用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網
樓主: bb_chang1215
go

48校網 [複製鏈接]

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 16:10 發表
唔講得話鐘意, 但都要排架啦. 咁當然唔會係首選, 考慮下應排第幾.

等你 and thx in advance.

但你有心理準備, 真係會派到一D不知名的學校.
我當初都好單純以為會派到頭幾個志願.
原來都好渺茫!
現階段你應該部署下自生收生階段選擇哪一間小學!

唉..........我都好似你咁單純, 以為衰極冇頭3志願, 都起碼可以入到4-8志願, 但事實居然去到21志願, oh my god!

原帖由 HIN2003 於 09-6-26 16:55 發表

但你有心理準備, 真係會派到一D不知名的學校.
我當初都好單純以為會派到頭幾個志願.
原來都好渺茫!
現階段你應該部署下自生收生階段選擇哪一間小學! ...

MorriDad,

我查過我將秀茂坪天主教放第11志願.
升小一最重要係運氣, 如無運氣就係策略.
不過今年net48最無運氣的人就是不在本區讀幼稚園的香港人.
反而新來港的人就好幸運.

我隔離屋果個去咗樂華果間基樂呀!呢間學校算唔算差呢?你地會排佢係第幾位?

須然這個參考性不高(如放了在前些就很有用了), 無論如何, 也謝謝你的幫忙.

升心儀的小一確須運氣, 策略只能確保不會派得太差吧, 要有好策略, 就須要向師兄師姐們請教了.

新移民的問題, 我只能說, 其實現時新生兒童的媽媽大部份是新移民, 當中也有些是有教養的, 但有些......我有一天和小兒到了官塘圖書館的兒童閣, 一群家長在那高聲說話, 鞋都脫了出來拿起來討論, 我真想找管理員投訴呢.......他們的小孩會是怎樣?

原帖由 HIN2003 於 09-6-27 10:14 發表
MorriDad,

不過今年net48最無運氣的人就是不在本區讀幼稚園的香港人.
反而新來港的人就好幸運. ...

我好想知道, 各位有冇派左去第二, 第三志願呢? 同埋派左邊間 ?

我不是本區幼稚園的家長, 今天見到同班的家長都係48網的, 她兒子派到第一志願德田李兆強呢, 所以真係睇彩數及運氣吧!

原帖由 HIN2003 於 09-6-27 10:14 發表
MorriDad,

反而新來港的人就好幸運. ...

有無人會揀聖馬太?

我都不是48網,小女在自行階段(15marks)派到TTLSK.所以也很同意...靠運氣。希望在嘗試....願各小朋友也可獲派心儀學校!

醒目開學勳章

原帖由 tmr 於 09-7-9 12:32 發表
我都不是48網,小女在自行階段(15marks)派到TTLSK.所以也很同意...靠運氣。希望在嘗試....願各小朋友也可獲派心儀學校!

請問你的女兒讀邊間幼稚園呢 ??

女兒在將軍澳讀幼稚園。
‹ 上一主題|下一主題