用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培橋一問
樓主: RYTS
go

培橋一問 [複製鏈接]

RYTs, Billysim,

我女都係創價學生,今年G1,歡迎你地加入,今年係收左五個創價學生,吾知你地09有幾多人呢?

想問o下收左5個創價,但知唔知有多唔多創價小朋友考培僑呢?其實我個女下年9月先讀k1,但培僑係我首選心儀o既小學,所以我都想多d留意佢o地想收d咩學生。我希望囡囡可以o係相近環境下學習成長,唔知咁樣會唔會係培僑收生既考慮因素之一呢?

原帖由 Roroma 於 08-12-4 23:55 發表

我女都係創價學生,今年G1,歡迎你地加入,今年係收左五個創價學生,吾知你地09有幾多人呢?

Roroma

我暫時都未知呀, 好高興認識你, 咁你囡囡讀得開唔開心呀?會否延績到創價時嘅喜悅呢?

veron^.^bb

呢方面我真係唔知, 但係創價真係令小朋友能開心上學, 而且亦見到佢哋不斷進步, 好開心嫁

原帖由 veron^.^bb 於 08-12-5 12:51 發表
想問o下收左5個創價,但知唔知有多唔多創價小朋友考培僑呢?其實我個女下年9月先讀k1,但培僑係我首選心儀o既小學,所以我都想多d留意佢o地想收d咩學生。我希望囡囡可以o係相近環境下學習成長,唔知咁樣會唔會係培僑收生既考 ...

您好, 我都唔知今年有幾多呀, 我都知好多創價既家長都好鍾意培僑, 您囡女係咪好鍾意培僑呀, 我問阿仔佢話好鐘意因為學校好靚/好大/又有泳池, 其實我有少少擔心因為阿仔性格比較懶散, 如果培僑太自由我都驚夾唔住佢, 但又好想比佢係開心輕鬆咁學習, 妳有無咩野意見可以傾下, 唔該晒!!!!

原帖由 RYTS 於 08-11-29 09:38 發表
billysim

我個囝係陳思捷呀, 你囝囝有無印象呢?

佢應該對思捷有印象, 因為阿仔話係咪帶眼鏡果個呀!!

我知都有創價小朋友考唔到培橋㗎, 我女個同學仔就考唔到好唔開心.

另外,女女係培橋好開心,功課唔算多,但比想象中多, 學校算係輕鬆但唔會無王管既.

原帖由 billysim 於 08-12-7 02:22 發表

您好, 我都唔知今年有幾多呀, 我都知好多創價既家長都好鍾意培僑, 您囡女係咪好鍾意培僑呀, 我問阿仔佢話好鐘意因為學校好靚/好大/又有泳池, 其實我有少少擔心因為阿仔性格比較懶散, 如果培僑太自由我都驚夾唔住佢, ...

billysim

係呀, 囝囝就係帶眼鏡果個百厭仔呀, 多多指教

原帖由 billysim 於 08-12-7 02:25 發表

佢應該對思捷有印象, 因為阿仔話係咪帶眼鏡果個呀!!

原帖由 RYTS 於 08-12-8 19:49 發表
billysim

係呀, 囝囝就係帶眼鏡果個百厭仔呀, 多多指教

咁啱既, 沈銳恒都係一名四眼既百厭仔黎嫁!!!

billysim

係呀,咁往後如果返創價,等我留意周圍既四眼仔sin.

原帖由 billysim 於 08-12-8 22:55 發表

咁啱既, 沈銳恒都係一名四眼既百厭仔黎嫁!!!

soka 之友又來報到!!!

Pulmma

how are you la? good to see u here again!

原帖由 Pulmma 於 08-12-13 13:08 發表
soka 之友又來報到!!!

Hi Pulmma

妳好嗎? 妳囡女係培僑讀得好唔好呀?

good 呀~~~~各科都好平均.

中文, 好suprise, 英文ok, 希望學校可以再做好d, maths, good 呀~~

之前我同囡囡講過, 中學試唔試下考第二間中學, 佢話打死都唔肯.

我唔知學校好唔好, 我只知她對學校好有歸屬感.

呀女話功課仲少過創價個陣,而且多數係讀書吾駛寫字,但英文吾係外藉老師爭少少啫
undefined

school fee~

Hello,

How much for school fee?

thanks~
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

HK$2200 per month.

But homework is more in second term.

各位培僑媽媽

唔好意思, 想藉問聲, 聽說培僑好自由, 會否無枉管架? d 小朋友會唔會0係學校亂跑亂走架?

thx

由於呀囡只係G1,覺得係有管制,吾係無皇管架,再上就吾知,不過岩岩呢個復活假佢好少功課,咁都幾好心,可以放心玩。

跟據我家小姐所述, 操場是可以跑來跑去, 可以打球和玩不同的玩意的. 但是, 其他地方就不可以啦! 老師很愛鍚學生, 但是犯規的同學一樣會受罰的.
‹ 上一主題|下一主題