用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... ...
樓主: dlmcdlcl
go

有冇小朋友被評為坐唔定周身郁但學習好好..... [複製鏈接]

簽名被屏蔽

我又冇聽佢話老師會鬧人, 但我FRIEND都有壓力. 我知佢話老師評佢小朋友睇得書小, 詞彙唔多, 加上, 其他大部份同學仔都很叻, 所以佢更覺吃力.

但以上都係個別例子.

原帖由 speedbox 於 13-8-2010 03:27 PM 發表
我個仔又係呢類, 我想佢入基灣, 但又驚佢會俾老師鬧到暈, 你知唔知基灣能唔能容納到呢類小朋友呢?

我又有諗港大同學會小學會唔會啱佢多d呢?  但兩間完全唔同style, 諗到我頭都爆

...

可能真係唔太了解, 所以有誤解.

以我小朋友為例, 佢係比較 LOGICAL 的, 冇乜創意, 很喜歡寫字, 喜歡用文字去表達, 默書冇話辛苦, 串字快. 所以我就直覺覺得活動教學唔岩佢. 但矛盾是, 佢坐響個位都可以"兀"CHAIR + 對腳FING FING 下既, 又坐唔直, 好似冇腰骨咁. 所以又怕傳統學校會執呢D執得好正, 令佢比人一日投訴到黑. 所以我才很心煩.

可能我自己諗唔通, 其實未必關乜野教學事, 但如果有好方法幫助小朋友改呢D 行為. 我都想聽下意見. TKS

原帖由 reneeleung 於 14-8-2010 12:13 AM 發表
大家是否對活動教學和傳統教學有所誤解?
一間活動教學的學校不等於放縱小朋友。自主學習、自由創作、發揮創意是指學習過程。而不是指守規則方面。其實好多活動教學的學校也要小朋友守規則的。

如果大家應為小朋友長 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實每一間學校都會同家長討論學生進度, 就算我朋友個女讀esf, 個個都覺得"無壓力丫", 但當我朋友去拎成績表, 老師話小朋友怕錯, 唔敢放膽表達, 輸晒俾d鬼仔, 我朋友咪一樣唔開心
原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-14 11:28 PM 發表
我又冇聽佢話老師會鬧人, 但我FRIEND都有壓力. 我知佢話老師評佢小朋友睇得書小, 詞彙唔多, 加上, 其他大部份同學仔都很叻, 所以佢更覺吃力.

但以上都係個別例子.

...

簽名被屏蔽

我個仔升K3, 岩岩先5歲.

原帖由 reneeleung 於 15-8-2010 10:29 PM 發表
你小朋友幾歲呀? 如果係P2以下, 我覺得坐唔定係正常喎. 全港大部份小學3年級以下都係活動教學, 其中一個原因就係响10歲內小朋友的發展係用身體去探索,即係話活動比較適合。 其實腳"FING FING"係佢地諗緊野。如果到了1 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-13 09:43 發表
直資私立VS官津校, 其實只係FUNDING方式唔同
無可否認, 直資辦學同行政上自由度會比官津校大, 但每間學校點去運用果個自由度就各有不同, 可能間學校鐘意拎晒D資源黎拔尖, 又可能間學校鐘意拎黎攪音樂教育等

同有無 ...

謝謝回覆

原帖由 garfieldmummy 於 10-8-15 23:05 發表
蔡繼有太近電塔,有D驚

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題