用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)Offer
樓主: bik1229
go

匯基(東九龍)Offer [複製鏈接]

我囝囝今年只係P.5, 但我已經帶佢參觀左UCCKE開放日, 當日亦有join過導賞,感覺呢間學校d學生幾好,校長亦好nice,我囝囝參歡完都好鍾意尤其是個lab.... 我囝囝明年都會考UCCKE,有冇家長可以交流下interview內容

而家 band 3 學校d學生好恐怖ga, 如果博唔到入左band3學校我就

其實我都喺度掙扎緊,因有2間學校己取錄。真頭痛!

原帖由 hugub 於 11-2-25 13:52 發表
我囝囝今年只係P.5, 但我已經帶佢參觀左UCCKE開放日, 當日亦有join過導賞,感覺呢間學校d學生幾好,校長亦好nice,我囝囝參歡完都好鍾意尤其是個lab.... 我囝囝明年都會考UCCKE,有冇家長可以交流下interview內容 ...

面試好容易, 讀一篇英文, 然後自我介紹, 答幾條問題, 唔是學術性問題, 相信學校主要看成績收生。

中央派位,正常Band 1是唔會派往Band 3學校的。

原帖由 Junior-Mom 於 11-2-25 12:57 發表
既然你和小朋友都鐘意間學校, 除了不學費之外, 有無其他原因不去?

7月政府派位 ~ 怕唔怕到時派得唔理想? 今年縮班對大抽獎會有影響的, 唔擔心嗎?

我也收到信, 但小朋友和老公都仲係十五, 十六; 我就擔心派得唔理 ...

學費係我主要一個原因, 我總覺得呢間學校有D貴族feel, 我希望我小朋友過一些比較平凡和純樸的學校生活.  (因為我係住在匯基附近的, 每天都見到他們的學生翻學的情景, 包括..每天都見到有很多名貴房車接送....)  不過...我個小朋友更喜歡...2間大抽獎(政府津貼)學校.  我有擔心縮班問題, 但都是搏一搏, 不過我相信不會派BAND 3的學校! 再者, 我小朋友也考了另外的直資...也順利收了他, 所以我對我小朋友有小小信心去見"自行"!

回覆 24# BO_BO 的文章

原帖由 Jjai 於 11-2-26 17:50 發表
BO_BO 的文章:
我小朋友也考了另外的直資...也順利收了他, 所以我對我小朋友有小小信心去見"自行"!

One good thing about applying DSS:  let the kids know more about interviews
What even more (if the kids c ...

早前,在補習社門口聽3位家長交談,3位家長的小朋友都非名校學生,但言語間都當 匯基(東九龍) 係練習性質,其中一位家長更言:由於和英華面試時間在同一天,如果匯基(東九龍) 不能改期,就放棄匯基(東九龍)面試。

個人雖覺得匯基(東九龍) 是一所高增值學校,但仍想問一聲,到底有收到信的家長覺得匯基(東九龍) 是否一所值得註冊的中學呢?

回覆 26# 50108686 的文章

原帖由 50108686 於 11-2-26 18:17 發表

早前,在補習社門口聽3位家長交談,3位家長的小朋友都非名校學生,但言語間都當 匯基(東九龍) 係練習性質,其中一位家長更言:由於和英華面試時間在同一天,如果匯基(東九龍) 不能改期,就放棄匯基(東九龍)面試。

個人雖覺得匯基 ...

如果你不用顧慮加學費問題, 呢間學校是一間唔錯的學校, 我有很多鄰居的小朋友都是在匯基讀, 他們的口碑都很好, 老師很好, 真的很關心學生!   不過鄰居的C9說, 他們的會考成績始終不是太好, 好像他們F6都收其他外來生, 便知道他們自己學生都達不到標, 才會這樣... 不過呢2.3年佢地F1收生提高左, 質數也相對提高....

見到這麽多家長已收到取錄書,真為你們高興:D

希望我女兒遲些也能收到就好了.

有收到信的家長覺得匯基(東九龍) 是否一所值得註冊的中學呢?

請問學費幾多元??

原帖由 Junior-Mom 於 11-3-2 13:46 發表
現在的中一學費: $21,000 一年, 但明年可能會加到 $23k.

從多方面得到對學校的評語都十分好, 但最終放棄了是因為亞仔比較喜歡自行報的津校. 其實我都很擔心的. 因自行成功的機會不高. 無計啦, 要尊重亞仔, 既然他想 ...

我都有類似情況...有直資收左但小朋友唔想..想博大抽獎入番自己GE學校....若果硬要跟自己決定...到時佢唔讀得開心..自己又煩....但是E+ 個環境禁亂, 又縮班, 佢成績又唔標青, 若派左去其他學校時..咪又係煩.....

大人比小朋友理智,有時都不可太民主

原帖由 hinhin_ma 於 11-3-2 22:26 發表

我都有類似情況...有直資收左但小朋友唔想..想博大抽獎入番自己GE學校....若果硬要跟自己決定...到時佢唔讀得開心..自己又煩....但是E+ 個環境禁亂, 又縮班, 佢成績又唔標青, 若派左去其他學校時..咪又 ...

係呢D關頭,父母都會患上選擇恐懼症。不如將直資與心儀官津的優缺點例出來比較,便知道自己的偏好。再做一個風險評估,睇下最壞情況,俾小朋友知道,他們要有心理準備面對。

學費之外仲有一個TERM嘅寄宿費呀, 果度差不多5千元個月, 要住3個月架!

我仔仔今日收到信,要三月二十三日前註冊。

唔知係咪後備入呢?咁遲先收到信!

係咪有好多 TOP ONE 家長放棄匯基(東九龍)Offer?去咗男女拔或英華呢?

匯基有取錄我女兒, 不過女兒比較喜歡自行的學校, 而且對她也有信心, 所以放棄了學位。

原帖由 Hippomother 於 11-3-14 19:52 發表
匯基有取錄我女兒, 不過女兒比較喜歡自行的學校, 而且對她也有信心, 所以放棄了學位。

我個小朋友都收到取錄信,不過都係會放棄等自行同大抽獎。

ericachung 發表於 11-3-12 23:24
學費之外仲有一個TERM嘅寄宿費呀, 果度差不多5千元個月, 要住3個月架!

5千元包吾包埋果個月既學費 ?
‹ 上一主題|下一主題