用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島幼稚園邊間好d?
樓主: shanyeungbb
go

港島幼稚園邊間好d? [複製鏈接]

有無那一間英文強?如天天NET上課,有PHONICS等.

家無菲傭,自己英文又不地道. 想囝囝說流利英語,所以想找一間類似St. Cat.的幼稚園,港島有嗎?抑或要選國際學校?

原帖由 yuengooluk 於 10-10-23 22:33 發表

家無菲傭,自己英文又不地道. 想囝囝說流利英語,所以想找一間類似St. Cat.的幼稚園,港島有嗎?抑或要選國際學校? ...

上書房下年班

thx for the info.  but hang fa chuen is very far for me.

原帖由 chunheimama 於 10-10-24 11:37 發表

上書房下年班

原帖由 pingu_k 於 10-10-13 00:59 發表

寶血吾知會吾會又係同樣情況呢(男生少)??我老公一聽我想報寶血/真光,就話:"吾好啦,一陣變女人型!!" : ((

btw,幼稚園係咪直升佢地既小學架?

寶血都係咁的情況, 因為中學係女校, 所以有d男生在小學已轉校.
我以前係讀寶血幼稚園, 小學同中學畢業的.
到小學五六年班四班合埋只有4,5個男仔, 佢地小息就一齊玩. 有無變女人型就無的, 不過在課室無地位,
唔多出聲.

如果你只係想讀幼稚園係okay的, 我有朋友個仔(男仔)讀寶血, 都話d 老師好交帶, 又學到野 (學術及德育),
如要諗小學就可選其他學校.
以前我讀幼稚園時, 80% 可入返小學. 而家唔清楚.

家無菲傭,自己英文又不地道. 想囝囝說流利英語,所以想找一間類似St. Cat.的幼稚園,有無在灣仔附近的幼稚園值得介紹?

大家有冇聽過炮台山有間叫聖公會聖彼得堂幼稚園呀? 响聖米迦勒小學隔離, 有冇咩comment?

我想問如果係for 女仔呢???我自己係中西區...又無稔住叫個女去灣仔or 其他地方,,,因為中西區都有心儀~

但我女係2010 1月1 號b,,,而家好多差唔多ge 家長都稔緊做大b 定細b,,,自己都心大心細~

想問其實要幾時開始搵學校報k1???
如果想讀pn 又係點呢????
係咪可以讀1年n1,,之後上k1??我指考其他都得??

有冇媽咪daddy 知道中西區有邊間有n讀呀???

我自己心儀有
1. st clare's
2. 聖心
3. 救恩
4. 真光
5. 維多利亞

有冇人可以share 多d 呢幾間ge info?

都有聽講聖保羅堂,同聖士提反~
嗯....但真係唔係好清楚~
我老公都係中西區大,,, 讀靈恩,,,<<都有人話過好
但我環境好似太"up" duck,,

原帖由 yuengooluk 於 10-10-25 23:40 發表

家無菲傭,自己英文又不地道. 想囝囝說流利英語,所以想找一間類似St. Cat.的幼稚園,有無在灣仔附近的幼稚園值得介紹? ...

If you want to find 一間類似St. Cat.的幼稚園, I think the common choice is Victoria with no doubt - 2 class teachers with one NET.  The kids from there can speak really good english....

If your son cannot use english at home, it is really hard for him to speak 流利英語 at this age.  Anyhow, 3 hours school can't change the language a kid mostly used.

So if you want your kid learn more english at school, then go to Victoria la.

Is 聖保羅堂 good for girl as well?

原帖由 wootaitai 於 10-10-15 11:35 發表

I think Lingnan is quite good ar...if I were you I would only apply to 聖保羅堂 / 聖公會(中環)

Is 聖保羅堂 good for girl as well?

原帖由 wootaitai 於 10-10-15 11:35 發表

I think Lingnan is quite good ar...if I were you I would only apply to 聖保羅堂 / 聖公會(中環)
‹ 上一主題|下一主題