用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果你的叻叻已經有多過一個offer, 你可否..... ...
樓主: meia
go

如果你的叻叻已經有多過一個offer, 你可否..... [複製鏈接]

我們有3 offer,會堅持最初決定(LHT)。
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

You can hold more than 1 DSS place because the government only ensures you don't enrol in DSS and government or government-aided schools at the same time.

However, please be considerate and do not keep other parents frustrated by your holding the places for too long.  Some parents may not even have an offer yet.
原帖由 cpcog 於 10-11-25 12:13 發表
so our kids would be classmates! :)

I also want to know people can register more than 1 DSS or not. The school would give the children's name to the govt.. so would it be a risk??

不會再註冊啦
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

我日日捕住 ga
係英華同那一間?

原帖由 thomasha 於 10-11-25 12:27 發表
你真係犀利,我諗住o係呢度講可以低調d,點知都俾你搵到。

而家仲等緊兩間2nd int結果,如果收就可能連自行位都會放番出黎。

醒目開學勳章

以為你會以KY為最終的選擇
我都掙扎了幾天
但都是決定唔去自行那間
俾個機會後補的人,等其中一個不用玩大抽獎,等到出年6月
雖然我可以注冊,等DSS再通知教育局,然後學校再將個位撥入大抽獎.
但決定不要
可能有連後備都沒有的會閙我,因為這樣他/她們的小朋友在大抽獎時少了機會
只能說抱歉

原帖由 thomasha 於 10-11-25 11:47 發表
我已經註冊左自行,私校位會轉備取生,相信學校會將我地擺到最後,所以實際上已經放棄,祝各位好運!

PhD成日講o個間。;)

你心水真係清,連我地邊間有機會都有留意,佩服!
原帖由 steve666 於 10-11-25 12:39 發表
我日日捕住 ga
係英華同那一間?

不過唔係人人都咁為人著想呢. 喺個forum見到個阿媽有SPCC offer都仲要去CKY 2nd in, 呢D咪叫自私囉! 莫非佢會報CKY 唔要SPCC??? 係就唔洗以為冇SPCC嗰陣喊哂口啦!

原帖由 prettygirls 於 10-11-25 12:21 發表
係呀!吾好咁自私呀!

我地無辦法令所有人開心,但求無愧於心就得啦。

你自行o個間既然你無去註冊,如果有候補名單就會先通知佢地,無就自動放o係大抽獎,相信總有人因為你o既決定受惠。

我都掙扎左幾日,作唔同角度o既比較,o係Bk好彩有位家長開左o個 post收料,亦問左d朋友,最後決定揀質素算ok,有直屬中學o既小學。KY本身真係唔錯,可惜無直屬/一條龍中學,升中往積又只係一般,所以無奈出局。我知道今年KY備取生唔少人,所以希望幫到佢地其中一個。

如果黎緊兩間有得2nd int o既學校其中一間取錄,我地可能連自行個位都放番出黎。

o係衡量o既過程,我上網做左d升中程序o既功課,呢個都算係得著之一。
原帖由 ziyi 於 10-11-25 12:41 發表
以為你會以KY為最終的選擇
我都掙扎了幾天
但都是決定唔去自行那間
俾個機會後補的人,等其中一個不用玩大抽獎,等到出年6月
雖然我可以注冊,等DSS再通知教育局,然後學校再將個位撥入大抽獎.
但決定不要
可能有連後備 ...

開名啦,乜你咁似教育局ga...
你咁出名,梗係知la。

原帖由 thomasha 於 10-11-25 12:46 發表
PhD成日講o個間。;)

你心水真係清,連我地邊間有機會都有留意,佩服!

原帖由 thomasha 於 10-11-25 13:00 發表

你自行o個間既然你無去註冊,如果有候補名單就會先通知佢地,無就自動放o係大抽獎,相信總有人因為你o既決定受惠。

我都掙扎左幾日,作唔同角度o既比較,o係Bk好彩有位家長開左o ...

我都識有人KYS收左, 不過自行OK &註冊左,  所以KYS既備取生起碼已經有2個位...

醒目開學勳章

我放棄自行個位都是因為升中的問題
始終TKO的升中校網競爭太大
而如果入不了精英班就唔使想入到好學校
那樣小朋友跟自己就好大機會因壓力而相互傷害
所以升小,其實要了解埋升中的程序的

原帖由 thomasha 於 10-11-25 13:00 發表

我都掙扎左幾日,作唔同角度o既比較,o係Bk好彩有位家長開左o ...

Oooohh~! finally...give up KY.

原帖由 thomasha 於 10-11-25 11:47 發表
我已經註冊左自行,私校位會轉備取生,相信學校會將我地擺到最後,所以實際上已經放棄,祝各位好運!

o下?我出名?你咁講我會面紅架。

PhD仲出名啦,仲出位添。(是非講完) 就係SSCPS。
原帖由 steve666 於 10-11-25 13:12 發表
開名啦,乜你咁似教育局ga...
你咁出名,梗係知la。

哦!
預祝你心想事成。

原帖由 thomasha 於 10-11-25 13:25 發表
o下?我出名?你咁講我會面紅架。

PhD仲出名啦,仲出位添。(是非講完) 就係SSCPS。

我就比較懶,當初揀o既學校除左KY外都有直屬/一條龍中學,所以無乜花時間去搵升中o既資料,到殺到埋身先至惡補。
原帖由 ziyi 於 10-11-25 13:19 發表

...

大家咁話!

你決定左未?好似仲諗緊喎...
原帖由 steve666 於 10-11-25 13:29 發表
哦!
預祝你心想事成。

醒目開學勳章

係可以注冊多過一間DSS

原帖由 meia 於 10-11-25 11:49 發表
佢有私校, 有DSS 的 offers, 有d未交留位費, 但佢根本唔打算讀, 又唔放個位出來.  

我都想問, 究竟可唔可以註冊多過一間dss呢?

原帖由 ziyi 於 10-11-25 13:19 發表

...

請問在哪裏找資料?

我當初沒選kys,就是擔心升中的問題.......如今仍在這問題上腦交戰

係呀!

原帖由 thomasha 於 10-11-25 13:32 發表
大家咁話!

你決定左未?好似仲諗緊喎...

教育局的網頁有升中的程序:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

至於每所學校的特色和詳情,可參考BK "升中派位" 條目。

好似我朋友話齋,既然決定左就唔好後悔,勇往直前,條條大道通羅馬,與其花時間後悔,不如放眼目前,睇o下點樣令小孩學得更有效,更開心。
原帖由 Gogojuly 於 10-11-25 13:36 發表

請問在哪裏找資料?

我當初沒選kys,就是擔心升中的問題.......如今仍在這問題上腦交戰
‹ 上一主題|下一主題