用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔德x狗期國際班....千簡萬簡的難燈盞 ...
樓主: klm402
go

黃埔德x狗期國際班....千簡萬簡的難燈盞 [複製鏈接]

原帖由 Christi 於 11-1-8 22:54 發表
畢竟你地都及時轉校了,人向前望,囡囡有你倆的疼愛,好快唔記得不快事的了...放心

其實有時深水土步/其他村校的老師未必差過九龍塘/一d所謂名校。

今次既經歷教曉左我呢樣野

工人放完大假返來, 所以昨日一早先同埋囡囡工人一齊返學介紹老師知道以後由姐姐接送放學.
昨晚返到屋企, 姐姐同我地講, 呢間學校既老師禮貌而且有交待得多, 因放學湊女女時, 老師主任唔會因姐姐係工人既身份而當佢隱形, 之前0個間屎人黃埔德草無禮貌之餘, 姐姐更見過校長則問另一小朋友既姐姐, 好似話佢MUM明明話佢係著藍色衫去湊小朋友, 但點解唔係藍色. 唔係我親眼見, 我唔SURE係事實與否, 不過覺得姐姐冇必要講大話呢, 因當時仲未發生X MAS PARTY事件.
新呢間學校, 姐姐話呢間學校既老師都會主動同佢交代小朋友返學既情況, 而且有禮貌, 唔會當佢地隱形咁. 仲話同黃埔0個間好唔同.
昨晚姐姐仲同我講, 湊囡囡放學時, 囡囡表現開心, 放學老師同囡囡玩左一陣先講BYE BYE, 囡囡係笑住講BYE BYE的, 而且表現開心, 而以前0個間衰野係拿拿聲將囡囡推比姐姐咁, 日日就機械式講同一句野就當交代左.
雖然囡囡依家對返學仲係有顧忌, 但係昨晚我同佢傾計, 佢同我講.....梁主任呀.....老師講野.....拍拍手.......我好開心呀....只有囡囡感覺良好, 先會主動講佢自己係學校既情況, 問佢梁主任錫唔錫你呀, 佢又話錫, 我自己覺得好感動, 因囡囡既形容令我知道, 佢係學校既時間應該都係開心愉快的.

hi, klm402,

Pls check your pm. because I had sent a massage to you.Thank you!

原帖由 klm402 於 11-1-11 10:03 發表
工人放完大假返來, 所以昨日一早先同埋囡囡工人一齊返學介紹老師知道以後由姐姐接送放學.
昨晚返到屋企, 姐姐同我地講, 呢間學校既老師禮貌而且有交待得多, 因放學湊女女時, 老師主任唔會因姐姐係工人既身份而當佢隱 ...

我覆左你啦,,,,大家多多交流丫. ^^

原帖由 jacky123 於 11-1-11 14:29 發表
hi, klm402,

Pls check your pm. because I had sent a massage to you.Thank you!

你好, 剛send message 給你, 請reply.
Thanks

MS. BEAUTY, 快分享比大家知啦, 比多個參考一D搵緊學校既父母麻.

Your girl's experience is really heart-breaking..., even I'm not her mother, I can feel how bad your feeling is..., 好心酸...
It's really difficult to make decision for the kids, you'll never know whether it's right or wrong at the time of making this decision..., so, really difficult!
Now, your daughter seems enjoying her school life, hope she'll forget all those bad past experiences soon :)

原帖由 klm402 於 11-1-11 10:03 發表
昨晚返到屋企, 姐姐同我地講, 呢間學校既老師禮貌而且有交待得多, 因放學湊女女時, 老師主任唔會因姐姐係工人既身份而當佢隱 ...

要決定小朋友既事真係唔容易呀, 唔知道係0岩定錯, 只能盡量搜集下info又周圍問下人. 今次我確唔好彩, 不過過去了, 亦都希望唔好再有小朋友受罪就好了.
我今日好開心呀, 囡囡病左幾日今日返學, 一早見到套校服冇喊, 同我SAY GOODBYE時都冇喊, 姐姐帶佢返學TRANSFER時都冇喊, 我打去學校問老師時老師講我知的, 老師話佢今日好叻女, 我好開心呀. 囡囡一步一步走向享受SCHOOL LIFE, 希望1日比1日開心就好了.
今日同囡囡出門口佢係都要拎個KITTY玩具, 唔想佢一早喊, 所以今次只好特准佢拎, 頭先我同仲老師講唔好意思, 老師話唔緊要, 佢唔喊由佢拎住先, 老師仲同我講, 學校有個種盆栽計劃, 今日會比囡囡拎一盆小植物返屋企叫佢幫手淋下花, 我真係愈來愈中意呢間學校. 冇想過兩歲班都會有呢D PROJECT呀.

