用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園點解咁出名?
樓主: 蜜蜜
go

維多利亞幼稚園點解咁出名? [複製鏈接]

原帖由 fwc 於 08-12-1 20:18 發表

係啦, 面試都覺得煩, 同一句, 三位老師一齊講, 廣普英,

我都懷疑會否影響學習和專注力

咁我interview又冇呢樣野喎,in完英文老師就到普通話老師,過程好smooth,女女仲玩得好開心好似返playgroup咁,所以我先咁鐘意victoria囉!

原帖由 Radiomama 於 08-12-1 15:00 發表
蜜蜜,

您的struggle好正常,呢個不是兩或三所幼稚園之間的選擇,而是培育女女成長的過程之中的必然思量。

今日傳統幼稚園不再只是"傳統",活動多的幼稚園也不只是"活動";  簡單的二分法令您看不見每一所幼稚園的特點。

...

好感動,多謝你的鼓勵及勸勉,我亦覺得看開了一點,謝謝!

原帖由 BBR 於 08-12-1 08:50 發表
其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學intervie ...

我又唔知聖心小學算做中文小學,因我當年讀的時候所有課堂都以英文授課,我讀下午校的,升到中學時跟上午校的同學可作個比較,我們都認為上下午校的同學程度大同小異,沒有給比下去呀! 所以我對聖心小學是有信心的。再說,我老公有同事女兒讀st paul小學,就跟他說他比較了聖心跟st paul的功課及程度,聖心應該是較深的,亦有聖心家長認為功課太深女兒也頗辛苦,因上半日課但學的卻是全日的課程,所以小朋友就要更努力,可能這樣有些家長會敬而遠之吧!

原帖由 nnmama 於 08-12-1 20:50 發表

著重英語不是不好,但想想我們兒女長大后,普通話的重要程度如何?是否當中取個平衡更好?

對呀,就是這樣才想給女兒讀victoria讓她每天也有接觸普通話的機會,而且用普通話學中文對中文寫作更有幫助。

原帖由 moubb 於 08-12-1 11:22 發表
我本來都好想個囝讀維記的,但最後我就連in都冇去in,揀咗傳統kg,主要係基於以下人士作出的comment:

1.有兩個子女先後於維記畢業的家長
- 如果你唔係諗住讀佢番維記的小學,我就建議唔好揀啦。一來又學費貴,二來佢對仔女讀 ...

我也有聽到不少家長說維記畢業的到了小學也沒追不上反而十分主動答問題及學習,也是班中較活躍的。英文底子亦能打得好。

原帖由 mow-mow 於 08-12-2 09:44 發表
I don't understand why parents always worry about St Paul Kidergarten 課程很淺.
The beauty of SPK is that there is no need to push the kids too hard as >90% of them will go straight up to St Paul Conv ...

i want to know please, st paul accept 90%of their kindergarten students, so how about the rest? will they still have interview for other children? in fact, for me, i do not target my girl to enter st paul convent, but st paul convent is one of the good schools in hk island, so i'll surely want her to try. however, i'm not sure how good is the school, or compare with sacred heart, which one is better?

原帖由 BBR 於 08-12-2 10:06 發表
其實幼稚園的課程深同淺無所謂,我個女讀個間都好淺,我想佢開心完成幼稚園,唔好抗拒返學,你可以自己慢慢教,我個女好鐘意返學,但我用平時的時間另外教佢其他野,佢現在識+-x除,識串9百幾個英文字,識寫讀2百幾個中文字, ...

其實我都唔係要間幼稚園程度深,我都係想女女開心返學,輕鬆地學到最多的東西,我好buy新式的教育方法,帶小朋友四處去看不同的東西從而學習到生活各樣的常識,也希望學校能教出乖巧有禮,有公民意識的孩子,同時亦須注重兩文三語的學習,不是要教什麼特別的英文中文,而是希望常接觸常練習,令她習慣說英普,學習語言必定需要不斷練習,一星期才說一兩次絕對做不到任何效果。我也是希望幼稚園不要有太多不必要的功課,反而喜歡學校多邀請家長回去作親子活動。如果小學中學也有這樣的學習方式而不是國際學校(不能接受國際學校的過份自由),我也會棄名校而取這類學校呢! 只是香港的教育制度根本容不下這些學習方式,其實香港的教育制度不合時宜,想革新但就搞一半唔搞一半,搞到樣樣都半桶水,而且功課考試壓力其實對親子關係做成十分大的破壞,試問各位有誰小時沒因為考試成績不理想而給媽媽罵過的呢? 想當年在中小學時,自己只知應付考試測驗,實質自己學的是什麼有什麼用自己都十分懷疑呢!

same struggle here.

我朋友個女讀緊聖心小學,佢話全部課本都係中文教,只是英文課本高一年級,其他一齊照常,所以課程唔深,到5,6年級至某些課本轉英文,而聖心下午中文就用普通話教

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:04 發表

我又唔知聖心小學算做中文小學,因我當年讀的時候所有課堂都以英文授課,我讀下午校的,升到中學時跟上午校的同學可作個比較,我們都認為上下午校的同學程度大同小異,沒有給比下去呀! 所以我對聖心小學是有信心的。再說,我老 ...

