用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如要叩門, 應該點做?
樓主: happydaughter
go

如要叩門, 應該點做? [複製鏈接]

原帖由 bb818 於 11-4-8 16:51 發表
想問有冇d中學大抽獎冇選都比叩門?

叩門時會問大抽獎你選此校第幾以及你派去哪間.

去面試時,看到在我們填表的地方,校方已逐項評分,每人也有個分數,再看面試表現才決定.

原帖由 小寶 於 11-4-15 16:59 發表
但放榜前學校會收資料嗎?

del del~~~

回覆 13# jihappyma 的文章

可唔可以講下係邊區架?等我地做定功課準備下嘛,之前有POST,有個DADDY話KL3銀禧無揀第一志願都可以叩門,大家仲有無咩資料提供下呀?thanks

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後 ...

你備了4份文件,準備叩第一至四志願的學校,點解會叩左7間既?

原帖由 jihappyma 於 11-4-15 08:51 發表
叩門時會問大抽獎你選此校第幾以及你派去哪間.

去面試時,看到在我們填表的地方,校方已逐項評分,每人也有個分數,再看面試表現才決定.

唔該曬呀jihappyma,我地真係好需要有經驗嘅家長嘅分享。
另外重想問吓你叩門時使唔使交張統一選校form嘅copy比學校證明?

原帖由 小寶 於 11-4-15 08:59 發表
但放榜前學校會收資料嗎?

看個別學校  我選第一志願的學校2-7交表時 在号碼看到之前已有20多位已交資料了

原帖由 minijelly 於 11-4-15 09:12 發表
可唔可以講下係邊區架?等我地做定功課準備下嘛,之前有POST,有個DADDY話KL3銀禧無揀第一志願都可以叩門,大家仲有無咩資料提供下呀?thanks

觀塘

原帖由 goodenough 於 11-4-15 10:32 發表

你備了4份文件,準備叩第一至四志願的學校,點解會叩左7間既?

情況不妙即加印

原帖由 bb818 於 11-4-15 12:58 發表

唔該曬呀jihappyma,我地真係好需要有經驗嘅家長嘅分享。
另外重想問吓你叩門時使唔使交張統一選校form嘅copy比學校證明?

我有交  因為以示誠意
上年在間學校放榜當天 11:00後不再收叩門表  所以放榜前1-2天致電心儀學校問清楚  以及上網下載及塡好叩門表格

今年縮班我好擔心我小朋友今年7月都是要叩門,所以想請教你叩7間中學時間怎分配? 可否分享一下叩門後是否只有等待學校call? 一般中學會多久才通知結果?

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後 ...

醒目開學勳章

叩門最好係放榜當日上午完成,所以如果叩得多間既就最好兵分幾路,最好乘坐的士,唔好浪費時間係交通度.如果上午仲未叩晒,就下午完成佢,但點都最好放榜當日完成叩門,好多學校除左睇成績外,都會睇交表時間,即係如果大家成績差唔多,咁邊個交表先就收邊個先.

幾時會有結果?間間都唔一樣,有d要考試既就計完分就會有結果,如果睇成績表既,就會係截止申請後有通知,但點都好,都會一定係分班試前有結果的.

你要係6月尾留意心儀中學既網頁,佢地多數會有報名表比人下載,如果冇,就打電話去問.

放榜當日,如果真係派得唔好,就唔好同其他家長嗲喇,趕快去影印張派位證先(影多d冇壞的),因為d學校一定要收派位證既副本.

原帖由 WTY 於 11-5-31 13:37 發表
今年縮班我好擔心我小朋友今年7月都是要叩門,所以想請教你叩7間中學時間怎分配? 可否分享一下叩門後是否只有等待學校call? 一般中學會多久才通知結果?

...

回覆 31# WTY 的文章

好多中學既做法都唔同!!
但基本上, 第一日都唔會要求考筆試, 因學校知道大家唔只叩一間, 唔會浪費大家叩門既時間, 大部份都係填好表, 交左資料就走得!!!

最好第一日就叩晒, 當晚再諗吓有冇其他心水, 可以第二日再去.

如果合學校心水, 好多都有D會即時收或約時間再IN. (IN 得既機會都好大)

如果要考試等消息既, 就要問學校放榜時間啦

放榜前2-3天將心儀約頭5間的學校叩門表格全部下載填好,準備好叩門信及所有文件,一份一份按選校次序排好,放榜前一天再核實每間截叩門表時間.上年有間學校於晚上7-8時才公佈11:00am後不收表,真的在當天11:00am便關門,我及時交了,下午2:00pm面試,5:00pm have result. School mainly see 誠意.

7間同區一個早上完成,因為已安排車(可考慮到時包半天貨van),因為表格已塡好,所以放下便可以走.最好同學生一同去,有些學校要求學生交表.

收到表後學校會致電通知面試/筆試日期,所以要充好電等電話(當天我用2部電話),如時間有相同可商量更改. 面試/筆試便在網上等消息了,分班試後仍有消息的.去年,分班試前有一間學校通知收,我便去辦手續, 分班試前一天另一學校通知收,我便於分班試當天去辦手續小朋友便在此間學校考分班試.7月底第一志願通知取錄便去辦手續.

各位加油,不要灰心.
原帖由 WTY 於 11-5-31 05:37 發表

...

收到表後學校會致電通知面試/筆試日期,所以要充好電等電話(當天我用2部電話),如時間有相同可商量更改. 面試/筆試便在網上等消息了,分班試後仍有消息的.去年,分班試前有一間學校通知收,我便去辦手續, 分班試前一天另一學校通知收,我便於分班試當天去辦手續小朋友便在此間學校考分班試.7月底第一志願通知取錄便去辦手續.

>>>> 我唔係好明,咁即係最後(7月底)第一志願通知取錄,咁你有無係呢間考分班試呢?

麻煩你!

原帖由 jihappyma 於 11-6-2 09:23 發表
收放榜前2-3天將心儀約頭5間的學校叩門表格全部下載填好,準備好叩門信及所有文件,一份一份按選校次序排好,放榜前一天再核實每間截叩門表時間.上年有間學校於晚上7-8時才公佈11:00am後不收表,真的在當天11:00am便關門 ...

版主

我想問如果我去叩門個間係自行時都有報,那時已將所有有關資料俾咗,除咗最後一次呈分試既成績表,咁仲需唔需要成set印多一份俾佢地?

原帖由 Lovely媽咪 於 11-6-13 16:38 發表
我想問如果我去叩門個間係自行時都有報,那時已將所有有關資料俾咗,除咗最後一次呈分試既成績表,咁仲需唔需要成set印多一份俾佢地?

應該要 , 有禁多學生叩門 , 他們應不會費時再翻找您的資料 . 帶多冇壞姐 . ( 當然您可之前問問 )

jihappyma,

Please check pm, thank you.

想問叩門時,自薦信係咪一定要架, 定係睇成績其他野重要o的呀?

jihappyma,

Please check pm, thank you.
:-P

回復 35# 傻妹 的帖子

他在第三志願考分班試,考完後在7月底第一志願通知收他,所以我去第三志願取回分班試結果及註冊証到第一志願註冊便可以
‹ 上一主題|下一主題