囡囡冇返咁多日學學校一直不聞不問, 老師校長可能連我囡有冇返學今本都唔知, 唔出奇丫, 因佢地不嬲都冇理我個囡0家麻. 唔知係唔係有學生退學定係班入面少左學生呢. 佢地今日終於發現我囡冇返學了, 頭先打比我, 我唔知手機0向, 佢地又打返去問我工人點解囡囡冇返學, 我都好多野想問佢地點解, 點解我囡返學唔理佢, 點解我囡返學喊到面仔紅哂都由佢一個人企係角落喊, 點解我囡冇返咁多日學你地可完全置之不理, 點解你地學校承諾過既野到頭來全不對現.
我囡囡依家開始佢開心既學校生活, 慶幸冇選擇再留係呢間超不知所謂又冇愛心既學校度.

德草原來真係唔好, 因之前已經聽人講過, 希望你囡囡轉校後, 日日都開開心心 ~ 忘記德草 !!!

唉哎! 我都幫我阿B 報咗2011 PG (Site 9) Deborah International Play school...聽完你惨痛紇經歴咁我真係要諗清楚, 同報多幾间做Backup...

真唔好比佢去0個度讀, 唔係下次上來分享心痛經歷就會係你0家啦. unless, 你先生係外國人唔係local啦, 咁待遇可能稍為好d都唔定.
一陣仲有野同大家分享, 不過好長, 要慢慢打.

Thanks klm402.. cant wait to see your sharing~

你女女真係好可憐呀,咁細個,都唔知會唔會有陰影!
我女女係0803BABY,佢係9月讀N1,佢返學都係我親自帶的,我係帶到入課室入面,所以睇得到老師點對D喊嘅小朋友!
小朋友喊得最厲害一定係頭果個幾月,我見D老師係抱一個又呵住另一個,D小朋友好似D小樹熊咁攬實老師,當小朋友情緒穩定後就放低佢地照顧其他小朋友
到而家已經好少小朋友喊,有都係D插班生!老師相對地清閒就會同家長傾幾句,講返小朋友平時嘅野!
所以你小朋友有咁嘅待遇我感到好震驚!
希望你地一家都可以盡快平伏過來啦!

好怕搵唔返呢個topic, 我仲有後面一截要同大家分享的, 但過年前真太忙, 等我整理一好就再快快post出來同大家分享.

我都希望你個女可以快d忘記唔開心既校園經歷啦,我個b翻學雖然沒話唔開心,距系十二月翻嫁,翻左一個禮拜之後有D事發生左,之後距以後都唔系學校poo poo 成日都要忍到翻屋企,件事發生左之後距仲有一排好怕poo poo,翻學喊左幾日,放完聖誕先settle翻。。。我見距甘我都喊埋一份。。。

學校d經歷真系好影響小朋友,快d收埋曬之前間學校d野等距唔好再捻起!沒愛心既老師都唔少,家長都系要好好留意小朋友。。。我自己本來仲以為家長系應該100%信任老師。。。

Hi lepetitrat,

Can you PM me what happen in MW?

Last Fri, my son suddenly doesn't want to go to school.

