用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st. joseph's 定spcc?
樓主: cutekiddy
go

st. joseph's 定spcc? [複製鏈接]

她們是今年STJOS幼稚園家長,自行得3O個位,如她們25分都唔中,都可比叩門但只限STJOS幼生。

25分家長是今年等22号,真的很多25分得30個位。如她們失敗都可以叩門,因只限SJ幼稚園生。街外人勉問。

25分是舊生加宗教. 你認識的大慨有多少是25分? 我有朋友20分, 她已打了輸數.

原帖由 uarecheap 於 10-11-16 15:39 發表
25分家長是今年等22号,真的很多25分得30個位。如她們失敗都可以叩門,因只限SJ幼稚園生。街外人勉問。

在學校應最少3x個,全級K3有78個,1x個哥哥細路関係,3x個天主教。25分校內都吾夠分,都未計校外人。

有哥哥正讀是必收. 不計在自行的30個位. 另若3X個是天主教. 如單是天主教而不是舊生是20分. 25分是天主教加爸爸是舊生. 不知我有否理解錯? 我朋友兒子是天主教徙. 而兒子爸爸不是舊生. 所以20分.

原帖由 uarecheap 於 10-11-16 16:22 發表
在學校應最少3x個,全級K3有78個,1x個哥哥細路関係,3x個天主教。25分校內都吾夠分,都未計校外人。

3x天主教 <=== all parents also old boy?

原帖由 uarecheap 於 10-11-16 16:22 發表

兩校要選. 除卻學費. 聖保羅男女由校舍開始. 也比聖若瑟優.

你講得啱!只有爸爸係old boy + 天主教先可以有25分.小朋友就算讀緊st. jo kinder 係無分加嘅.

所以之前uarecheap所講嗰3x個小朋友,要睇埋爸爸係唔係old boy 先至知有無25分.

根據之前record,25分基本上係間間都係必入,仲未聽過有人衰咗.

原帖由 ysnmama 於 10-11-16 16:27 發表
有哥哥正讀是必收. 不計在自行的30個位. 另若3X個是天主教. 如單是天主教而不是舊生是20分. 25分是天主教加爸爸是舊生. 不知我有否理解錯? 我朋友兒子是天主教徙. 而兒子爸爸不是舊生. 所以20分.

...

醒目開學勳章

你自己有乜想法?

原帖由 hophopbunny 於 10-11-16 16:35 發表
借個位-有冇人可以比d意見我講重讀嘅case?

開個新topic,會多啲人aware同答你!

原帖由 hophopbunny 於 10-11-16 16:35 發表
借個位-有冇人可以比d意見我講重讀嘅case?

想請問各位, 在大抽獎一環節裏, 理論上是不計分的, 但會否有暗盤而學校把學位留給高分的人抽呢? 若果我只有 15分, 是不不應浪費 quota 填報呢? 還是在大抽獎一環節中, 25 分與 15分被抽中的機會均等, 只靠彩數? Thanks.

機會應該係一樣.我個仔上年都係15分,係大抽獎先入到.

原帖由 phpyma 於 10-11-16 17:10 發表
想請問各位, 在大抽獎一環節裏, 理論上是不計分的, 但會否有暗盤而學校把學位留給高分的人抽呢? 若果我只有 15分, 是不不應浪費 quota 填報呢? 還是在大抽獎一環節中, 25 分與 15分被抽中的機會均等, 只靠彩數? Than ...

是. 很多人有20分(因為宗教關係)就不足為奇.

如果爸爸是舊生再加天主教也不夠分第一輪. 真的比較少有. 因為就是最受歡迎的學校, 年年20分的也有人中.只差多與少.  那麼25分便全收才可到20分. 你朋友兒子有25分. 真的非常穩當. 我朋友兒子20分, 只可等運到.

原帖由 cutekiddy 於 10-11-16 17:04 發表
你講得啱!只有爸爸係old boy + 天主教先可以有25分.小朋友就算讀緊st. jo kinder 係無分加嘅.

所以之前uarecheap所講嗰3x個小朋友,要睇埋爸爸係唔係old boy 先至知有無25分.

根據之前record,25分基本上係間間都係 ...

uarecheap, can you advise?

原帖由 hophopbunny 於 10-11-16 16:31 發表
哥哥細佬嗰d係必收生,唔計在30個內

另外3x 天主教有幾多舊生先

是呀. 不少第一輪填了聖若瑟的也想你確實. 因為如果你所說的25分跟正常的計分是有出入. 並不是爸爸是舊生加天主教. 而只是宗教20分. 那麼其他以20分抽的家長, 仍有希望的. 以免人心惶惶.

原帖由 bbAvalon 於 10-11-16 17:40 發表
uarecheap, can you advise?

I won't let my kids repeat 1 more year..time is the most valuable thing. If your kid is good, s/he could doing well anywhere. Too risky to let your kid repeat!!!!

原帖由 hophopbunny 於 10-11-16 17:50 發表

當初當然佷心儀spccps,舊年又入唔到才再去報。但而家讀了小一又跟得上, 有些懷疑係唔係值得多花一年時間

‹ 上一主題|下一主題