用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 about Kawai and Yamaha piano
樓主: hoboy
go

about Kawai and Yamaha piano [複製鏈接]

about Kawai and Yamaha piano:::::::

揀完再揀,還是Yamaha

這個星期APA有場Steinway既Concert,不過要憑票!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

How about August Hoffman piano? Is it good?

ming2,

pls check pm.

原帖由 ming2 於 09-9-30 00:20 發表

想問下你個調音師朋友,有冇話d料有咩問題呀???
我自己見過Tokiwa入面d料,個人覺得比Kawai靚喎...最起碼個logo唔係好似kawai個d就咁一個印,印左係個頂蓋上面....我自己遲一兩個月搬屋,都想換隻TS132喎....可唔可以 ...

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-10-4 12:33 發表

already replied, pls check

ming2, pls check pm

教育王國真係太差啦, 成日 pm 唔到, so 唯有係呢度叫人 check pm 啦

簽名被屏蔽

回覆 26# ming2 的文章

MING 2 :

我計劃為囡囡換琴,並打算將一個買回來已是二手琴轉送外甥玩吓,由於不是名牌字,又頗為舊,想找一間收費廉宜的搬琴公司,可否介紹。

謝謝!

(已PM,請查收)

簽名被屏蔽

謝謝回覆,並作出跟進查詢!

藉此機會再請教一下,經爬文後知道你對鋼琴的手感和音質十分注重,而囡囡的鋼琴老師亦有同樣看法,因此自多年前囡囡學琴開始便主張購入鋼琴而不是座地式的數碼琴(家居狹小,一直都希望以體型瘦削的數碼琴取代真鋼琴).

囡囡今年只是中學生,將分別考七級及六級了,暑假期間囡囡在琴行試用一款YAHAMA CVP-401(售價接近二萬元)的數碼琴,感覺很好,另有其他功能,尤其是作曲,伴奏及錄音功能更使囡囡著迷.

其後在網上查閱該琴資料,發覺上市日期為2007年6月,而據琴行職員表示,或會有新系列上場,因此公司將不再訂購該系列的數碼鋼琴,現時有售的是存貨或陳列品(價錢減了數千元).因此,囡囡換琴一事將待至聖誕後再進行(搬琴事宜亦需延後).

現想請問,未知你對該系列數碼琴有什麼意見,其中的頂級型號409售價數萬元,較同牌字的真鋼琴中階型號還貴,是否值得?比較401及409型號,不計其他電子功能,囡囡認為音質和手感分別不是很明顯(當然409較好),你是否同意?

未知YAHAMA數碼鋼琴新系列何時供貨?(希望你有特別情報,因售貨員表示不知道,只希望推銷401型號)

此外,對於使用數碼鋼琴學習作曲有什麼意見?現時囡囡有興趣使用電腦軟件修改曲譜(自學),而我們曾在教育展覽上看到有音樂公司推介作曲課程,但收費數萬元之餘,亦要為時很長,記憶中是分三個課程(可分別付款),約為每星期一至兩小時課,差不多要兩至三年才完成所有課程,但只獲發一張畢業證書,卻沒有認可的考試.請問你對這些課程有多少認識?這些坊間課程有多少認授性?

提出了很多問題,請見諒!

原帖由 ming2 於 09-10-9 01:06 發表

hi

already replied your pm, pls check

Hi,

I am also interested in Tokiwa's piano, would u pls PM me the price after discount, many tks.  ( I want a piano which is almost the same grade as Yamaha U1 / Kawai K3).

katie

原帖由 ming2 於 09-7-18 23:13 發表

講真個句,好多名牌野都未必係原產地出廠(包括初,手袋),d人買名牌係信佢地0既所謂証書同埋質素,QC..etc...所以到底宜家0既yamaha,kawai係咪仲值呢d價錢就好見仁見智...如果d人只係信個品牌,咁佢地就會願意俾$$去買, ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

謝謝!

我希望用個多月時間搜集多些資料,只希望年底或明年初有新系列數碼琴推出就好啦!

原帖由 ming2 於 09-10-12 00:41 發表

sfcssfcc

已經回覆左你pm...另...唔好意思...呢幾日太忙...今晚0岩0岩先完左個國慶表演...再攪埋個校際報名之後,我有時間去幫你望望隻數碼琴再答你啦... ...

Hi Ming2,

我們租琴快到期,想買新琴,幾個月前看到黎堅惠介紹了August Hoffman 132(made in China), 都要32,000, 不知你有沒有聽過這個牌子呢?

如果和tokiwa 131相比,質素不知有多大的分別呢? 另可否pm價錢給我參考,謝謝!

Angie mami

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi Ming2,

How about Toyo Apollo NA123E, KK at HK$23,800?

簽名被屏蔽

MING,

Sorry, lost your mobile.

I decide to purchase a K-3.  Any gift?please pm.

Thank You!

Help Ming2

Hi, Ming2,

有一事想請教,最近有部kawai嘅ニ手琴,model係k8,ok外表,諗住既然個女學琴,賣$7000,一check,部琴過四十年(serial no.: 177671),1965出產,值五值呢 ? Thank so much!

Carol
‹ 上一主題|下一主題