用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地同d細路溫書時.....
樓主: TMMA
go

你地同d細路溫書時..... [複製鏈接]

阿仔星期四開始期中考,晚晚同佢溫書溫到癲。
係廳度溫溫下,佢無啦啦鑽回自己房,要大聲叫多次先答你。仲問返我:媽媽,咩事呀?

搞定阿仔,等佢上床,已近11點。
剛想上網透一陣,老公賴溫柔地問我,
媽媽做咩哩幾日咁燥嘅?
真是唔知,還是故問?

原帖由 TMMA 於 08-12-20 22:22 發表
你地同d細路溫書時氣氛融洽、態度友善嗎?
時緣今日我在房看功課 而我老公則在客廳內嘆世界 之後問我洗唔洗咁 .....唉..你估我想咁咩! ...

I always want to be in harmony but when time is running short and that the kids are not co-operating, I'll be very angry.

你哋講晒我啲心聲出嚟,真係句句中.....以前會以為自己EQ低,原來我都係正常人& 天下c6都一樣

原帖由 stephanieching 於 09-1-13 22:27 發表
我返到屋企成9時仲要快快手食飯和沖涼, 再要同囡囡做功課(我份工仲忙到死個種), 而C6就日日6時半回到家嘆在沙發看電視到深夜(佢份工仲好得閒) , 也唔同囡囡做功課, 看見都眼火爆, 吵一次先肯教一次, 所以有時都欠交 ...

same case for me.  Sat and Sun too, c6 always sleep, watch TV or surf the net............when my son not co-coporate or day dream, i am extremely angry and can't control to shouted at him.... then c6 complaint why i am so impatient!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 hcngmama 於 09-1-14 14:09 發表

same case for me.  Sat and Sun too, c6 always sleep, watch TV or surf the net............when my son not co-coporate or day dream, i am extremely angry and can't control to shouted at him.... then c ...

我都唔再為依些事勞氣. 因為都唔止意DADDY可以幫佢溫書, 打理功課ETC. 費時自己勞氣又傷感情.:;pppp:

黃巴士

原帖由 stephanieching 於 09-1-13 22:27 發表
我返到屋企成9時仲要快快手食飯和沖涼, 再要同囡囡做功課(我份工仲忙到死個種), 而C6就日日6時半回到家嘆在沙發看電視到深夜(佢份工仲好得閒) , 也唔同囡囡做功課, 看見都眼火爆, 吵一次先肯教一次, 所以有時都欠交 ...

嘩,我個case好似呀,不過我仲忍/頂得住未使請補習。老公份工又係閒到極,我份工又係忙到死。但佢對阿仔D功課愛理不理咁,話睇唔明本手冊喎 ,阿仔仲要加句:係媽咪至睇得明 ,結果睇功課溫默書測驗考試重任就係我度,仲要煩埋吩咐賓賓做野,我真係在家時忙過係公司多多,每日趕頭趕命返工或放工,路上感覺好似由一個地獄奔去另外一個地獄咁。
‹ 上一主題|下一主題