用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010/9入讀k1媽me...談談(青衣區)
樓主: 倬瑩meme
go

2010/9入讀k1媽me...談談(青衣區) [複製鏈接]

我都係青衣mami, 囝囝係0711, 宜家同佢hold左下面3個offers, 想問下大家意見邊間好d

1) 荃灣: 荊冕堂士德AM
2) 青衣: 康傑AM
3) 九龍塘: 約克PM

原帖由 yyin 於 10-1-7 16:24 發表

ROYYY
你細b都咁好咁多間收佢...係咪好叻女架呢?? 我地6月b都8成唔收...多數都係wait list....慘慘慘!!!

多謝你既讚賞, 不過其實佢唔係好叻, 只係好彩~大家都加油啦

原帖由 姬絲蒂 於 10-1-7 16:38 發表
我都係青衣mami, 囝囝係0711, 宜家同佢hold左下面3個offers, 想問下大家意見邊間好d

不好睇你想你既小孩第日讀咩小學
首先康傑我從來無考慮過, 不能給意見
1) 抽獎抽得唔好, 可試叩仁立,仁紀,主恩,何澤云等
3) 我估係約克英文會好d, 一d私小,is,宜資既都可以考慮

不過如果你一心都想大抽獎, 就不要浪費$去讀york,留d$比佢番課外活動 or 學英普好過~

康傑星期六面試,多數考小朋友D咩呢?

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-8 02:25 發表
康傑星期六面試,多數考小朋友D咩呢?

你是in康傑K1嘛? 我是上年11月in的,相信interview內容應該一樣

首先係observation part:家長同小朋友入房玩玩具, 老師就在旁觀察...around 5-10 min 就出返房

等叫名就individual interview: 先問佢叫咩名, 幾多歲同邊個黎 ,跟住就砌積木, 考下識唔識得apple同車車….之後老師就拎左一個布公仔出黎, 問小朋友識唔識得指出眼,耳,口鼻…

最後老師再問家長問題, 例如邊個揍, 平時去邊玩, 點解揀佢間學校....

如果收,佢會即時通知, 即刻俾$660註冊費

想八卦下,點解冇考慮康傑...我見好少人提康傑..

原帖由 ROYYY 於 10-1-7 18:53 發表

不好睇你想你既小孩第日讀咩小學
首先康傑我從來無考慮過, 不能給意見
1) 抽獎抽得唔好, 可試叩仁立,仁紀,主恩,何澤云等
3) 我估係約克英文會好d, 一d私小,is,宜資既都可以考慮

不過如果你一心都想大抽獎, 就不要 ...

原帖由 姬絲蒂 於 10-1-8 11:52 發表
想八卦下,點解冇考慮康傑...我見好少人提康傑..

因為我既考慮係本身打算第日個女會讀一d九龍區既小學(深水步or九龍城區, 所以我報既主要係呢2區既kg有學卷既冇學卷都有報(有一條龍,也有half條龍既), 而青衣既kg, 只當備用(所以無咩好了解咁, 而卓思係青衣區較好口碑in bk及有學卷, 因為覺係青衣讀都讀d無學卷既係好唔抵, 而另外會考慮果2間係因為有保良局背景及聖公會背景而選既)~

紅字是無考慮康傑既答案

今日康傑收左我女女了,但我未俾留位費,最後星期一!因為再考慮下,先前有一間己費位,但我又唔想佢讀!因爸爸中意!
等緊荊冕堂in,唉要到十五號,唔通要俾三間留位費??

卓思唔需要父母一齊出席interview
當日interview只有我帶住個仔
最後都收左下午班
不過我到最後都無註冊~

回覆 29# smileemily 的文章

點解呢?卓思唔係好多人想小朋友讀?咁你選左邊間?

May I know the interview questions were asked in Chinese or English? My daughter only understand English, she will not be able to answer any questions in Cantonese.

我囡讀緊康傑, 此校對我女黎講簡直係化腐朽為神奇.
以前我女見人猶如見老鼠般.  但而家佢開朗非常, 由初初返學, 學校要她校內綵排, 她極之不願意, 回家後更大發脾氣兼說要把校服..書包所有關於學校的東西都要丟.  但而家則堅持病了也想回校.
至於課程, 我沒比較九龍塘名校, 但課程一點都不淺.  而且校內興趣班多的是, 平日要上班既家長, 不用等週六,日才有時間帶.
學校多表演機會, 相對提高小孩的自信心.
老師又有愛心, 很放心交托學校.

原帖由 姬絲蒂 於 10-1-7 16:38 發表

‹ 上一主題|下一主題