用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st. cat. 的上課模式
樓主: MWFCHAN1
go

st. cat. 的上課模式 [複製鏈接]

中文其實都幾深, k2係"小天地", 一課有4-5個詞語(認讀), 寫就一星期三個字(冇認讀嗰d咁深), 可能囡囡唔係好叻, 都有d吃力, k3係認讀"認字王國", 每個星期一課, 約5-7個詞語, 都幾深, 今個星期學"寒冷, 北風, 棉衣, 手套, 圍巾, 穿, 戴, 吹", 一部份同時要識寫.

K2 K3 的misc fee都係千幾.

Pertra,

囡囡讀英普, 普通話同ec 會有d出入
英文就應該一樣, k1教alphabets, k2開始教phonics (26個sound), k3會review26個sound, 之後就blending (at,ed,un....)
K2開始每兩個(有時3個)星期一本reader (oxford reading tree),  k2係stage 1&2, k3係stage3&4 (stage5只係recommended, 不會教)
k3先/要開始串字

ST CATHERINE

Dear onec ma ma
囡囡有am offer中英班, 想了解多D ST. Cat,可否分享:
1) K1-K3-功課有多少 ?是否多親子活動?
2) 一班的人數是否約30人及兩位老師 (1 中文 &1外藉), 老師對小朋友都有愛心嗎?
3)學校是否不太push 小朋友在學術上?
如想小朋友基礎打好d,幫助考傳統小學,St Cat 是否適合?
多謝分享!
Jessy

原帖由 onec 於 10-12-2 14:21 發表
中文其實都幾深, k2係"小天地", 一課有4-5個詞語(認讀), 寫就一星期三個字(冇認讀嗰d咁深), 可能囡囡唔係好叻, 都有d吃力, k3係認讀"認字王國", 每個星期一課, 約5-7個詞語, 都幾深, 今個星期學"寒冷, 北風, 棉衣,  ...

Pertra,

英文係一樣, 主要係pth既分別.  咁當然睇你"分到"邊個老師啦. 老師影響最大! 而st cat多學生, 所以多老師,質素可以幾參差, 睇你好唔好彩.

jessyleung
1)K1有線條exercise, 唔會有寫字.
K2一日兩至三份功課就睇你小朋友幾專心. 正經做其實10-15分中可以做完 (當然身邊都有成個中都做唔晒既)
k3就預左多d功課, k3一開始中英文都要寫句字, 為小學作準備
親子活動 - 每年好似一兩次outing, 有d parents volunteer, 可自由選擇去唔去.  parents day就上下學期各一次

2)人數有多有少, 24-29都有 (同一年, 唔多平均, 可能要睇埋班房大小?!), 一中, 一net, 一助教 (pth 的是pth, c 是c)
3) 我本人不喜歡太谷的做法, 中意開心學習. 整體可以話唔太push, 功課絶對easy to handle, revision都幾密, 但每次小小咁溫, 都幾好, 評估要花d時間溫下 (除非於外面中英數都勁補, ahead晒既另計)
但係, 要有心裡準備, 完全唔响外面補係有點吃力, 如phonics, 照學校的progress, 你預k3只可以讀到oxford reading tree 的 stage4-5.  我都冇比囡囡响外面讀phonics, 但係自己响屋企教先可以追到, and ahead, 等佢可以睇多d書.
math應該fair, k3 first term (now)教到20以內的加減, 就算唔比其他kinder ahead, 都應該唔會behind.
sc通常都係target local school的

原帖由 jessyleung 於 10-12-4 10:40 發表
Dear onec ma ma
囡囡有am offer中英班, 想了解多D ST. Cat,可否分享:
1) K1-K3-功課有多少 ?是否多親子活動?
2) 一班的人數是否約30人及兩位老師 (1 中文 &1外藉), 老師對小朋友都有愛心嗎?
3)學校是否不太push 小朋友在學術上?
如想 ...

Dear Onec mama,
請問英普班都是24-29人一班嗎?

原帖由 onec 於 10-12-6 22:16 發表
Pertra,

英文係一樣, 主要係pth既分別.  咁當然睇你"分到"邊個老師啦. 老師影響最大! 而st cat多學生, 所以多老師,質素可以幾參差, 睇你好唔好彩.

jessyleung
1)K1有線條exercise, 唔會有寫字.
K2一日兩至三份功 ...

不分英粵或英普, 都係咁上吓.班班唔同

原帖由 samsam88 於 10-12-6 22:31 發表
Dear Onec mama,
請問英普班都是24-29人一班嗎?

原帖由 Pertra 於 10-12-2 13:07 發表
英粵班
K1 - 我想問書本問題:  
練條練習 -用中文OR英文
練條練習 -用中文OR英文
學習樂趣多 - 中文?
我的故事集 - 中文 OR 英文
甘好似無數學?
我的故事集 - 中文 OR 英文
另外, K2 & K3 MICS FEE  & BOOK FEE ...

練條練習 -用中文
練條練習 -用中文
我的故事集 - so far only 中文書
數學 - 有時候看到阿女派的工作紙,是英文
My nursary book - 英文。雖然很多媽媽都說應該是K2才教phonics,但我阿女成日都會回家唱一些類似phonics的兒歌如" Andy Ant say 啊啊啊"之類,所以我懷疑K1是有phonics的。
‹ 上一主題|下一主題