用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs香港真光vs音小...很頭痛
樓主: saltegg
go

宣小vs香港真光vs音小...很頭痛 [複製鏈接]

Please read PM.

Many thanks

原帖由 kls12 於 09-12-30 02:33 發表

功課不多, 壓力就人人不同了.

在小一,小女的一班中,考在前面的幾位同學,不是讀KV 便
是讀 St. Cat 的, 這些同學應是沒有壓力吧.宣小小一及小二並不深,有很多都在K3學了. 考在後面的便有壓力了,老師會對家長說要努 ...

原帖由 filleul 於 09-12-30 16:18 發表
宣小也很注重在宗教方面的培育,由校長至全校的教職員都是基督徒,除了課程設有聖經課外,也有團契,當然這是自由參加。

我們本身是沒有宗教的,也沒有接觸過基督教。不過小朋友自就讀宣小以來,雖不致於非常熱愛基督教,但他們 ...

Thanks.  Although we are not super religious but go to different churches, our girl has been going to Sunday school for almost 2 yrs.  This should not be problem.  

Conduct, manners, proper behavior are also important to us.

原帖由 saltegg 於 09-12-29 00:39 發表
請問大家如何比較這三間學校?我的孩子三間都被取錄了, 但不知如果去選擇, 很頭痛...

不如考慮一下:
孩子如何說?
那間近屋企?

原帖由 saltegg 於 09-12-29 00:39 發表
請問大家如何比較這三間學校?我的孩子三間都被取錄了, 但不知如果去選擇, 很頭痛...

我覺得宣小,音樂出名,但又唔夠音小專,真光成績都幾好,但書我覺得音小深d......音小本英文書係英國書,用字都深過/地道過longman express & my pal

唔知我講得啱唔啱,宣小係谷音樂,但音小係培養音樂,咁耐都唔多見佢地有樂團出席校際比賽.......我覺得谷就有壓力,培養就會可能本身唔鐘意,同學間既帶動都可能變有興趣

相當同意!

音小:先教曉學生明白學音樂的樂趣,享受音樂,音技才放至最後!

宣小:音技行先,有了成績再向上提升,往往要到大個兒才懂享受音樂,樂趣才出現!

如果兩條路的學生能夠行至終點,結果都會是一樣成為對音樂有成就的人,但是宣小的就會學得較辛苦了!

唔知講得岩唔岩呢?!

原帖由 Sindy 於 10-1-4 14:13 發表

唔知我講得啱唔啱,宣小係谷音樂,但音小係培養音樂,咁耐都唔多見佢 ...

其實係香港,音樂有成就/以演奏搵食既,真係小小小數得好緊要,你可以見到學校一班裏頭,九成九都有學琴/弦樂,但香港出幾多演奏搵食既人?學音樂,一係就幫手搵好學校,一係就想佢鐘意音樂......我就想我女對音樂有興趣啫.....講成就.....真係好小有人有....所以我覺得培養比教重要
原帖由 中英數常 於 10-1-4 21:29 發表
相當同意!

音小:先教曉學生明白學音樂的樂趣,享受音樂,音技才放至最後!

宣小:音技行先,有了成績再向上提升,往往要到大個兒才懂享受音樂,樂趣才出現!

如果兩條路的學生能夠行至終點,結果都會是一樣成為對音樂有成就的人,但是宣 ...

原帖由 wunma 於 10-1-6 10:05 發表

同意應為興趣而學音樂.

為考級而學琴大有人在, 為攞張證書而只要求合格亦一點都不難. 正因為咁, 好多學生基本功未練好, 就花半年至一年時間去操考級嘅練習, 實在本末倒置.

好多人話音小嘅優點係老師有愛心, 一 ...

其實呢間係九龍,又唔同我個宗教,我都唔係好留意,無意中有一次我幫細女搵英文書時....出版社話全港得幾間係用我地果本英文書,其中一間就係音小,我加左分比佢....其實我都想知佢中學咩情況......我女都升中啦

簽名被屏蔽

I feel the students in  音小 are not polite. Their attitude is not nice at all.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

音小+1

我囡囡依家音小G1生,天天開心返學、快樂學習、又鍾意器樂堂、係屋企也肯練琴、慢慢懂得祈禱及感恩(我家不是基督家庭)...只憑她的笑容及態度,我俾音小100分~

在我心裡,初小學就是要快樂,而音小正是咁嘅環境。充滿喜樂與音樂、遍佈感恩與友善師生、教導小孩良善與孝順、尊敬與自重。

課業方面深不深、多不多?  
講真,媽咪我都跟得頗感小壓力,若是其它會逼功業的學校實唔適合我同囡囡。

音樂方面
在我看來,學音樂是終生的事,最重要先培養興趣,再來是環境,而音小正是有這樣的環境。 相信小朋友長期耳濡目染及同儕影響之下,不會排斥音樂。

**

另有一個TOPIC問到中學生
我個人覺得,不可以偏概全! 間間學校都有好學生、壞學生,音小/中都算是新學校,仍有好多的進步空間,不是透明度不夠,而是部份質疑學校透明度的家長,大多是想見到"分數"而不是"質素"。    於果是咁,好中肯的講: 如果你想見到分數,那麼音小/音中不適合你,因為ICQM是追求各方面平均發展,校方在問答大會都是如是講。

如果你可以行一轉音小/音中,你會見到音小/中的學生,普遍有一份氣質,是一份自信、是一份快樂,又或者在我眼裡看到這是此學校宗教及音樂的沈浸結果吧。

唔好意思, saltegg, 我對音小好有興趣, 女兒好喜歡音樂, 請問你怎樣預備而考入音小呀? 請指點指點!

Dear gardenersteven,

老實說, 我們沒有很多預備. 我的孩子有學琴, 但沒有考試, 對音樂也不十分熱衷. 不過因為我們是基督徒, 內子又是團契司琴, 所以孩子自小便常常聽聖詩, 唱詩歌. 因為孩子自小便在教會返主日學, 所以很習慣和一班小朋友(有時可能當中有新朋友)相處. 我們有去聽學校的簡介會, 了解學校的理念和背景. 這一點很有用, 因為他們會面見家長的.
在面試前, 我告訴孩子會是一班小朋友一起見, 叫她當和小朋友玩便可以了, 沒有給太多壓力.

原帖由 gardenersteven 於 10-1-7 21:48 發表

唔好意思, saltegg, 我對音小好有興趣, 女兒好喜歡音樂, 請問你怎樣預備而考入音小呀? 請指點指點!

簽名被屏蔽

雖然我仍在搜集資料階段, 但實在有迷茫...
找學校最緊要適合小朋友本身,當中實有取捨...

就本人小兒的情況,想問若孩子愛音樂,有小聰明,肯聽教但也很頑皮,所以學校太鬆太"hea" 或太谷都不成...真頭痛

作為媽咪,我心儀的學校會適量管促學生,啟發音樂及學術學習,(小小"谷"中量壓力),有無宗教背景都可以(有當然好但不是選校的堅持),希望日後的peers都是好孩子互相感染, 學校成績中上便成...

我不要孩子怎樣"威水", 但有哪個媽咪希望孩子變飛仔讀書滿江紅呢? 大家好像說成宣小很"谷", 音小很"hea", 請問日後我孩子若兩間都收. 那應選那間較好?
Music is my Life, my Love, my Everything,

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題