用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正定係祟真?
樓主: Sheepy
go

培正定係祟真? [複製鏈接]

培正D英文真係咁差??

完全正確.....兩文三語好重要.....

父母俾得小朋友讀直資或私校已經預咗幾千蚊一個月....如果放學後還要補習.....我自己都計過最大問題唔係錢問題....而係小朋友會好辛苦,佢哋冇晒自己時間

....我哋做父母都係想小朋友讀得開心.....我唔想佢放學後淨係得噃補習、做功課、食飯和瞓覺時間囉........

我想如果楝得讀培正除了要補習英文外、國語都要....聽聞好似唔係日日有國語堂上的....

其實培正我覺得係類似政府準貼brand 1學校......培正除咗要交學費外.....大至同準貼brand 1學校差唔多.....英文、國語唔夠!

我覺得英文、國語同樣重要.....我個囡日日睇英文卡通加私人英文外藉老師一對一補習....佢d英文都係麻麻.......

培正係中文學校上課時間冇咩機會俾佢哋接觸英文....英文一定唔夠....如果英文要好...一定課餘要放很多心機落去!

我都會楝祟真囉....起碼英文授課....放學就算要補習都起碼補少幾粒鐘!

我都會楝祟真!

只想發表, 我覺得真正了解培正,我觉得只有學生才可给你意見

1.中文2年前開始巳是普教中,每星期至少有10堂國語, 学校有家長班教你點教小朋友,有網上back up for PC student, 這套教材是自編,我們普通話老師也說寫得好,作文在2个月train up, 你見大部份小朋友跟得好好

2. 上英文課, speak in English, 只是有需要才用中文解釋, 時代不同了,小朋友質素也是一年比一年好, 當然你要每天native teacher就冇可能, 課程有死板grammar practice, 有活動talk show, 也有个語言中心定時lunch后有storytelling, 但冇NATIVE是否不能practice oral English ?

3. 冇津校咁多功課,一星期有3日下午有30 mins功輔堂,如小朋友聽話,根本回家不用做功課, 余下2日要做30 mins至60 mins也完成 ;從來未試過抄課文, 津校everyweek 要中英默書, PC开学至11月, 計分默書只默过中文2次, 英文1次,全部單字, 主張循序漸進, 鞏固学習,要多抄寫呢度唔係你杯茶

4. PC中午可給家長午膳入学校探小朋友, 只要SHOW到出入証便OK, 係每日都可以去, 當你感受小朋友午膳欢樂,你會FEEL到學校係咪如外界講,傳统教學 ?冇自由,當然上課要守紀律..

到底學校是否你杯茶真係見人見智 ???? SO FAR, I THINK 呢$3,000 OKAY...

原帖由 edwinho123 於 10-11-13 02:23 發表
完全正確.....兩文三語好重要.....

父母俾得小朋友讀直資或私校已經預咗幾千蚊一個月....如果放學後還要補習.....我自己都計過最大問題唔係錢問題....而係小朋友會好辛苦,佢哋冇晒自己時間

....我哋做父母都係想小 ...

咁你最為你的小朋友選擇左邊間學校呢

原帖由 Graham 於 10-11-13 07:34 發表
只想發表, 我覺得真正了解培正,我觉得只有學生才可给你意見

1.中文2年前開始巳是普教中,每星期至少有10堂國語, 学校有家長班教你點教小朋友,有網上back up for PC student, 這套教材是自編,我們普通話老師也說寫得 ...

同意你所說, 只有學生才能真正比到意見, 大家都只是想講出感受同指出學校的各有所長姐. 崇真係全普通話的, 初開學先學拼音, 吾夠兩個月, 才開始正常課本, 所以他沒有國語堂上, 基本上係日日都國語堂, 同樣小朋友不用到8個星期已經可以隨時普通話上口, 你話要他們好準音就未必做得到, 但他們聽得明白嗎, 可以話你知係做得到的.

至於其他主要科目除左數學都會分英文同中文的, 其他都是以英文授課, 成間學校只可講PTH 同英文, 只有同學仔靜雞雞可講廣東話, 同樣小息課後有多個語言上的訓練

回復 25# LonglamMama 的帖子

我幫我小朋友選擇咗一間兩文三語的小學.....全英文、國語授課.....

我覺得隨時英文、普通話上口係好重要!

其實選擇咩類形的學校係個人喜好....以上所有都係本人自已的意見....有咩唔啱聽...請見諒!謝謝。

回復 3# Graham 的帖子

Totally agreed..I like PC

回復 24# Graham 的帖子

學英文如果有得選擇當然係楝native啦...

我個囡囡淨係A-Z的發音老師已經幫佢落咗唔小功夫....補習老師話平日係幼稚園學返嚟的英文發音不準確!

咁就應該去RC 或 出國 , 唔係 PC 或 祟真

PC 的國語科 = 中文科

原帖由 edwinho123 於 10-11-13 11:42 發表

我個囡囡淨係A-Z的發音老師已經幫佢落咗唔小功夫....補習老師話平日係幼稚園學返嚟的英文發音不準確!

咁佢呢到的標提係 "培正定係祟真"??? 唔係RC或出國!!根本係完全兩樣嘢...

我都係講出我自己的想法......我都話咗唔啱聽就請見諒la.....謝謝!

原帖由 Graham 於 10-11-15 14:52 發表
咁就應該去RC 或 出國 , 唔係 PC 或 祟真

PC 的國語科 = 中文科

我都話個個父母對子女要求唔同.....有些父母要求子女要做到100分.....我自己係唔須要囉....

對我嚟講俾得幾佰蚊一粒鐘...我緊係擇native啦(有得選擇的話).....如果吾係我自己教佢都得啦......駛咩俾錢人學正式英文!!出國讀書唔駛俾咁多錢學英文添!

以上都係自己意見.....

原帖由 edwinho123 於 10-11-13 11:42 發表

培正

我觉得培正好点,中文多点

回覆 10# LonglamMama 的文章

您好!請問你所講的,是崇真的主流班 or 國際班?想問主流班什麼科目是英文授課的呢?請問你覺得報讀主流班 or 國際班好些呢?sorry 太多問題

回覆 18# kc_01k 的文章

您好!請問你覺得崇真主流部的英文程度如何? 謝謝!

簽名被屏蔽

I would choose TT because good English envirnment but 培正 forcus in Chinese.  It hard to pick up when your child will study University or aboard.  You know English and Mandarine are very important in the furture.
‹ 上一主題|下一主題