用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
樓主: 牛咪咪
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人知熟真熟假!

總之今天沙田派位好慘烈!

原帖由 johnmon 於 09-7-14 18:21 發表

對呀!今年不知為何好像band one 的位數突然蒸發了很多,都不知去了那裡?  

呂中都去左好多林漢光?甘真係吾知WOO, 甘都係英中算啦, 有D仲去左D無CHOOSE0既中中, 真係
原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人 ...

坐在office 的人自己諗埋d死橋, 搞到我地d家長巔巔地. 真係俾派位制度玩殘.

小五小六迫到d小朋友死, 都係為左排入band one, 佢地跟本唔知大人小朋友都有好大壓力.

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途要交俾死物編排.  用上一屆成績去安排本屆的位置分佈, 仲令人百思不得其解, d小六學生派完位考到要的中學, 全身放鬆, 都放心啦, 點會努力去考pre S1, 如果失意派位, 都忙搵學校扣門, 跟本更無心情考試.  

反之, 以前升中試, 雖然一試定生死, 但都可以叫做"有能者居之"去選校ar. 壓力可能比而家大, 但起碼心甘命抵.

rr

Totally agree!!

原帖由 rr 於 09-7-17 00:03 發表
坐在office 的人自己諗埋d死橋, 搞到我地d家長巔巔地. 真係俾派位制度玩殘.

小五小六迫到d小朋友死, 都係為左排入band one, 佢地跟本唔知大人小朋友都有好大壓力.

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途 ...

原帖由 johnmon 於 09-7-14 17:26 發表
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月(我想教署是不想已有學校收的同學影響其他未有去向的學生和自身的下學期成績)

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校 ...

me 2.
那些坐冷氣房的人一邊叫我們要幫子女選合適的中學,但又不公開的banding.到底想家長點呀!
我想如果正苦工取消佢的子女讀書津貼,此方面一定會大有改善.
為什麼沒人审請游行,如果有我第一個報名.

原帖由 rr 於 09-7-17 00:03 發表

成日話公平, 電腦隨機點公平呀, 點解孩子的前途 ...

完全同意..不過要政苦改制度, 起碼都要等3,5,7年, 仲唔知會唔會幫"倒"忙..

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦..

醒目開學勳章

hi,

yes, agree!!

yuk hei mum

原帖由 vienpa 於 09-7-17 10:47 發表

完全同意..不過要政苦改制度, 起碼都要等3,5,7年, 仲唔知會唔會幫"倒"忙..

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦.. ...

唔洗諗啦,  連長俸都唔會取消, 話係員工福利, 教育津貼就更加又係員工福利啦!!  唉, 不過公平D講句, 有這些福利的公務員多數都是很久以前的員工, 現在正苦新請的合約員工都無呢D福利!!!  而有這些福利的高官仔女已經畢業OR已就讀國際學校OR 出國讀書, 唉, 我地的小朋友就變成高官的白老鼠

原帖由 vienpa 於 09-7-17 10:47 發表

而家仲係初小家長(尤其小朋友係邊緣Band1-2), 不如諗諗早d轉去一條龍/直繫學校, 靠自己好過靠政苦部電腦.. ...

有這地方呻下已經好好,
小朋友只能受父母吹谷, 不能反抗.........
父母只能接受教育局遊戲規則控制, 只嘆無奈..........

明明話唔想標籤咩名校, 咩學生等級, 咩都係寫字樓安逸冷氣人諗出黎, 跟本唔知派唔到心儀學校的家長, 點樣日曬雨淋, 四出張羅.

今年我有一個朋友, 在酷熱天氣下四出叩門, 路上暈倒, 中暑了, 她並不是為了小朋友要入brand one, 只不過是求一間可容之學校, 因為她小朋友有讀寫障礙.

"冷氣人"跟本唔識咩叫做"可憐天下父母心"

rr

原帖由 rr 於 09-7-18 01:28 發表
有這地方呻下已經好好,
小朋友只能受父母吹谷, 不能反抗.........
父母只能接受教育局遊戲規則控制, 只嘆無奈..........

明明話唔想標籤咩名校, 咩學生等級, 咩都係寫字樓安逸冷氣人諗出黎, 跟本唔知派唔到心儀學 ...

但是讀寫障礙不是應該有一些專門的學校來教育這些學生嗎?

我仔仲係band 1尾, 3次都驚到死! 好彩保住band 1, 但填表時又驚上屆的分班試考得差, 驚學校banding會跌, 驚阿仔踩界, 更驚一個唔覺意跌落band 2, 填form都好小心, 好彩派第1志願! 但呢一年真係死好多細胞.

我囝囝的同學真的是「邊緣人」,最慘校長都是這樣說,固此他的媽媽便博一博填黃芴南為第一志願,最後好彩成功。我想這是因為黃芴南在2011將會搬到大圍,要2014才搬回原址,因而在自行收生階段都只有3XX個的申請,她便看準這個機會一擊即中。

不過這兩年真的死了很多細胞,無論考試、測驗、默書和填表,再加上等待派位。

好同意, 這兩年真的死了很多細胞,無論考試、測驗、默書和填表,再加上等待派位。
還有自行及叩門Files, 真係攪到人都癲.
如果叫我再生, 我都唔會, 一個都咁好玩, 我直情辭埋份工同佢玩, 我如果再要我攪多次, 你一定會到青山先搵到我.
其實以前d升中試係比較公平, 教育局話唔想咁大壓力捭d小朋友同家長, 我覺得真係癈話. 依家係將一次的痛苦拉長至兩年或以上. 仲痛苦過以前多多聲.
一) 用番小朋友的能力去選擇自己的心儀學校. 既然都可以有全港性的TSA 及 中一分班試, 為何不可以以小朋友的成績去決定.  
二) 公佈同學的Banding 以便大家可以參考. 家長應該絕對有知情權.
三) 如自行收應該早d通知家長. 驚幾個月, 仲整三份叩門file, 雖然好好彩都無用, 不過如果唔好彩的話, 7/7那天你就會見到我呢個癲婆週圍去叩門, 請不要再折騰家長了.  
我真的不想, 我的下一代都好似我咁.

原帖由 20091 於 09-7-17 00:39 發表

me 2.
那些坐冷氣房的人一邊叫我們要幫子女選合適的中學,但又不公開的banding.到底想家長點呀!:hammer:
我想如果正苦工取消佢的子女讀書津貼,此方面一定會大有改善.:winner:
為什麼沒人审請游行,如果有我第一個報 ...

我第二個報名.

我囡囡就係呢個制度下的犧牲品,我哋辛苦佐兩年,最終都係得個桔。幸好一早報考直資學校,同日收到直資學校取錄消息,如果唔係都唔知點好。

其實當時我有問過教育局,佢哋叫我問小學,佢哋話有套software俾佐小學,叫小學自己計算d學生banding,但係小學又唔肯清楚講俾家長知每個學生banding,教育局根本就係推卸責任!家長咪只好估估下去選校,而且最冇理由要拉埋上兩屆學生d成績嚟計算banding,我認為每個學生應該只計算自已成績,好壞都心甘命底。

原帖由 SOLAR08 於 09-7-20 00:55 發表
我個女有個同學仔,本身係屬於BAND1生, 佢第一志願選了一間BAND1學校, 其餘全部都只係選BAND2學校(中中),但最後派位派左去新亞, 個小朋友自己都因為咁樣唔開心. 最後佢惟有報左一間直資既英中.

佢老師話佢派得唔好 ...

通常問題就出呢度。
‹ 上一主題|下一主題