用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DPS vs LAI CHI KOK Catholic Primary School
樓主: zenmaster
go

DPS vs LAI CHI KOK Catholic Primary School [複製鏈接]

你是否說荔天是普通學校?我的女兒所以會跟菲傭溝通全靠她在學校跟英文老師習慣地溝通,你認為這間"普通學校"不是用全英文上課嗎?上英文課時他們並不可以用中文應對!所以我的女兒英文會話進步神速!!!多練習才會進步,這間學校絶對是band1學校,只不過是不太多人認識,作為家長的我絶對不會人云亦云,沒有查清楚便胡亂挑選學校而害了子女都不知道呢!!!給了太多無形的壓力呢!

原帖由 lauerica 於 09-12-23 10:14 發表
如拿LS、LPS跟荔天比較是不公平的,因為學校的層次不同。咪係。
因為在普通小學取得頭數名不單比名校包尾要強,還有機會插入心儀的名校!
同意,同意。 ...

原帖由 karenyee 於 09-12-25 19:25 發表
你是否說荔天是普通學校?我的女兒所以會跟菲傭溝通全靠她在學校跟英文老師習慣地溝通,你認為這間"普通學校"不是用全英文上課嗎?上英文課時他們並不可以用中文應對!所以我的女兒英文會話進步神速!!!多練習才會進步,這 ...

你個女係咪讀繄小一?都係岩岩入學冇耐,
相信你地係屋企,都係同個女用英語溝通,
你個女先可以講得一口流利英語,
其實我都唔識荔天,亦冇意思話佢係普通學校,
至於你話學校要英語溝通,講真,
可能你個女英語能力高,可以講到,其他同學相信未必講到,話到話全英講,但相信好多都係講中文,唔信你問下個女就知。

呢個post都幾挑釁性。我就想問下樓主,你為何要挑呢2間學校? 2間都有offer嗎?若只有荔天offer,又為何要偏偏找dps做比較我就很有興趣想知。

睇返個post原來係09-7-4出,樓主可能冇上來好耐,個post比人推左上來,我都以為係新post,點知原來咁耐。

真是很遺憾,很想告訴你知,的確在她們上英文課時是用全英文,初頭一個月,英文老師為了小朋友著想,都用中文及英文上課,到現在便用全英文!可能你會認為除了名牌小學只會用全英文上課外,其他學校是不會的,至於在家裡我們並不是用英文溝通,只有我一個人帶她,而傭人只是幾個月跟一次!下個月的一年級英文會話考試程度深到不得了!入超名牌小學除了苦了小朋友外也苦了大人呢!

原帖由 lauerica 於 09-12-25 21:14 發表

你個女係咪讀繄小一?都係岩岩入學冇耐,
相信你地係屋企,都係同個女用英語溝通,
你個女先可以講得一口流利英語,
其實我都唔識荔天,亦冇意思話佢係普通學校,
至於你話學校要英語溝通,講真,
可能你個女英語能力高,可以講到,其他同 ...

原帖由 karenyee 於 09-12-26 23:20 發表
真是很遺憾,很想告訴你知,的確在她們上英文課時是用全英文,初頭一個月,英文老師為了小朋友著想,都用中文及英文上課,到現在便用全英文!可能你會認為除了名牌小學只會用全英文上課外,其他學校是不會的,至於在家裡我們 ...

聽你咁講,你小朋友都好叻,
學校都教得好好,不過有一樣事想回應返,
我跟本冇諗過你所講既野,每間學校有唔同特質,
我都冇意思標簽名校一定好,唔係名校就實唔好,
相信小朋友自已享受校園生活已足夠。

其實我都講漏左,就算係英小名校,好多同學仔都係講中文。

i think 荔天 is the most famous subsidized primary school in our area.. I heard from a teacher that it aim to catch up 油天 in near future..

Actually, when it comes to secondary school application, the lowest grade student in DPS will be considered as Band 3 student while the top student in Lai Chi Kok will be considered to be Band 1 student!

原帖由 jericho 於 09-12-22 09:49 發表
Even the lowest grade students in DPS can be number one in Lai Chi Kok, that's the big difference between the top and bottom schools.

Absolutely agreed.

原帖由 andykwan 於 09-12-29 10:58 發表
i think 荔天 is the most famous subsidized primary school in our area.. I heard from a teacher that it aim to catch up 油天 in near future..

原帖由 andykwan 於 09-12-29 10:58 發表

荔天係ok, 但最大問題是中學校網 (深水步校網) 唔係咁好, 在中學校網這點, 油天比荔天優勝.  而且荔天位處深水步區, 學生質素會比較參差.

還需很努力。

其實現在好多津校既老師都好努力,程度亦好高,只係冇得選擇收生來源,所以比人錯覺好似輸一籌咁……
小朋友只要有良好學習環境就係好學校。

政府派位學生背景參差,唔係咁易有良好學習環境。

大家都係討論下o者!唔洗太敏感,荔天係我母校,畢o左業1x年啦!都仲係呢個校長,睇住佢不段努力,今年9月到我仔仔簡小學,我應該都會簡呢間(雖然誇區),因為一間學校校長係好重要

其實呢間小學派位算唔錯,當年我考試全級包尾數上(2x)都算係超差 入左德貞,而有朋友讀書叻o既入左華仁,而家做緊醫生,亦有同學仔入左黃x珊/大雄/銘賢...有d而家做緊中學教師,有d剛大學畢業,好多出路都幾好架!
講真DPS跟本無得比較,有d家長追求名校咪此有需求,但對我來講我只求孩子讀書開心,希望能夠比到一家好學校好環境佢向6年裹面成長,當然我希望自己小朋友小壓力地成長好過6年裹面無時無刻唔係溫書做功課就課外活動,而家好多小孩讀書都有壓力我覺得唔多唔小都係家長逼成,
當然啦!每個人想法唔同,正如有人去花園街買過幾十蚊手袋出街亦有人只會咩d幾萬蚊o既手袋出街
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!
‹ 上一主題|下一主題