用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's)
樓主: 臭豬豆
go

2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's) [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實"My Pals are Here!" 係 Marshall 同教育出版社合編嘅,內容已經改動到 for HK 啦,只係版面編排上同香港本土出版社有啲唔同,有佢自己嘅特色!
其實書展上有八折,我都想買!不過最後都忍手,睇定啲先!

原帖由 pooh仔 於 09-8-25 00:29 發表
我都諗住行開書局,順便睇吓嗰本grammar practice內容與香港的出版社有甚麼分別!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

嘩,個訓導主任都幾煩果噃,
尋日先講完嘅規矩今日又再講,攪到啲仔企係度遊魂!
Best wish,

醒目開學勳章

有冇媽咪知今年常識課外參觀邊度?
我個仔淨係記得荃灣或尖沙嘴,但係邊度就唔記得!
Best wish,

醒目開學勳章

無啦啦多咗一日假期,哈哈!
Best wish,

醒目開學勳章

有冇媽咪有睇過阿仔嗰份即堂「常識」測試卷?
深到大人都冇可能識呀!:unknown: :scary:

直情係考中國近代史咁款,
阿仔嗰班最高分果個
都只係四十分裡攞二十五分咋!
我懷疑係學校揀人出去乜乜六十國慶國情問答比賽之類,有冇人知詳情?:question: :question: :question:

Best wish,

[quote]原帖由 Derdad 於 09-9-15 22:33 發表
Derdad,
是否考近年來發生大事? 另外請問参加學校童軍,學校是怎樣選拔,每級選多少人? 如参加了是否明年可繼續参加? 老師怎樣選人?

醒目開學勳章

有冇媽咪知常識做嘅關於電嘅project,
要去鴨寮街買電線之類,
究竟係做啲乜?家長駛唔駛幫手?
Best wish,

你往年拿成績表時, 有冇去禮堂睇d學兄d作品?
我諗我哋奌都要幫少少忙, 因始終是與電有關, 萬一佢哋糊亂試驗, 好似之前單新聞(做炸藥)你都咪話唔驚.
佢哋不境是8,9才人仔, 可以的話咪從傍協助.

原帖由 Derdad 於 09-9-17 17:29 發表
有冇媽咪知常識做嘅關於電嘅project,
要去鴨寮街買電線之類,
究竟係做啲乜?家長駛唔駛幫手?

醒目開學勳章

記得上年睇到嘅都係五、六年班啲太陽能發電屋、電動遊樂場等,唔係做唔到,但係冇人會信係四年班做喎
pooh 仔,妳今日有冇去家長會呀?妳覺得譚校長如何?

原帖由 pooh仔 於 09-9-18 00:34 發表
你往年拿成績表時, 有冇去禮堂睇d學兄d作品?
我諗我哋奌都要幫少少忙, 因始終是與電有關, 萬一佢哋糊亂試驗, 好似之前單新聞(做炸藥)你都咪話唔驚.
佢哋不境是8,9才人仔, 可以的話咪從傍協助.

...
Best wish,

第一次接觸Ms Tam都ok, 我最記得佢講有關science project時, 再三強調是"要8,9才的作品" 這句話最搞鬼.

但我個人喜歡Ms Leung(現任), 佢真的冇敦校長款, 及D學生又好like her.

原帖由 Derdad 於 09-9-19 23:38 發表
記得上年睇到嘅都係五、六年班啲太陽能發電屋、電動遊樂場等,唔係做唔到,但係冇人會信係四年班做喎
pooh 仔,妳今日有冇去家長會呀?妳覺得譚校長如何?

...

醒目開學勳章

有冇人覺得果份英文Compre Ex.2好似深咗啲?

之前都預咗今年啲四年班英文會比上年嘅四年班深啲啲,但估唔到深咁多,閱讀理解幾乎唔可以照抄上文,尤其不供詞填充(Cloze Passage),老師都未教技巧就要做…

睇o黎「唔想要個仔去補習」嘅決定捱唔到幾耐…
Best wish,

Hi Derdad,
你仔仔的英文worksheets 幾時做? 我仔仔班未開始做喎!!

原帖由 Derdad 於 09-9-22 00:22 發表
有冇人覺得果份英文Compre Ex.2好似深咗啲?

之前都預咗今年啲四年班英文會比上年嘅四年班深啲啲,但估唔到深咁多,閱讀理解幾乎唔可以照抄上文,尤其不供詞填充(Cloze Passage),老師都未教技巧就要做…

睇o黎「 ...

醒目開學勳章

大家中秋節快樂呀!

Best wish,

醒目開學勳章

大家中秋節快樂呀!
Best wish,

醒目開學勳章

大家個囝囝考得好嗎?努力呀!
Best wish,

醒目開學勳章

有冇家長知道點解今日去旅行都仲要帶中文教科書…

原帖由 Derdad 於 09-10-24 23:52 發表
大家個囝囝考得好嗎?努力呀!
Best wish,

醒目開學勳章

預祝大家聖誕快樂!
Best wish,

醒目開學勳章

想問吓妳o地個仔覺唔覺得今年份GS1卷好淺?

我個仔話佢只係做咗五分鐘,我聽到後嚇咗一大跳!

我問番佢默番考試內容,又真係淺到有啲奇怪…(如果佢冇默錯嘅話…)

但之後問番佢啲同學仔,佢地都係用咗差唔多時間,最耐果個都係用咗十五分鐘…

其實之前嘅測驗都有啲奇怪,以為考試會深番,但都唔係…
Best wish,

醒目開學勳章

今次測驗,中文淨係閱讀理解都有6頁紙,認真誇張!
Best wish,

醒目開學勳章

請問有冇人知6月17 & 18號如果冇考TSA嘅班級係咪唔駛番學呢?咁咪連續有五日假放?
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題