用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 請問有冇人收到揀樂器的信?
樓主: Loklok2
go

請問有冇人收到揀樂器的信? [複製鏈接]

大提琴首選!

原帖由 hcsoma 於 10-7-28 21:42 發表
HI,
我囡囡叫 ZOE 呀! 你現在有冇返緊ICCC的暑期班呢? 亞囡現在mon, wed, thr 都有返學校呀!
到時再相應呀!!

我地無返呀, 因為之前已經報了其他暑期班了, 迎新日見啦!!

G for grace.
由09/10開始, 小一開多了G班.

原帖由 阿mee 於 10-7-28 22:36 發表

有!1G-PIANO. 唔知"G" for what?
I,C,Q,M,G   仲有無呢?

原帖由 daddywai 於 10-7-29 22:11 發表
G for grace.
由09/10開始, 小一開多了G班.

oic.  thanks. 咁你知唔知G班係咪跟其他班1樣, 人數都一樣?

hi mya and 阿mee,
你地小朋友係G班同修鋼琴呀, 我都係呀, 多多指教.

應該冇分別, 每班都是約30人, 但始終有部份人是以icqm作後備, 所以開學時每班人數會有差異.
原帖由 bb108 於 10-7-29 22:24 發表

oic.  thanks. 咁你知唔知G班係咪跟其他班1樣, 人數都一樣?

原帖由 daddywai 於 10-7-30 00:06 發表
應該冇分別, 每班都是約30人, 但始終有部份人是以icqm作後備, 所以開學時每班人數會有差異.

我有d 不明白, 我聽校長講過學校只得48個課室包括中小學, 總共有12級 (中學6級, 小學6級).  每級有4班剛剛好, 所以不能加班的.

為何現在又可以加班呢?

原帖由 LoveYiLok 於 10-7-29 16:37 發表

哈哈, 咁啱嘅, 而且你都係有2個小朋友喎, 加上又係信主添!

話時話, 我啱啱同通x琴行格過價, 都係經學校買單簧管平d架.

係呀, 我都係2個仔, 細仔07年出世.

咁快check 左價錢啦, 好晒利呀.  我pm 問緊ming2 代買單簧管幾錢呀, 邊度平就係邊度買, 你都可以pm 問下佢.

原帖由 瑪姬牛 於 10-7-29 13:54 發表
Hi 我囝囝叫kyle, 1Q班樂器主修大提琴(second choice).

我大女叫Jody, 1Q班, 主修綱琴

原帖由 bb108 於 10-7-29 22:26 發表
hi mya and 阿mee,
你地小朋友係G班同修鋼琴呀, 我都係呀, 多多指教.

Hello bb108 & mya, 多多指教! 1G piano!!
唔知學校用咩來分班呢? 應該我地的小朋友將會在這3年內都會同一斑呢!

原帖由 hcsoma 於 10-7-28 14:35 發表
我們已收到信>>>>亞囡將入讀 1I 班,樂器是.....鋼琴呀!!! 有冇同班家長在這呢???

Zoe's mom? from York? I could guess from your name, So HC, is it? I'm maya's mum ah!! Maya was allocated to 1I too!! They could be classmates again!!

原帖由 阿mee 於 10-7-30 14:01 發表

Hello bb108 & mya, 多多指教! 1G piano!!
唔知學校用咩來分班呢? 應該我地的小朋友將會在這3年內都會同一斑呢!

BB108 & 阿mee , 好開心認識你地! 你地有無參加五日營呀? 我仔仔報O左名,唔知有無機會係營內認識你地O既小朋友呢!! 你地O既小朋友學O左琴幾耐呀? 我個仔學O左1年多啦,好開心可以係學校選修番鋼琴!!!

原帖由 mya 於 10-7-30 16:57 發表

BB108 & 阿mee , 好開心認識你地! 你地有無參加五日營呀? 我仔仔報O左名,唔知有無機會係營內認識你地O既小朋友呢!! 你地O既小朋友學O左琴幾耐呀? 我個仔學O左1年多啦,好開心可以係學校選修番鋼琴!!! ...

我唔知咩五日營??是學校舉辦?
我個女都學O左鋼琴差不多2年,你會唔會cut依家教緊的鋼琴老師? 我正在考慮中,因為e家教緊阿女的鋼琴老師都教得好好,唔係好捨得,又唔知音小的老師教成點..?!

原帖由 阿mee 於 10-7-30 17:07 發表

我個女都學O左鋼琴差不多2年,你會唔會cut依家教緊的鋼琴老師? 我正在考慮中,因為e家教緊阿女的鋼琴老師都教得好好,唔係好捨得,又唔知音小的老師教成點..?! ...

係學校舉辦O既暑期課程,之前註冊日都有派小冊子俾家長.  我諗會開學後就CUT 左而家位老師, 唔想兩個老師, 唔同教法&要求,令小朋友做成混淆.

簽名被屏蔽

其實即使只有48班, 48個課室也是不足夠的, 因為會有split classes 的情況, 高中的情況會更嚴重.

不知道加開g班是否icqm 的長遠做法, 現在高中還未開齊4班, 情況尚可, 但過多幾年, 很難想像在icqm 狹窄的校園如何能容納每級5班, 共1800多名學生!

不過今年小一約25,26人一班, 若有兩三位同學中途退學, 學校是有條件於高小時縮為4 班的.
原帖由 rabbitpiggy 於 10-7-30 10:09 發表

我有d 不明白, 我聽校長講過學校只得48個課室包括中小學, 總共有12級 (中學6級, 小學6級).  每級有4班剛剛好, 所以不能加班的.

為何現在又可以加班呢? ...

原帖由 阿mee 於 10-7-30 17:07 發表

我個女都學O左鋼琴差不多2年,你會唔會cut依家教緊的鋼琴老師? 我正在考慮中,因為e家教緊阿女的鋼琴老師都教得好好,唔係好捨得,又唔知音小的老師教成點..?! ...

我跟你一樣呀, 阿女學咗2年琴, 諗住俾佢考2級, 我打算開學問吓老師意見. 我諗住cut咗依家個老師, 因為唔同老師始終教法唔同, 唔想阿女混淆呀.

原帖由 mya 於 10-7-30 17:56 發表

係學校舉辦O既暑期課程,之前註冊日都有派小冊子俾家長.  我諗會開學後就CUT 左而家位老師, 唔想兩個老師, 唔同教法&要求,令小朋友做成混淆.

我都唔知有5日營呀, 做d咩架?係咪係番學校返?我好似唔見咗本小冊子.

原帖由 mya 於 10-7-30 17:56 發表

我記起la,係唔係連續5日,每日返半day...?因為我住的地方不近學校,又唔知成3粒鐘去邊...所以無報到.
至於鋼琴老師方面,開學後睇阿女是否可以接受同時間跟2位老師la.

原帖由 kathylo 於 10-7-30 12:08 發表

我大女叫Jody, 1Q班, 主修綱琴

Hi Kathylo, 終於都有1Q的同學啦, 多多指教!
‹ 上一主題|下一主題