我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班主任,個女學野學得好快,老師超有愛心,成間學校好似一個大家庭

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:31 發表

其實我都唔係要間幼稚園程度深,我都係想女女開心返學,輕鬆地學到最多的東西,我好buy新式的教育方法,帶小朋友四處去看不同的東西從而學習到生活各樣的常識,也希望學校能教出乖巧有禮,有公民意識的孩子,同時亦須注重兩文三 ...

原帖由 BBR 於 08-12-2 20:57 發表
我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班 ...

can i ask u something...pls check PM thanks

原帖由 BBR 於 08-12-2 20:57 發表
我個女讀緊間幼稚園同你口中講的一樣,佢地好多課外活動,參觀,例如去海洋公園,濕地公園,環保城,動物園......令小朋友不只吸收課本知識,而且亦會比家長一同參與,例如每星期請家長返學校講故事,而且重一個外籍老師做班 ...

Hi BBR,
Would you mind telling me which kindergarten is your girl studying in?
Thanks.

St Paul Convent has 3 associated kindergartens:
St Paul Nursery
St Paul Kindergarten
St Paul Catholic Day Nursery (Tai Po)
Kids from all 3 kindergartens will be assessed by St Paul Convent first, & most (>90%) will be accepted.
Other than boys who obviously have to look for other primary schools, a small number of girls are not up to standard & will have to go elsewhere.
Also some girls may leave for other primary schools such as SPCC & DGS.
Therefore the number of places available in St Paul Convent for outsiders are very limited.
They don't actually publicly give out application forms.
If you want to apply, you'll have to keep writing to them & hope that they will give you an interview if a place becomes available.
This is why if your target school is St Paul Convent, you'll be better off trying to get in at kindergarten level.

原帖由 蜜蜜 於 08-12-2 16:13 發表

i want to know please, st paul accept 90%of their kindergarten students, so how about the rest? will they still have interview for other children? in fact, for me, i do not target my girl to enter s ...

仲未收到信,唉.... 不過,都唔期望太高了,冇人事太難...

原帖由 蜜蜜 於 08-12-5 04:14 發表
仲未收到信,唉.... 不過,都唔期望太高了,冇人事太難...

收到信, 但只收兩文三語班
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

原帖由 fwc 於 08-12-5 06:10 發表

收到信, 但只收兩文三語班

你考邊間? 我都仲未返屋企未知。 不過,不能期望太高,這裡hmt的都好多waitlist,冇讀prenursery 冇識人好難,我又唔想選擇康怡,淨銅鑼灣機會渺茫,佢兩文三語直頭冇得apply,不過唔收的話就no struggle,對我來說可能好d,我今日咁橋聽到我同事講,佢話佢姪女k3開始讀st clare's,佢話真係幾好,程度亦不錯,10歲到英文已好叻,學校又有朗誦比賽之類,有時o係大會堂表演之類,最令我心動係話st clare's d 女仔好多都品德很好,好有禮貌兼純品。咁讚法就算維記收都有d心動喎! 另外今日去聖心交form好多人....最壞打算還是st clare's了。靈糧堂我放棄了。

原帖由 蜜蜜 於 08-12-5 18:02 發表

你考邊間? 我都仲未返屋企未知。 不過,不能期望太高,這裡hmt的都好多waitlist,冇讀prenursery 冇識人好難,我又唔想選擇康怡,淨銅鑼灣機會渺茫,佢兩文三語直頭冇得apply,不過唔收的話就no struggle,對我來說可能好d,我今日咁 ...

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我諗因為囡囡唔識普通話, 所以俾兩文三語班.

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了囡囡

雖然聖嘉勒收了嵐嵐, 但老師面試時講明學校以廣東話教學為主, 問囡囡會唔會唔慣.這樣令我都擔心

明天會見蘇浙普通班和真光

c6太忙, 今天都沒有交聖心申請表, 明天才交.

聖嘉勒女仔出名乖架, 我之前幫個中學女仔補習,係聖嘉勒, 校風真係唔錯, 但她的英文就唔好喎

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

i have applied Belchers, still not yet received letter.

My son, (Nov06) is now studying in Victoria. I can feel and see his progress day by day. At the beginning, he did not like this school because he felt insecure. He was too young indeed and spent 1 months to get through this hard time.

And now he likes this school very much. Although he does not speak well, he likes to show teachers' photos and try to share what he does in school everyday. Well, I believe I may make a right choice.

原帖由 fwc 於 08-12-5 21:24 發表

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我諗因為囡囡唔識普通話, 所以俾兩文三語班.

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了 ...

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想全英文,咁就諗清楚嘍! 我朋友個仔讀兩文三語班,但英文就真係麻麻。我而家都冇野好struggle lu!反而有點安樂,阿女如果聖心st paul都唔收就讀st clare's,讀呢三間都係,唯有自己keep住同佢講英文俾佢上多d國語班或請老師教,所有學習都跟得佢緊d好了,冇計啦,玫瑰崗同蘇浙中小學都唔掂所以我冇考慮,good luck!
‹ 上一主題|下一主題