用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請比意見...邁X/樂天密集訓練..
樓主: samantha_yuen
go

請比意見...邁X/樂天密集訓練.. [複製鏈接]

kelvin,

咁你同個仔選擇咗邊條路?讀咩位?

即係返正常幼稚園+訓練??

我個仔而家1歲11個月, 16個月時去大口環做左評估懷疑自傾

主要眼神接觸弱(係睇住進步, 由最初16個月係無..到而家有, 不過時間唔耐.)
會迎接我地, 例如我地去完街返嚟, 禁鐘佢會歡迎我地!)
會同家姐玩
家姐跳舞, 佢又一齊跳...
電話響, 會比我聽
外套會識分件外套係邊個...攞返比我地!
會主動撩我地玩
會問我攞食物(即家姐會餅或飽, 會走埋嚟又要一份)

但去公園都係唔會同其他人玩...
只得單字, (奶, 打, 爸, 姐, 媽, 車..12345)其餘都係bb話
其他人叫一定唔理(要好耐好耐先會望下人地)
唔會手指指(但會玩點蟲蟲)
唔會bye bye
想要野都係喊左先, 之後就會推我隻手去拎

主要係咁...我都唔知政府排唔排s好....我當然想佢讀普通學校+訓練啦...
原帖由 kelvin_hmlau 於 11-5-18 14:21 發表
我仔快5歲了, 中度自閉症+智能接近ok+有語言, 走緊你講果條路. 你兒子情況怎樣? 或者可以比多d 意見.

回覆 2# mamagarfield 的文章

主流幼稚園+E位+自費服務

梗係排s位好啦,多D訓練,有進步之後再出來讀返E,I都無問題,因S位多人排,依家讀住普通幼稚園+個別訓練先,我個女細個同你仔仔都大致一樣,佢九月可以出去讀普通幼稚園.

因為得一間國際幼稚園收,學費$5500!
我想n班讀私人s,中途照去in明年K1.
原帖由 天天是晴天 於 11-5-18 15:11 發表
梗係排s位好啦,多D訓練,有進步之後再出來讀返E,I都無問題,因S位多人排,依家讀住普通幼稚園+個別訓練先,我個女細個同你仔仔都大致一樣,佢九月可以出去讀普通幼稚園. ...

回覆 2# samantha_yuen 的文章

醫生咁重手呀, 自傾都比個S, 其實社交都唔錯呀!

咁細個讀住私人S, 甚至取代N班, 到建立左基礎學習能力, 再轉主流, 轉埋E位. (呢個過程真係話唔埋要多久)

另外留意下小孩兩歲後的表現, 我仔兩歲後都好出位, 自轉, 摸牆, 瞓地乜都有.

記住佢傻你唔好傻埋一份, 打打殺殺無效既, 舒緩下小孩的情緒. 將你的要求降到去小孩能力的範圍內, 唔係同齡的能力.

我等緊協康伴我童樂!
而家想報個別訓練,吾知邁X既ST得吾得呢?
原帖由 kelvin_hmlau 於 11-5-18 15:23 發表
醫生咁重手呀, 自傾都比個S, 其實社交都唔錯呀!

咁細個讀住私人S, 甚至取代N班, 到建立左基礎學習能力, 再轉主流, 轉埋E位. (呢個過程真係話唔埋要多久)

另外留意下小孩兩歲後的表現, 我仔兩歲後都好出位, 自轉,  ...

想問問E位係咪有D下晝五點後架,我要返工,唔知選E位可唔可以配合到呢?定係都係選S位比較好呀?

我仔而家兩歲九個月返私人S位,自傾+有語言+智能接近正常

請問你返邊間S?
原帖由 mamagarfield 於 11-5-18 16:20 發表
想問問E位係咪有D下晝五點後架,我要返工,唔知選E位可唔可以配合到呢?定係都係選S位比較好呀?

我仔而家兩歲九個月返私人S位,自傾+有語言+智能接近正常 ...

回覆 2# mamagarfield 的文章

我間E位中心有一晚係收7:00pm, 不過我諗咁多case, 都未必就得到.

我覺得如果小孩可以 ready 上主流, 就無理由再放佢係S 位而原因係因為你無時間.

