用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 VS 德雅
樓主: dwklau
go

德望 VS 德雅 [複製鏈接]

識有同級小二學生讀德雅及九龍塘聖家, 比較大家的功課進度, 是的, 德雅深一點, 英文同數都讀深一點, 中文就聖家進取一點, 但不至於好辛苦, 亦知道有不少德雅學生係讀唔上走的, 要睇小朋友情況!

原帖由 35C9 於 11-5-24 20:21 發表
德雅好谷 ?   真係未聽過喎.

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 10:43 發表
識有同級小二學生讀德雅及九龍塘聖家, 比較大家的功課進度, 是的, 德雅深一點, 英文同數都讀深一點, 中文就聖家進取一點, 但不至於好辛苦, 亦知道有不少德雅學生係讀唔上走的, 要睇小朋友情況!

...

我見過有一次見到佢地小一生, 已經用小小格做數學, 而聖家都未做哦. 而英文已經用深一年. 數學是深半年(如有錯請更正) 中文亦相信聖家深一點.

德雅口啤唔多, 是因為一班只得20人, 仲要好似得2-3班.

而德望一班已經40-45人了, (以一轉10, 10 轉100的理論)大家都明白了.

原來德望功課都比德雅少d??...德望已經出名多功課, but小朋友仍然可以做晒既, 比較忙d, 要勤勤力力架!

原帖由 ukodelechan 於 11-5-24 17:20 發表
德雅好谷, 好辛苦, 但係真係有保證,有修養。
德望就開心d,功課都少d,但係中學好過德雅。

以小學計,個人覺得程度差不多,真係好睇小朋友的性格和家長的付出去決定。 ...

~easybring~

醒目開學勳章

由於德小是用校本課程的關係,如果要將她與外界的普通的官/津小以功課進度作比較的話,好明顯在英文及數學方面會深一點。

我以前都有懷疑過(尤其在高小),在德小教的數學為何這樣深的? 考試要求快而準呢?  後來,問了些有經驗的家長,才知道德小是舊數,以我所知,舊數是以往辦學到現在,精英教學的年代源用的課程,而現時,周邊的小學大多數已經轉了新數(新數:即是已刪減了部分課題的數學)。

我深切體會到,小朋友的內在潛能真不可看少,我囡囡由本來對數學沒有興趣到現在告訴我們數學好好玩,在德小教的基礎課程真係幫助很大。

德雅真係訓練到好多精英出來!

原帖由 頭痛媽 於 11-5-25 10:43 發表

...

回覆 21# 頭痛媽 的文章

如果講到佢咁難, 點解整體出黎效果只是band 2 頭.
而德望是band 1 頭呢 ?
而小一報德雅, 只有幾百人, 同小一報德望, 有幾千人, 難道媽媽們都走了寶 ? 唔識去報 ?

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級前幾名. 可以插去男女拔, 德雅去男女拔, 仲未有聽過呢 .

*****藍藍天空掛著我的夢*****

醒目開學勳章

請問從哪裡証實到你所寫的是事實?

[quote]原帖由 35C9 於 11-5-25 13:20 發表

你所提及的是中學部的banding?  叻既德小女孩子多數升去其他band 1 中學, 連抽獎(中學), 往年1x-2x個去上智的.  大家有機會去interview p1, 學校會貼出上智中學比德小的表揚信, 入面有小朋友的名, 數一數, 每年級都有1x個.

原帖由 35C9 於 11-5-25 13:20 發表
而小一報德雅, 只有幾百人, 同小一報德望, 有幾千人, 難道媽媽們都走了寶 ? 唔識去報 ?

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級 ...

~easybring~

醒目開學勳章

係我記憶裡,我大囡小五學期尾,有一個女同學插班入了女拔小學部;而今年小六,大囡學妹入了DGS,她媽媽收到DGS通知後,即日放棄了ST MARY 面試了!

題外話,大囡上年在德小畢業,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HTC的学生中,(即是f1 to f7), 來自哪所小学最多graduate 入读htc 呢?榜首就是德雅小学。我估计高form及预科生都有不少是德小的畢業生學姐。

另一句是:

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級前幾名. 可以插去男女拔, 德雅去男女拔, 仲未有聽過呢  ...

如果我個係女我無需考慮馬上送佢入德雅。升中有保証,校風好老師非常有愛心。

好多人都以德雅做back up,德雅出名多功課。另外德雅升中是深水埗網,本身學校谷,多人派上智不足為奇。

好相信你講的難,深, 只是同普通津校比教, 德望全級 ...

