用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
樓主: GAT
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

有頭髮邊個想做和尚呀,都話呢條路唔易行架啦,係你地唔信我之麻..哈哈

努力啦!

好貴,一般幼稚園不會收咁多
不過,總有捧場客

Hello!  我是同學仔

個書包用3年,都係hk$60一年,感覺會抵d。

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有學卷的,有學卷的學校通常幾多錢一個月架?

校服我打算去九龍城買,d媽咪話只係hk$100一套。

茶點或者唔join,因為阿囝淨係鍾意食餅乾。

其實我未收到信,是否收到信的也是主流班呢?我囝囝是國際班。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 17:17 發表

對唔住,係我睇錯!
只不過講下笑,輕鬆下姐!
你覺得咁貴的校服,襯個環保袋好睇嗎?哈哈

唔係點會收咁貴$180個袋呀!

我都係首當其沖之一(得一個offer係手),肉隋針板上,又有咩辦法呢?? :loveliness: ...

希望你wait到第二间。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 17:21 發表
有頭髮邊個想做和尚呀,都話呢條路唔易行架啦,係你地唔信我之麻..哈哈

努力啦!

今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該!

我想wait到SC,但真係有排等呀!感覺渺茫。

原帖由 DGJS 於 11-3-9 18:00 發表

唔會呱?七千幾?

其實我比較想知有學卷的幼稚園幾多錢雜費一年?

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:02 發表
今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該! ...

一分錢,一分貨, 甘唸會好d, 而且pn下學期已日日有功課,佢會做成績你睇

原帖由 DGJS 於 11-3-9 18:00 發表

多謝你呀!
希望在明天!
但waiting果間係sc,都唔平架喎,哈哈~~
需然我仲未收到張什費單,但都應該就快啦,讀得九龍塘自已一早都預左既,係自已選的,無法啦,之前本來都心大心細,好唔好讀有學卷的幼稚園架!會輕鬆d,但真係覺得屋村學校唔夠支援。

點知今個學期學校又岩岩出了評估,竟然我囡囡依家在n班表現都唔錯,老師的平價真的好好,說她給受力又強又快,又好主動和獨位處理自已日常的學習外,還經常去幫助其他同學仔,甚至全班全校最醒目咁講喎,所以咪唔想扼殺她的天份囉!

現在還是一隻迷途的小糕羊呢!哈哈!!所以上來聽多d意見囉!見大家壓力咁大,咪講下笑...

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:04 發表
我想wait到SC,但真係有排等呀!感覺渺茫。

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
其實york都唔錯呀,點解咁鬼多什費架!
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎既!你係囝囝定囡囡呀?

同事個囡讀Victoria,書包都係Below$50/個咋。

其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:21 發表

多謝你呀!
希望在明天!
但waiting果間係sc,都唔平架喎,哈哈~~
需然我仲未收到張什費單,但都應該就快啦,讀得九龍塘自已一早都預左既,係自已選的,無法啦,之前本來都心大心細,好唔好讀有學卷的幼稚園架!會輕鬆d,但真係覺得屋村 ...

即是十幾蚊一年,好抵用。

原帖由 TKma2010 於 11-3-9 18:38 發表
同事個囡讀Victoria,書包都係Below$50/個咋。

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:41 發表
其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

但你york有國際班喎,我是主流班呀,我都想轉國際班,交什費都覺得好d囉!如有國際班都無咁擔心!
互挽之

我個係囝囝,得York一個offer,另外SC,TT,LH都考唔到,冇辦法喇!

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:35 發表

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
其實york都唔錯呀,點解咁鬼多什費架!
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎 ...

但係國際班張價單都未出,唔知會唔會貴d喎?如果貴過主流班等我到時開條thread上嚟鬧吓先。

經過三月交雜費,一定有人放位出嚟,有機會轉去國際班的,到時要主動d打電話去問吓喇!

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:47 發表

但你york有國際班喎,我是主流班呀,我都想轉國際班,交什費都覺得好d囉!如有國際班都無咁擔心!
互挽之

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:49 發表
我個係囝囝,得York一個offer,另外SC,TT,LH都考唔到,冇辦法喇!

其實來來去去都係果班人,自已都考唔少幼稚園啦,所以7-9月到時一定會有好多位放出黎架,你還有3個waiting在後面,都唔駛擔心,york國際班都好好,考小學成績唔錯架,由其男仔,我朋友仔都係自已考入喇沙,當然唔係全部都會考到理想小學啦,但一定要對小朋友的成績付出多d心機教囉,我相信努力將來一定有成果,但唔負出,就....

My babies will also go to SC this Aug, but..... as I know, the sundries (including school bag, books, CD, flash card, artwork supplies, etc) cost abt $1400 only. may be the one answer the phone misled you....... if it's $5XXX, then should include school fee lei.....

原帖由 Twins22208 於 11-3-9 20:35 發表
My babies will also go to SC this Aug, but..... as I know, the sundries (including school bag, books, CD, flash card, artwork supplies, etc) cost abt $1400 only. may be the one answer the phone misled ...

但sc個miss話係包括埋校服、茶點等所有野喎?
‹ 上一主題|下一主題