用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 元朗區中學
樓主: kevin191175
go

元朗區中學 [複製鏈接]

如果你的子女一直是全級頭十名, 可試鄉中和趙中, 你要相信小朋友的進步和學習能力, 在一間競爭大的學校會剌激到仔女的潛力, 當然家人的支持也極為重要

原帖由 Sherryko9 於 10-7-10 12:17 發表
謝謝你的回覆(私人訊息) .
發覺越近自己選擇,越唔客觀,多了虛榮心,唉!希望到真正選校時會客觀些;其實C9都成日提醒我唔好揀D太tough中學,雖然知囡囡能力得,但他唔想囡囡變成讀書機器,終日和成績競賽,C9說最 ...

原帖由 bluealpha 於 10-7-10 10:49 發表
元朗有能力轉英中的學校相信轉得七七八八,甚至有些剛上車的如基元、盧幹庭,只係比中中的基朗、羅貴祥好少少,唔算有很穩定的基礎。做得英中,始終都係band 1

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其 ...

謝謝你比我的回覆, 我仔仔剛剛成功"叩門"去"基元", 但怕"基元"banding太高,仔仔追唔上....現在聽完你講,就放心喇 !! :)

原帖由 bluealpha 於 10-7-10 10:49 發表
元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其實係趙中。鄉中成績雖好,但增值相當低,鄉中近年intake其實己拍得新界其他幾間龍頭中學,如梁球琚、沙官、荃官、林護,但做出來的成績和屯門區比,同第一梁球琚無得比,經常比第二的百周年為差,但略好過屯官。崇德和商中進步不少,但經常被低怙。

會考成績比較

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Heung Yee Kuk Yuen Long

4.79

80.3%

Li Shiu Chung

4.51

72.2%

Tang Yuk Tien

4.21

74.0%

Leung Kau Kui

4.20

70.8%

Shung Tak

3.75

68.0%

S C Chan

3.50

60.3%

Yuen Long Merchants

2.88

-

Chiu Lut Sau

2.63

44.4%

元朗有能力轉英中的學校相信轉得七七八八,甚至有些剛上車的如基元、盧幹庭,只係比中中的基朗、羅貴祥好少少,唔算有很穩定的基礎。做得英中,始終都係band 1

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其 ...

宏信?算罷啦 我老公friend個仔,係小學長年墊底(17X/17X),報宏信year 7都收 希望只係個別例子啦 因為屋企交得起 小朋友連派位都無參加相比天水圍李兆基、青年會ge收生標準,宏信真係求其咗D 拍得住伯裘啦

原帖由 MATHEWMA 於 10-7-10 16:09 發表

謝謝你比我的回覆, 我仔仔剛剛成功"叩門"去"基元", 但怕"基元"banding太高,仔仔追唔上....現在聽完你講,就放心喇 !! :)

基元的老師和校長很有教學熱誠的…放心!我囡囡已升F.4…你仔仔明天考分班試呵,要努力些,考入A或E班精英班呵!

701003,
請查PM.

原帖由 701003 於 10-7-11 12:33 發表

宏信?算罷啦 我老公friend個仔,係小學長年墊底(17X/17X),報宏信year 7都收 希望只係個別例子啦mouth:" /> 因為屋企交得起 小朋友連派位都無參加相比天水圍李兆基、青年會ge收生標準, ...

好多謝你的鼓勵,我都有想過考鄉中和趙中,不過老實答,趙中唔係好勁,以佢收band1小學生人數,和公開考試成績唔成正比,只不過地點極好,方便我drop低小朋友,環境唔雜,行出來的學生正正齊齊,覺得佢校風OK,本身自己係趙中出身,可能囡囡有著數甘解!鄉中我都知成績好,校風亦唔錯,又係行出來的仔女正正齊齊,地點理想;盧中我都欣賞,但地點真係唔係好,我車囡囡返學的,有時會望一望佢才返工,盧中如果係元朗公園附近就No.1了!鄉中我聽聞人事好緊要,第1輪可能佢比晒D人事關係(鄉申)果D,呢點係我極唔歡喜,所以有考慮過唔想考,就係因為知自己果個得,唔係甘依賴學校教,有人建議我考屯門,屯門勁學校多,但太遠,唔方便我送囡囡返學再返工.唉!你諗我有幾多野考慮呢?我好善變,呢一刻我都未知自己揀邊間!

原帖由 天娜 於 10-7-10 15:01 發表
如果你的子女一直是全級頭十名, 可試鄉中和趙中, 你要相信小朋友的進步和學習能力, 在一間競爭大的學校會剌激到仔女的潛力, 當然家人的支持也極為重要

...

鄉中的成績只係2009年特別好,2007,2008完全不是這回事,鄉中只係出一次10a,人地10年出7次

睇總credit

鄉中                      梁球琚

2007      877         935
2008      822         1003
2009      948         891

原帖由 elbar 於 10-7-10 16:32 發表

會考成績比較

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsHeung Yee Kuk Yuen Long4.7980.3%Li Shiu Chung4.5172.2%Tang Yuk Tien4.2174.0%Leung Kau Kui4.2 ...

揀中學真係一門好大學問,成績固然係考慮之一,但校風亦是重要一環,真係魚與熊掌,兩者實難兼得!
我想囡囡開心地讀書,但又怕她過份開心變得懶散 .

絕對贊成,其實元朗D中學唔係好進取,想當年(起碼廿年前)屯門D中學只是起步初階,名氣和成績仍和元朗的一綫中學有距離,但不到幾年間,屯門D勁中學升到阿媽都唔認得,鄉中只是區內C9們熱捧(可能我都是其中一員),我知屯門中學勁好多,但奈何地點真係唔係好就腳,所以退而求其次甘解!

原帖由 bluealpha 於 10-7-12 10:42 發表
鄉中的成績只係2009年特別好,2007,2008完全不是這回事,鄉中只係出一次10a,人地10年出7次

睇總credit

2009      948        ...

原帖由 bluealpha 於 10-7-12 10:42 發表

睇總credit

2009      948        ...

同意   

HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

Heung Yee Kuk Yuen Long

4.79

4.07

4.39

Li Shiu Chung

4.51

4.01

4.78

Leung Kau Kui

4.20

4.62

4.45

原帖由 hester05 於 10-7-12 09:03 發表

基元的老師和校長很有教學熱誠的…放心!我囡囡已升F.4…你仔仔明天考分班試呵,要努力些,考入A或E班精英班呵!

謝謝妳:)
‹ 上一主題|下一主題