用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 課程深的學券幼稚園
樓主: yingyingma1
go

課程深的學券幼稚園 [複製鏈接]

多謝家長們的意見!

我想請問崇真的"主流班"K1會否都會開始學普通話同phonic?

除了TT,還有邊間學券kinder k1會學國語和Phonic的呢?

Many thanks!

Rosaryhill Kindergarten
兩日全英文
兩日全普通話
1日全廣東話

原帖由 dogdogling 於 11-2-15 13:38 發表

TT K1開始學普通話同phonic,K1下學期要揸筆寫字,會星期要晌學校圖書館借一本書做閱讀報告,1-2日一份功課,weekend就3-4份功課。K2K3情況唔知,因為小朋友未讀到。
唔知道你覺得算唔算深嘞。 ...

dogdogling ,
請問小朋友讀主流班or國際班?thanks

原帖由 susuwai 於 11-2-16 10:56 發表

dogdogling ,
請問小朋友讀主流班or國際班?thanks

我小朋友係讀緊主流班㗎。

咁請問迦南呢? 有冇人知佢地課程ok嗎? 上P1會唔會有排追?

TT還很著重語言,即英文及普通話。龍校計,算課程深的一間。

我想請問TT的"主流班"K1會否都會開始學普通話同phonic?

之前dogdogling咪已經答佐會lor,佢小朋友讀緊TT主流班ma.

原帖由 yingyingma1 於 11-2-17 01:13 發表
我想請問TT的"主流班"K1會否都會開始學普通話同phonic?

原帖由 Coki111hk 於 11-2-16 16:17 發表
咁請問迦南呢? 有冇人知佢地課程ok嗎? 上P1會唔會有排追?

迦南 k2 先正式教 phonics, k1 正式教普通話, 但 n1 時都會上普通話老師堂.

原帖由 EggEgg08 於 11-2-17 08:25 發表
之前dogdogling咪已經答佐會lor,佢小朋友讀緊TT主流班ma.

hi, 你小朋友k1會讀那一間呢?

原帖由 dogdogling 於 11-2-15 13:38 發表

TT K1開始學普通話同phonic,K1下學期要揸筆寫字,會星期要晌學校圖書館借一本書做閱讀報告,1-2日一份功課,weekend就3-4份功課。K2K3情況唔知,因為小朋友未讀到。
唔知道你覺得算唔算深嘞。 ...

而家TT既課程因受到學卷影響, 真係比以前淺左。

三年前呀仔K2(K1入學時尚未有學卷制度), 下學期已經要做聽寫練習(即默書)。但妹妹而家K3, 下學期先開始。
而呀仔K2時, 試過有一兩次係WEEKEND要做九樣功課。但相反呀妹未試過。

主流班K1已經開始學PHONICS及上普通話堂。K1的PHONICS係學單字母既音, 到K2就學兩個字母組合既音(如CH, SH等)。K3學再深D, 如ING等既音。PTH冇拼音學, 齋學詞語, 唱歌及對話。
‹ 上一主題|下一主題