用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正面試情況如何?
樓主: tkp
go

培正面試情況如何? [複製鏈接]

我勁驚囝囝會cry ! 我想問家長嗰日著牛仔褲得唔得架?

家長唔駛in, 所以應該著咩都無所謂... 當日我都見到好多家長著牛記....

原帖由 Mimiko828 於 09-12-14 13:41 發表
我勁驚囝囝會cry ! 我想問家長嗰日著牛仔褲得唔得架?
url=http://www.TickerFactory.com/]

我星期六 IN 完出尼, 係條街到分別見到2 個媽媽既反應 :
第一個媽媽閙個女做乜 IN 得甘差, 唔肯答老師問題...一路行一唔大聲閙, 好多人聽到
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔紅晒, 唔敢出聲
其實小朋友甘細,駛唔駛甘樣閙呀???

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 14:18 發表
我星期六 IN 完出尼, 係條街到分別見到2 個媽媽既反應 :
第一個媽媽閙個女做乜 IN 得甘差, 唔肯答老師問題...一路行一唔大聲閙, 好多人聽到
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔 ...

痴線架
有咩可能咁閙個小朋友架 !!!佢點知個女in得差呀!
有d咁既父母,我估比老師見到都一定唔收佢.
interview者.一間唔得未第二間囉
佢去見工人地唔請佢番去老公會唔會咁閙佢呀

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 14:18 發表
第二個媽媽閙個仔做乜野喊 , 有乜野好喊, 我見到個小朋友只係企係一邊眼仔 ...

...嗯嗯...有病就梗系要睇醫生啦, 打針快d好....

又系我開鎗既時候

個媽媽實在太過份哪,小朋友驚係好自然嘅反應,每個小朋友都有唔同嘅性格,咁樣對小朋友,個家長自己都好有問題,況且唔係得一間幼稚園,若個真係好鐘意咪下年考多次囉!!比佢變大仔,大女,一定醒目o的添呀....

I asked my son did yoy crying? He repied 'No', but i found some tears on his both eyes.

原帖由 karen55407 於 09-12-14 15:46 發表
I asked my son did yoy crying? He repied 'No', but i found some tears on his both eyes.

可能有d驚驚啦...
又話或系..........
".....阿媽..我得左啦..." 所以流淚呢.......

...男兒做事第一滴淚..唔巧追問lu.....

果日個小朋友真係俾佢阿媽閙到好可憐, 我同老公對望佐一下之后都擰擰頭, 真係好唔明白點解會有D甘既媽媽....

咁細個, 閙佢佢都唔知乜事啦, 何苦呢!

我的女兒跟我說玩車,然後應該唱歌了,是abc歌,我想她應該有回答問題,因爲出門的時候老師可以分辨出妹妹和姐姐(她們雙胞胎),走的時候老師很開心的跟妹妹說byebye,但姐姐就一句話也不說。不過她們不哭肯進去我和老公都給100分了。

原帖由 Karen2009 於 09-12-14 16:05 發表
果日個小朋友真係俾佢阿媽閙到好可憐, 我同老公對望佐一下之后都擰擰頭, 真係好唔明白點解會有D甘既媽媽....

唉.... 稚子何辜.....  

想當日阿囝IN第一間KG, 因為唔識講APPLE, 出門口我都有話左佢幾句.....之後, 去左食M記和買玩具..

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN 完之後, 開開心心去食飯...

PC係第三間, 我只係希望他唔喊和肯入課室, 他做到已經好叻..一個2YRS 的小孩, 在陌生的地方, 也肯回答老師問題, 其實已經好叻..  IN 完後, 我們去左"無錢"樂園"玩.. 也不再想收唔收呢問題....畢竟, 面試已經完成, 再責怪孩子只會破壞大家的關係....

在呢2個月的KG 面試中, 我發覺自已和孩子和一起成長, 由責怪到懂得體諒孩子... 而孩子也由害怕入學校, 到自己入課室...KG面試真係一個幾好的經驗....   

原帖由 WingBB-222 於 09-12-14 23:45 發表

唉.... 稚子何辜.....  
url=http://www.TickerFactory.com/]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

難為了小朋友...
老實說, 即使in得好,最後又係睇下好唔好彩,
希望大家能多些欣賞我們的心肝穴寶貝

原帖由 tammyhw 於 09-12-15 00:54 發表
想當日阿囝IN第一間KG, 因為唔識講APPLE, 出門口我都有話左佢幾句.....之後, 去左食M記和買玩具..

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN  ...

......

至於個d 系又"媽"..又照例掃幾鎗先...

我個囡都喊到我都心痛. 一入課室就聽倒佢喊, 喊到老師拖佢出黎搵媽咪. 老師重同我後面個老師講佢係第一個出黎. 唉.... 不過後尾都同一 d 喊的小朋友一齊再in過. 我響度佢就所有都答老師. 但我諗機會都微啦...但我冇閙喎. 仲叫呀囡唔駛驚. 其實咁細個去一 d 陌生的地方就梗係會喊嫁啦. 所以唔得咪有去囉. 駛唔駛周街閙呀??

係呀,我都覺得個仔大個左,由最初唔肯講野,到而家終於肯講,我亦深深體會到唔係肯答問題就一定收,表現唔好就一定唔收,我都係等個天安排一間好幼稚園比我個仔,呢個經驗好好.

原帖由 tammyhw 於 09-12-15 00:54 發表

到第二間, 雖然他都係有O的問題唔識, 不過我已經明白, 他只是一個2YR 的孩子, 所以都無諗過叫唔收呢個問題... IN  ...

面試既經驗真係好寶貴, 我同女女都一齊學習, 一齊成長.

‹ 上一主題|下一主題