用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華出結果
樓主: BenKeung
go

英華出結果 [複製鏈接]

原帖由 mamay 於 09-12-16 01:27 發表

me too.  I live in HK island.

我都得左, 我都係住港島, 要集合其他家長攪港島線校車

congratulation!

原帖由 可樂臻 於 09-12-16 00:07 發表
本來已經瞓着左,諗住聽朝至check!
老公啱啱見到個result,叫醒我!

好開心! 得左!
不過依家醒晒,瞓唔着!

英華都收左我仔仔呀...好開心, 因為我同仔仔都很鍾意間學校.....
其他家長不要放棄...當日林校長話入得300強英華的小朋友好多都有DBSPD 2ND IN...相信都會有位放出

Got it too.

恭喜晒咁多位!我諗我係第一個衰咗上嚟嘅!

之前入咗300,都已經當中咗六合彩,啱啱send咗sms俾老公同佢講,六合彩真係唔會中兩次架!係有D唔開心,不過好彩一早同阿仔講唔係一定得,佢仲好樂觀咁答:讀唔到英華,咪讀XX囉(自己區一間top學校)!佢應該唔會太失落嘅!

Congratulation to you all!!

any small boys accepted by YW?

any small boys accepted by YW?
--------------------
October.

Christian?

原帖由 GBAmon 於 09-12-16 09:34 發表
--------------------
October.

fsforth:恭喜妳噢.......
我仔沒有入到..........
阿仔聽到他沒有入到YW,好不開心
都不知點開解佢?

恭喜晒咁多位...........

small boys的定義是什麼?
我仔是九月出世的.

anyway, 我相信大部份小學選取學生, 不會是睇大仔定細仔的.

I will take YW and not register St Paul Boys on Dec 19. We will also give up St Stephens although we had paid $5500.
Don't want to hold up places for the parents who are waiting.

原帖由 chubby2688 於 09-12-16 09:08 發表
Got it too.

By the way, which one is better ar?

St Paul Boys or Ying Wa

原帖由 Daniel923 於 09-12-16 09:59 發表
我仔沒有入到..........
阿仔聽到他沒有入到YW,好不開心
都不知點開解佢?

我對仔仔傾向報喜不報憂的(). 所以有一間學校沒有2nd in, 我都沒有同他講.

如果你同仔仔講左, 不如下次佢再提起時, 你再諗一些藉口同佢講(e.g. 媽媽諗諗下, 英華小學都係比較遠, 所以唔讀都唔緊要啦. 等媽媽幫你搵另一間近一些的學校.). 其實小朋友是很容易氹的.

最後, 希望有一天你會收到call, wait到英華.

原帖由 Man04 於 09-12-16 07:58 發表
英華都收了我囝囝,我們好開心。不需要再等其他學校。

我覺得要多謝現在讀緊英華小一的家長,他們很樂意

在這裹分享上年面試的經驗及過程。

我都係呀,收了囝囝,好開心,很多謝英華家長無私的分享經驗

why ar ??

原帖由 childrenfirst 於 09-12-16 10:07 發表
I will take YW and not register St Paul Boys on Dec 19. We will also give up St Stephens although we had paid $5500.
Don't want to hold up places for the parents who are waiting.

childrenfirst,
I have read a lot of your post. You are really a fair and kind person. Your comment is usually objective and sincere.
now knowing that you give up some offers, I would say you are a great 偉大 parent !
You have set a good model to your son!

I want to make up my mind a.s.a.p. too, keep on choosing among offers are tired and painful.

原帖由 childrenfirst 於 09-12-16 10:07 發表
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

先恭喜好多囝囝入到YW~~~
不過我囝囝入唔到啊~~~我覺得當日2nd In 亞囝嘅表現都好好架......
我想問而家可以做啲乜? 我哋真係好意鐘YW....當日聽林校長啲講座睇短片令我感動到喊, 因為如果小洋入到就係佢同細佬嘅福份啦~~~
我想問吓.....
1. 如果有啲家長DBS同YW都Hold住位, 最后要大慨幾時先知道有人放棄, 其他人可補上?
2. 咁係咪會有侯補名單? 乜嘢途徑可以知名單呢?
3. 另外30人一班, 係咪話學校可以每班額外收多3個, 即係仲有15個額外位俾人叩門用呢?
4. 叩門信連profile可以幾時俾學校? 交校務處轉交林校長?為表誠意, 可唔可以每個禮拜交一份, 會唔會令人煩厭呢? 又會幾時知叩門結果呢?

感謝各位媽咪提供資料~~~

心急又無助嘅小洋媽上

me too! I will give up SSCPS also! 唔好為$5,500 洗多幾十萬!

原帖由 Daphne^^ 於 09-12-16 09:06 發表
英華都收左我仔仔呀...好開心, 因為我同仔仔都很鍾意間學校.....
其他家長不要放棄...當日林校長話入得300強英華的小朋友好多都有DBSPD 2ND IN...相信都會有位放出 ...

對...兩間學校的"口味"很相近

amypekkle :多謝妳的分享........

1. 如果有啲家長DBS同YW都Hold住位, 最后要大慨幾時先知道有人放棄, 其他人可補上?
而家dbspd都仲未出result,不過唔會太多人響呢兩間之中揀好耐既啫.最遲多數就係做校服果時囉,大家就通常都會揀定既啦.今年p1聽到最遲退yw唔讀既case就係8月啦,即係開學前一個月.
2. 咁係咪會有侯補名單? 乜嘢途徑可以知名單呢?
如果你係wl既,咁咪係候補名單入面囉.似乎冇張list係睇候補既次序喎!
3. 另外30人一班, 係咪話學校可以每班額外收多3個, 即係仲有15個額外位俾人叩門用呢?
唔會有收多既情況啦,今年既p1,只係有一班好特別咁多左一個.
4. 叩門信連profile可以幾時俾學校? 交校務處轉交林校長?為表誠意, 可唔可以每個禮拜交一份, 會唔會令人煩厭呢? 又會幾時知叩門結果呢?
呢樣好難答你啦,不過校長的確好忙好忙!

原帖由 MabelLeung 於 09-12-16 10:28 發表
先恭喜好多囝囝入到YW~~~
不過我囝囝入唔到啊~~~我覺得當日2nd In 亞囝嘅表現都好好架......
我想問而家可以做啲乜? 我哋真係好意鐘YW....當日聽林校長啲講座睇短片令我感動到喊, 因為如果小洋入到就係佢同細佬嘅福 ...

http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題