用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

請問學校有咩解釋呀?

我都想像到當時小朋友果種驚慌ga心情~
希望你bb快d忘記呢件事啦~
如果真的想轉校, 賞試打去其他學校問下有無位啦~!

老師最初說"無理由的,有人帶他們轉班的,是否你小朋友周圍走?"
我立即說:絕對不可能,我個小朋友平日唔會自己走開.
我再把細節為老師作出分析及整理,最終他們才承認是學校失當(真諷刺,居然要我為他們找出當中的問題及封殺他們的推搪).當然,在過程中,有一些文員及主任的面容只作一般外交式的回應,甚至表現出心中不忿.直至,有警察來到,才對事件認真一點,主任還說從未發生此類事情,更以談笑風生對警察說:以前有無上過來學校呀?是否難找呢?以前我地都有找你地處理其他case呀!(有點厚顏無恥),最後找了一位活動課程老師來道歉.

認識崇真5年....真係未聽過呢D事喎...

近來老師+校工人手, 都只有平時三份一左右。而且好多新同學黎上暑期班(仲唔洗著校服)。你小朋友比人搵到時, 身上仲有冇個吊牌繩呀?

如果有其他學校有位轉, 都可以快D去攪, 去試下呀! 因為小朋友唔知有冇陰影呢....

BTW, 你小朋友由邊個課室轉去另一個架? 因為正路係唔應該往下行, 而且學校出口果邊有工程進行中。(我8咋...)

希望小朋友快D冇事, 開心返啦!

學校真係要好好返醒呀

真係離晒譜!!!!

咁真係好差! 有幾多NET 都無用, 小朋友既人身安全係最重要. 又話幾注重德育, 有錯唔認, 本身德育好極有限.

本來好鍾意祟真, 宜家要惗下第2間.

希望你小朋友早日忘記呢件事.

NO MERCY....& NO EXCUSE...

I will take this school out of my list from now on...

我個細女係崇真都有不愉快經歷;記得上年暑假,我比個細女返暑期班,亞女返了二天都就唔肯返,問佢發生咩事,佢,話英文老師"鬧"佢,起初我都不意為義,第三天照比佢上車,點知就出事,返黎個女不停喊,話英文老師"鬧"佢,重唔只一次;我立即打返電話去了解,接電話個老師話可能個英文老師見亞女做錯野,提醒下佢,佢話老師唔會鬧人。那時我真的好懷疑,我個細女係學之園讀咁耐,出去讀興趣班,老師都讚佢好乖,好聽指示。所以我都覺得發生問題,為免亞女留下陰影,就無要佢返。今年準備考小一,我都唔會報。只是個人經歷分享,明白有很多家長都喜歡TT,不喜勿插!

原帖由 vvmon 於 10-8-4 21:11 發表
我個細女係崇真都有不愉快經歷;記得上年暑假,我比個細女返暑期班,亞女返了二天都就唔肯返,問佢發生咩事,佢,話英文老師"鬧"佢,起初我都不意為義,第三天照比佢上車,點知就出事,返黎個女不停喊,話英文老師"鬧"佢,重唔只一次;我立即打 ...

但係都有好多人話TT係間好學校, 有多NET又有學卷好抵讀, 咁到底報唔報好呢? 仲有冇多D媽媽可以分享下?

有幾好幾平幾多NET 都無用啦,連睇住及照顧小朋友都做唔到,樓主,轉學校啦,唔駛諗。

原帖由 小黑牛 於 10-8-4 21:29 發表

但係都有好多人話TT係間好學校, 有多NET又有學卷好抵讀, 咁到底報唔報好呢? 仲有冇多D媽媽可以分享下?

其實呢d錯誤一次都嫌多! 一次就夠啦!  如果今次真係唔好彩有咩事點算呀?? 唔好再諗啦, 一於轉校!!!  我地支持你!

學校有沒有想過其大意不負責任行為會做成父母一生的遺憾﹖崇真啊﹐你的良心在那裡 ﹖

樓主,
答你個老師叫咩名呀? 我聽日都會帶小朋友返去學野, 等我又了解下先!

驚慌
驚慌
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

我都去過學校參觀,校園大但幾舊,又四通八達,有2條路可以出馬路,走失真係唔出奇,佢有咁多課外活動,d老師好似無得休息,都幾辛苦,情緒自然不太好,但學費平....一分錢一分貨....不過返幼稚園,都係找d有愛心,小孩讀得開心的學校,人生漫漫長路,連初頭幾年都咁驚慌,第時點過!

樓主有冇書面投訴?學校點囘應?

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 23:32 發表
樓主,
答你個老師叫咩名呀? 我聽日都會帶小朋友返去學野, 等我又了解下先!

我相信不是老師或個人的問題 , 而是其校的指引與監察的不足 , 更重要的是教育前線對孩子們的投入 , 不論是老師或嬸嬸 , 上下同工的心 , 而要在上位有明確的指引 及 前線人員的工作意識 , 但不論如何 , 最重要的是問自己 , 更不論指引有多好有多詳盡 , 亦不如問一問 -如果他們是我的孩子 , 我會如何去教導及回應小朋友們 , 而昨天老師亦有來電關心我孩子的情況 , 亦表現其關心之情 , 但重點是上位如何再避免這類事情的發生 ,而不是像那主任級人員說 :以前從未有此類事情發生的態度回應  , 而主任在旁只擺了老師出來面對及道歉吧了 , 一個團隊的失誤 , 是應當一同承擔的

原帖由 pandabonita 於 10-8-5 08:07 發表
樓主有冇書面投訴?學校點囘應?

多謝關心及意見的提供 , 我們會以書面向校方投訴 , 謝謝您

原帖由 anteater 於 10-8-5 07:37 發表
我都去過學校參觀,校園大但幾舊,又四通八達,有2條路可以出馬路,走失真係唔出奇,佢有咁多課外活動,d老師好似無得休息,都幾辛苦,情緒自然不太好,但學費平....一分錢一分貨....不過返幼稚園,都係找d有愛心,小孩讀得開心 ...

是的 , 所以想起都令我仍有餘悸 , 幸好未遇上壞份子

原帖由 Cheerglory 於 10-8-4 22:39 發表
學校有沒有想過其大意不負責任行為會做成父母一生的遺憾﹖崇真啊﹐你的良心在那裡 ﹖

是的 , 若為執教者能多想一想 , 他們是自己的子女 , 便知道要有什麼的教導及照顧 , 謝謝您的關心
‹ 上一主題|下一主題