回覆 1# kelvin_hmlau 的文章

我唸..無一個家長想自己小朋友返S...有邊個唔想自己小朋友正常健康咁成長?!
近日...我不停反覆問自己...?究竟係出左邊度錯? 係咪我懷孕時呢?? 係咪之前比得多電視佢睇呢??
眼見身邊D朋友, 又係一仔一女....人地個D就無事....正常...而我.....已經唔係多錢用...而家可能連大女既興趣班都要CUT一D...政府視而不見......自己又無能力去引導個仔...有時我真係覺得自己好無用..

原帖由 samantha_yuen 於 11-5-18 23:36 發表
我唸..無一個家長想自己小朋友返S...有邊個唔想自己小朋友正常健康咁成長?!
近日...我不停反覆問自己...?究竟係出左邊度錯? 係咪我懷孕時呢?? 係咪之前比得多電視佢睇呢??
眼見身邊D朋友, 又係一仔一女....人地個D就 ...

唔好自責自己懷孕時有無出錯, 而且自閉症係唔關父母管教事, 所以多睇電視同自閉症無關, 不如收拾心情幫下小朋友仲實際, 仲有好多同路人同你一齊努力, 唔好洩氣! 加油!

回覆 14# samantha_yuen 的文章

你去做個私人評估先,例如領思、協康、基教、Step睇下小閉朋友需要咩訓練。至於step好唔好我就唔知,不過我小朋友都在基教同領思上緊個别同小組堂,都幾好。至於是否讀那間國際幼稚園,我認為要先知道小朋友除咗社交外仲有冇其他間題,例如專注力,情绪,同埋老師可唔可以照顧到。如果唔係我suggest讀私家S.

各位,今曰我去左樂X見左陳姑娘,做左個評估,陳姑娘說,我仔仔係有輕微自閉徵狀,佢覺得問題不大,反而要加強專注力,坐定學習!攪好牛脾氣先,需要幼師訓練!言語暫時吾使,感統都未發現有事。
原帖由 mckm2007 於 11-5-19 01:40 發表
你去做個私人評估先,例如領思、協康、基教、Step睇下小閉朋友需要咩訓練。至於step好唔好我就唔知,不過我小朋友都在基教同領思上緊個别同小組堂,都幾好。至於是否讀那間國際幼稚園,我認為要先知道小朋友除咗社交外仲有冇 ...

回覆 1# samantha_yuen 的文章

樂X陳校長住係我屋苑, 她的訓練係幾嚴格, 但係有經驗同有辦法個隻. 應該都可以治到下你個仔d 牛脾氣. 不過d booking 應該好爆.

不過有邊個A仔唔係牛脾氣!?

回覆 1# kelvin_hmlau 的文章

我仔今曰想吾做,陳姑娘都用強硬方法,我仔最終都投降!

多謝你地既鼓勵!
原帖由 shanyeungbb 於 11-5-18 23:45 發表

唔好自責自己懷孕時有無出錯, 而且自閉症係唔關父母管教事, 所以多睇電視同自閉症無關, 不如收拾心情幫下小朋友仲實際, 仲有好多同路人同你一齊努力, 唔好洩氣! 加油! ...

Samantha,

請問評估中心醫生建議你的小朋友排 I / S / E位?

如你想小朋友入E位,便要自己陪小朋友上課堂,因為治療師會一邊同小朋友做治療,一邊教家長如何會家做家居訓練。若家長有時間,E位都可以選擇。

請考慮小朋友的能力是否能讀普通幼稚園。小朋友仲細,他聽指令的能力及安坐能力如何?  一般小朋友開學後幾個月能開始適應學校生活。開始會安坐,跟隨老師做課堂活動。若小朋友能力稍遜,上堂時小朋友離座,老師也不會因為你而暫停課堂活動。

其實你的小朋友仲細,打好根基才出去讀普通幼稚園效果會更好。

我打算比佢入讀私家S再算!因為大家都話私家S對小朋友有一定既幫助!見招拆招!
原帖由 shanyeungbb 於 11-5-20 10:01 發表
Samantha,

請問評估中心醫生建議你的小朋友排 I / S / E位?

如你想小朋友入E位,便要自己陪小朋友上課堂,因為治療師會一邊同小朋友做治療,一邊教家長如何會家做家居訓練。若家長有時間,E位都可以選擇。

請考慮小朋友的 ...
‹ 上一主題|下一主題