用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 (九龍城) 感言
樓主: yenk
go

KL3 (九龍城) 感言 [複製鏈接]

原帖由 minijelly 於 11-4-12 23:32 發表

咦...咁其實九龍城B1生係咪即係應該夠派?

據你既資料今年B1有1502人,B1學位1583-140=1443(當迦密,陳瑞祺,聖家,民生每班35人)而當中有人已離場(入左直資/一條龍)

只要唔係太黑仔,係咪B1生一定入到B1學校?

請指教一 ...

band 1組別減班的應該包括華英。但聖家和民生舊年都只係提供共32個位,所以就算減班影響都可能只是32個位。
實際數字都要待資料出後才可核實。
但相信學生和學位的差額亦不會太大。
況且Band 1生有優先派位特性,我會將所有band 1 英中填晒跟住填幾間Band 2 都不太壞,萬一真係爭幾個唔夠派你都比band 2生有優先選擇權。其實好穩陣。

原帖由 goodenough 於 11-4-13 01:33 發表

band 1組別減班的應該包括華英。但聖家和民生舊年都只係提供共32個位,所以就算減班影響都可能只是32個位。
實際數字都要待資料出後才可核實。
但相信學生和學位的差額亦不會太大。
況且Band 1生有優先派位特性,我會將 ...

多謝提醒,唔知點解我地學校老師唔expect b1生填晒b1學校,我而加都15/16,諗唔掂點填呀

唔好唸得太理想, 就算band 1生都要睇埋隨機編號.

原帖由 minijelly 於 11-4-12 23:32 發表

咦...咁其實九龍城B1生係咪即係應該夠派?

據你既資料今年B1有1502人,B1學位1583-140=1443(當迦密,陳瑞祺,聖家,民生每班35人)而當中有人已離場(入左直資/一條龍)

只要唔係太黑仔,係咪B1生一定入到B1學校?

請指教一 ...

原帖由 minijelly 於 11-4-13 10:00 發表

多謝提醒,唔知點解我地學校老師唔expect b1生填晒b1學校,我而加都15/16,諗唔掂點填呀

我哋band 2男生更加唔知掂算好!!好可能去到Band 3學校。

回覆 23# RRNG 的文章

咁我又有個問題喇,假設小朋友肯定係b1生,咁係咪就算隨機編號唔靚,但只要填晒30間b1學校,就肯定是但都派到呢?

原帖由 yenk 於 11-4-13 12:11 發表

我哋band 2男生更加唔知掂算好!!好可能去到Band 3學校。

男仔真係唔識揀呀,頭3間可唔可以咁呀?
自行揀過既學校
何官
鄧鏡波

統一填表時,會唔會擺返自行in過果兩間落去?

理論上無關連,不要為相同而相同.

原帖由 minijelly 於 11-4-13 12:39 發表
統一填表時,會唔會擺返自行in過果兩間落去?

非也.

如果你頭幾間全排超級名校,然後再排普通英中,你好大機會 30 不入

原帖由 minijelly 於 11-4-13 12:33 發表
咁我又有個問題喇,假設小朋友肯定係b1生,咁係咪就算隨機編號唔靚,但只要填晒30間b1學校,就肯定是但都派到呢?

原帖由 minijelly 於 11-4-13 10:00 發表

我覺得老師係驚界乎Band 1 尾and Band 2頭邊緣的學生,隨時簡錯banding。最慘係老師都唔咁肯定呢班同學係屬於band 幾。由其是今年,係計2008 and 2010年的分班試成績,而2010年剛剛出成績,沒有先例,就算參考以往派位成績都唔準。若果真係band 1頭至中相對影響就少。

e.g.原本band 2的在頭10志願填晒band 1學校,跟本就是浪費左頭10志願,相反其他band 2生由第1至10志願都是填band 2學校,即是話其他band 2生派晒頭10個志願先,到第11志願都未派到的那一批先至回來跟你比隨機no先後派位次序。

填表真係難,確實好講策略,其實我都仲係一頭霧水,要等星期五返學校開升中座談會,同埋下星期攞埋成績表先,到時麻煩大家再研究呀!

我囝囝間學校星期五晚(15/4)聽升中講座,星期一(18/4)就要交draft比學校,星期三(20/4) 要交正本!! 超急!!

原帖由 BillyM 於 11-4-13 12:44 發表
非也.

如果你頭幾間全排超級名校,然後再排普通英中,你好大機會 30 不入

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:11 發表

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀 ...

未必讀又會去那裏讀呢??叩門真是好難!!

原帖由 yenk 於 11-4-13 13:16 發表

未必讀又會去那裏讀呢??叩門真是好難!!

難架,我而加盡量安慰自己要平常心,盡左力就算,但講就容易做就難

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:11 發表

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀 ...

我覺得你咁樣填會一係入第一志願,一係好容易去左第五志願或六、七志願的band 2學校。

原帖由 goodenough 於 11-4-13 13:31 發表

我覺得你咁樣填會一係入第一志願,一係好容易去左第五志願或六、七志願的band 2學校。

咁我應點填?唔該!

請問九龍城區band 2女生大抽獎報真光 / 培道機會大嗎?

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:50 發表

咁我應點填?唔該!

睇埋今年d Band 1學額先啦!如果夠派既話,使乜咁快填Band 2 學校呀。由第2志願開始唔好揀最top個d英中,已經好大機會啦!

又係個句,一定要知道自己是否band 1先得,如果係邊緣的第4志願開始填band 2學校就無可口非。

如果係邊緣的第4志願開始填band 2學校就無可口非。

乜大抽獎唔係無分頭中尾架咩?
‹ 上一主題|下一主題