果每日放工仲要同個女為的功課而抗戰, 真係命都短幾年.........都係句, 我仲未收到SFA信, 自己係道亂"UP"一通...........唉.......吃不到的葡萄真係酸的???!!!

恭喜哂各位獲取錄的醒目仔醒目女的家長...

原帖由 BBR 於 08-11-13 16:03 發表
咁辛苦你重比個女讀?咁揀Good Hope la

我揀GH,我當然知GH唔慌容易得去邊,但我相信會好過SFA,我唔想個女怕左讀書,唔想為讀書而讀書,我係全職媽咪可以有好多時間教佢,但唔想每日除左功課同溫書就咩時間都無哂比個女,最多有時間米自己教多D,我宜家都係咁教我個女野,基本上我宜家係教緊佢1,2年級個D野,而佢都吸收到,可能因為慢慢學唔駛趕

原帖由 safarimama 於 08-11-13 16:07 發表
HI BBR,
唉! 你估德望EASY 得去邊呀?! 咪又係讀到你暈!

但好似SFA個課程好D, 英文小學 + 普通話教中文!!

原帖由 safarimama 於 08-11-13 15:53 發表
但我講真最最最想入協恩!! 德望同SFA 那間容易D插班協恩呢?

最容易插協恩是APS.   SFA or 聖家 有插班入.
德望沒有

Congratulations to Safarimama.....

HYPS.. I want too!!! Let's share on 24/11.

原帖由 safarimama 於 08-11-13 15:49 發表
剛剛收到SFA取錄, 點好? 那間好些??講真最最最想入協恩!! 德望同SFA 那間容易D插班協恩呢?

i want Marymount

原帖由 kls12 於 08-11-13 17:26 發表

德望沒有

Do you know the reason?  I heard that some GH students had changed to MCS.  So, it is not the academic that counts.

我知去年有SFA的小朋友插班入了MCS, LS.

原帖由 KristyMum 於 08-11-13 20:13 發表

Do you know the reason?  I heard that some GH students had changed to MCS.  So, it is not the academic that counts.

回覆 # 的文章

我都聽過APS同協恩有關係, 所以都有好多宣小升入協恩

hi bbmummmy,

咁你係咪會比個女讀GH ar?? 1st round 你揀那間?
原帖由 bbmummmy 於 08-11-13 23:28 發表
我都聽過APS同協恩有關係, 所以都有好多宣小升入協恩
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 KristyMum 於 08-11-13 20:13 發表

插班入MCS 比 協恩 容易, 因此沒有GHS 插班協恩

不是! 除了MCS, GH有成功插去HY,  07年P.2 HY 收左2個GH, 其中一個最後去左MCS (佢考2間,2間都收呢!)

原帖由 kls12 於 08-11-13 17:26 發表
德望沒有

今天去GH交留位費, 有家長問明年是否轉全日?是否轉新校舍? 老師答:唔知!  但有告訴家長排隊時的其中一張米白色膠椅是新校舍時學生專用.如果明年不會轉全日, 各位會選GH嗎?

原帖由 AM 於 08-11-14 14:49 發表
不是! 除了MCS, GH有成功插去HY,  07年P.2 HY 收左2個GH, 其中一個最後去左MCS (佢考2間,2間都收呢!)

感謝您的更正, GH都非常受插班學校歡迎.
插班入MCS 比 協恩容易,GH每年許多成功插去MCS

原帖由 kls12 於 08-11-14 15:23 發表

感謝您的更正, GH都非常受插班學校歡迎.
插班入MCS 比 協恩容易,GH每年許多成功插去MCS

因為多GH學生成功插去MCS, 所以插班入MCS 比 協恩容易....唔知係咪我蠢呢, 諗唔明呢個因果關系!

MCS...九龍區免費女校, 都算是NO.1 吧!

原帖由 KristyMum 於 08-11-15 00:00 發表

因為多GH學生成功插去MCS, 所以插班入MCS 比 協恩容易....唔知係咪我蠢呢, 諗唔明呢個因果關系!

MCS...九龍區免費女校, 都算是NO.1 吧!

這個不是因果關系. 因為插班位MCS (今年10個) 比 協恩多,所以插班入MCS 比 協恩容易. 而這10個位中,聽說GH已沾了5個.

原帖由 kls12 於 08-11-15 01:00 發表

這個不是因果關系. 因為插班位MCS (今年10個) 比 協恩多,所以插班入MCS 比 協恩容易. 而這10個位中,聽說GH已沾了5個.

IC.  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題