Thanks a lot

囡囡依家係ssp一間普通既幼稚園到讀, 學校冇成日開口埋口講自己係國際, 老師有愛心而且踏實, 上星期六先返學校家長日, 老師們真係好好, 對小朋友好有heart, 對我來講, 呢d先叫做學校.
依家am幫囡囡著校服佢都冇再喊了, 仲成日會開心講....學校d野呢幾個字, 問佢錫唔錫梁主任, 佢微微咀笑話錫, 種種行為令我知道, 囡囡係學校係得到愛心既照顧. 呢d都令我安心得多了, 內疚感少了. 之前為囡囡簡既0個間德草令囡囡一個受左苦一個月, 心真好難過呢.
之前一直話有野想同大家分享, 趁今日有少少時間等我打埋比大家睇先.
自從是次事件之後, 我兩公婆放假後返學前既兩日先決定唔比囡囡再返德草, 學費只交到12月, 1月未交. 囡囡冇返學第17日學校一直不聞不問. 直到第16日一個下午, 園長打來問我地囡囡點解冇返學, 第1次老公唔得閒只衝衝話囡囡唔舒服唔比佢返住...到第2日打來比我, 我同園長講. 囡囡好返哂了, 但我唔會亦唔打算比囡囡繼續返你地德草, 佢對我既回覆好詫異咁, 問我點解, 我一五一十講哂佢知, 當然佢又搬一大堆借口出來, 仲要類似話學校呢個係令小朋友明白唔好依賴既做法, 我亦再一次講左, 我唔係介意我囡囡喊你地唔呵佢, at least你地要知道小朋友咩事喊, 但你地所謂既老師成個過程入面根本冇望過我囡囡因咩事喊, 即係話....原來佢係比d野夾住手子仔呀..咁樣..你地都唔知0家啦....呢點我係不能接受的. 當然佢又有佢辦駁既借口, 對於呢種態度今本不公不正, 不過明白亦難怪佢咁樣, 因佢自己本身都係有問題的.
後來我話. 算吧啦, 我唔比個囡返你地學校已係事實, 我有我睇法, video係事實, 你又有你地既借口, 再講亦無意思.
我仲同佢講, 囡囡喊你d老師完全冇理之外, 我囡冇返學一共第17日了, 你地學校做過咩. 有冇打過來問點解小朋友唔返學, 仲同呢個園長講, 我話我地兩個係雙職父母, 小朋友返學放學係工人湊的, 學校係知道的, 小朋友係學校既情況身為雙職父母家長既我地係好依賴學校既資訊, 我當然唔係話我工人有問題, 但如果工人不誠實, 日日都話同小朋友返學而事實冇返到, 你學校又冇打來, 咁即係我地唔會知了. 同埋小朋友冇返成個月學學校都唔打比家長, 呢個做法完全唔恰當囉.
佢當然又搬一大堆佢既借口出來啦....最搞笑話..咁呢方面係家長同工人溝通既問題, 後來又話....我地係國際幼稚園, 好多小朋友都係外國人, 佢地家長好中意連住假期咁放假oversea, 有d唔會通知學校, 所以學校亦唔會專登打比家長, 直至3星期後仲未見學生返學先會打電話.
你話呢個所謂園長係唔係不知所謂, 你學校有你地學校既介定, 將呢d不合理做法講到係正常, 咁如果學校介定家長外埠係1年, 咁係唔係成年唔見小朋友返學都唔洗打去呢.
難怪成間學校上上下下都係不知所謂, 上樑不正樑歪, 可以要求佢地如何有愛心地對待小朋友.
最搞笑仲有就係....講左一大埋野..重點黎啦....開口叫我埔返退學信, 因為教處會查...仲有..同我講叫我補返一個月待通知金比佢地. 我答佢....人係需要講信用的, 當日你學校亦承諾會愛心教導照顧小朋友, 如何如何, 事實係不仁不知所謂, 今日要我單方面履行承諾, 冇可能. 佢見我咁講, 仲未識趣, 同我講....身為一個行政人員, 我有必要同你講學校有學校既rules, 呢句說話, 令我更加清楚點解佢地對小朋友麻木不仁既做法係合理, 因佢只當自己係行政人員, 唔係辦教肯既領航者. 就佢呢句說話, 我亦比左個最理想既回覆佢. 我答佢...咁我都講你知, 作為囡囡既父母, 我....絕對唔會比返一個月既學費你作為代通知金, 因冇必要亦唔需要咁做. 見我態度強硬. 佢就話啦..咁家長最低限度都要補返退學信比學校, 我又答佢...退學信, 等我同先生商糧一下有冇必要比你地先啦.
你都可唔理我個囡, 我因咩事要按你學校要求提交你要既文件.
呢間學校...前前後後處理既手法....都是一樣的...不知所謂...除左不知所謂, 再冇其他更貼合既形容詞可形容佢地.
我真心希望....各位家長幫小朋友簡學校既時候真要小心, 唔好好似我地咁....千簡萬簡, 簡著間難燈盞.

兒子今年也是N班, 之前係藍田朗x也有類似經驗,  總之好心痛, 讀左一個月馬上轉校, 現在他也轉到屋村幼兒園, 上堂無咁多英文普通話, 但放學會見到佢係開心, 笑住同老師講拜拜...
‹ 上一主題|下一主題