每間學校都有人考第一,將軍澳某小學有人考到男拔都放棄,結果博到皇仁。
原帖由 Yukyuk 於 11-5-25 13:39 發表
係我記憶裡,我大囡小五學期尾,有一個女同學插班入了女拔小學部;而今年小六,大囡學妹入了DGS,她媽媽收到DGS通知後,即日放棄了ST MARY 面試了!

題外話,大囡上年在德小畢業,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45 ...

我也認識一位將軍澳某小學的女生, spcc 和spc也收佢讀中一, 佢去左spcc.  其實好睇小朋友本身的, 學校提供基本資源.

原帖由 karen55407 於 11-5-25 14:48 發表
每間學校都有人考第一,將軍澳某小學有人考到男拔都放棄,結果博到皇仁。

~easybring~

名牌效應吧, 總是出名的好, anyway都要睇小朋友資質, 如果讀唔到的, 比間再好都冇用, 係咪可以坐定定聽書, 係咪適合大班教學, 係咪多功課就對自己的小朋友有效, 應該父母比較清楚, 選一間適合的最重要

這等個案多的是,我朋友細個喺沙頭角讀書,之後喺香港大學畢埋業。總之揾學校就各有所好,適隨尊便。
原帖由 easybring 於 11-5-25 15:06 發表
我也認識一位將軍澳某小學的女生, spcc 和spc也收佢讀中一, 佢去左spcc.  其實好睇小朋友本身的, 學校提供基本資源.

我囡囡今年K2, 將會今年選小一, 其實我一心想找一間天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學, 而德雅一直是我很欣賞的, 但近排聽了很多人講學校好谷學生功課多, 有些又話不是, 令我選德雅出現了分歧; 學校沒有開放日, 又沒有簡介會, 我應該從那途徑可以知道究竟那一樣才是真的....
我擔心囡囡如考入德雅, 面對很深很谷的課程會抗拒, 而我是在職媽媽, 也擔心無時間幫助佢學習?

天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學,又要無咁谷,華德有齊上述各點,仲有好校網!
原帖由 stephanielum 於 11-5-25 16:26 發表
我囡囡今年K2, 將會今年選小一, 其實我一心想找一間天主教, 校風純樸, 品格好, 小朋友開心上學的小學, 而德雅一直是我很欣賞的, 但近排聽了很多人講學校好谷學生功課多, 有些又話不是, 令我選德雅出現了分歧; 學校沒 ...

醒目開學勳章

回覆 2# stephanielum 的文章

首先,我在這裡只想以"德雅小學"舊生家長身份表達我和大囡的所遇所知及所感,是絕冇半點踐踏他校的意思。請其他網友以平常心面對我的言論。

========================

Stephanielum,

德小是有導修課的,低小都不算谷的。她們的校本課程,即是worksheet 好有系統及有效。

大囡剛剛回家,我問佢:覺得德小谷嗎?  她說: 不,高小應比較多功課多但可以接受。

我記得大囡小學時期,有同學家長是公務員(他們可為子申請教育津貼的),所以在不用考慮學費的大前題下,希望自己小朋友入一間有質素較為純樸兼重品德的學校,是無可厚非的。(不過,我和老公都不是公僕!)

德雅小學校長曾修女真係好有愛心的教育工作者,她說過 "學業難,學做人更難"。學品德都係要浸的!

QUOTED:

我擔心囡囡如考入德雅, 面對很深很谷的課程會抗拒, 而我是在職媽媽, 也擔心無時間幫助佢學習?

原帖由 Yukyuk 於 11-5-25 17:49 發表
首先,我在這裡只想以"德雅小學"舊生家長身份表達我和大囡的所遇所知及所感,是絕冇半點踐踏他校的意思。請其他網友以平常心面對我的言論。

========================

Stephanielum,

德小是有導修課的,低小都不算谷的 ...

德雅小學校長曾修女真係好有愛心的教育工作者,她說過 "學業難,學做人更難"。學品德都係要浸的!

十萬個支持!! 如果幾叻的人而沒有品德. 同寄生蟲一樣

咁多德雅家長在撐場,   有沒有德望家長出來講一講呢 ? 講下你們子女當年點過5關, 斬6將入到德望的光輝歷史吧.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

YukYuk - My daughter will be joining Tak Nga this coming Sept. Given that the campus is very small with limited facility, how do you feel about the extra-curriculum that Tak Nga has to offer? My daughter is very sporty and outgoing, and I am just a bit worried that they don't have many choices on the extra-curriculum.學生會不會只顧讀書而忽略了課外活動的培訓?

‹ 上一主題|下一主題