用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏?
樓主: janice_ma
go

有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏? [複製鏈接]

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:43 發表
miss321,

妳說對我的concern。我是一位全職媽媽,我有兩名女兒。時間和金錢...對我來說是有限的,所以我要好好分配"資源"給她們。

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch ...

唔好太在意是否 perfect pitch,香兒團員好多由細訓練都可以練到差不多perfect,有啲人係但無响音樂方面發展,重要係小朋友是否鍾意學。

事但彈一個音,小朋友講到A/B/C/D..等Letter name,或者叫佢哼個x音,佢都哼到,就叫有Perfect Pitch 啦~
其實伴奏是一個專業來的,唔係有5,6級琴既姐姐可以應付到,你可以睇睇我寫校際FAQ最後幾項都有提到伴奏的問題。

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:43 發表
miss321,

妳說對我的concern。我是一位全職媽媽,我有兩名女兒。時間和金錢...對我來說是有限的,所以我要好好分配"資源"給她們。

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch ...

Suveve,
Evelyn Glenni是位失聰的演奏家,她的音樂是靠感覺而不是聽的。另外,我從前在music office排練時,見何文川老師演奏時也經常帶護耳塞嘅,可見percussion真的會影響聽覺。

但在學時未見過龍博士﹑ 閰學敏老師﹑錢國偉老師塞耳, 可能各人有各人的不同, 但不認同percussion會對耳朵有影響。

我地叫錢國偉做黑仔,當佢仲未入APA還在跟何文川時,間唔中都會帶下,可能後來炎麻煩,同埋唔多好睇,所以索性唔帶掛。

咁咪係唔帶都唔會影響聽力囉!!! 不過算啦, 我唔再講啦, 好似吵架咁, 我只係想為敲擊平反, 因為敲擊係自己較喜歡的一類樂器。

原帖由 miss321 於 10-9-28 23:09 發表
事但彈一個音,小朋友講到A/B/C/D..等Letter name,或者叫佢哼個x音,佢都哼到,就叫有Perfect Pitch 啦~
其實伴奏是一個專業來的,唔係有5,6級琴既姐姐可以應付到,你可以睇睇我寫校際FAQ最後幾項都有提到伴奏的問題。

...

以前考琴的Aural要考聽 interval, 有perfect pitch的學生可以數手指.

鋼琴,其它大部份都要

結他

再次謝謝大家的回應!

學中樂器又需唔需找伴奏呢?請給點意見!

原帖由 eny 於 10-9-28 16:06 發表
學marimba是學marimba,如果你是專業的音樂人應該知道敲擊樂系要學很多樂器的。敲擊樂優美和傷耳仔沒什麼關係,接觸各種嚓片和某些敲擊樂器對耳仔造成傷害系無可避免的。 ...

如你所說, 難道學敲擊樂器的耳朵 ... [/quote]

你好,我所說的是敲擊樂器傷耳仔,而不是銅管樂器比敲擊樂器更加傷耳仔,如果你學鋼琴就需要好耳仔,拉絃樂更加需要。同時學敲擊樂器和鋼琴,最後你只可以選敲擊,因為耳仔已經壞左。嚓片不只是cymbal,也可以是其他單片的樂器,只是這個東西特別傷耳仔,就連很多專業樂團的樂手在敲擊手演奏的時候都需要戴上耳塞,以保護耳仔。

原帖由 小伊 於 10-9-28 23:51 發表
Suveve,
Evelyn Glenni是位失聰的演奏家,她的音樂是靠感覺而不是聽的。另外,我從前在music office排練時,見何文川老師演奏時也經常帶護耳塞嘅,可見percussion真的會影響聽覺。 ...

系呀,我們2nd violin後面的經常都要帶耳塞、、、真系大聲到顛的

想請教大家, 家中已有左台 20 年的 yamaha hs organ, 是否還能給孩子學習 organ 應試之用呢? 佢學緊鋼琴進度都幾好, 其實兩種樂器似乎相似之甚多, 學 piano 再去 pick up organ 係咪好易呢? 定係應該俾佢學弦樂 (佢要求小/大提琴), 到佢大個至由佢決定是否學 organ 呢?

我先學鋼琴再學organ,係容易上手啲。學任何樂器都好,小朋友興趣行先,唔係家長就慘,叫佢練習同做功課一樣講到口水乾。

有個媽咪想個女明年考琴,我問番佢自己可唔可以捱得住先,唔係個小朋友唔得(我同佢媽咪曾經聯手停咗唔俾佢學一個月,佢自己要求學番),但佢最鍾意彈兒歌,要佢練考試歌媽咪要有心理準備呢場會係耐力賽。

除非唔考試, 否則伴奏費無得慳...

其實唔學樂器可以學其他野...
‹ 上一主題|下一主題