用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基華 & 伍華
樓主: 亞古豬媽
go

基華 & 伍華 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個女派左去彩虹基華, 啲老師好好咖, 學校仲話如果小朋友自己學到詩詞歌"副"就會有分, 咁小朋友由p1儲分到p6, 啲分好似x險樂園咁, 到某一個指定分數可以換禮物, 又有一個唔係間間學校都有既海洋館, 入面有魚呀, 龜呀, 蛙呀咁, 都幾得意, 不過今年p1好多小朋友都係黎自新移民家庭, 不過其實間間學校都會有! 我有一樣唔鐘意就係主任個簡介會坐後排既唔知家長定小朋友係咁不停傾計, 全程就覺得好噪,唔係一兩把聲, 係一班人咁傾, even主任叫佢哋安靜啲都唔無用.......

我都有上佢個website睇過,佢地個海洋館應該係好靚,我當年都無呢d野...
不過,你知唔知佢地幾時有open day架,因為我記得當年都無呢樣野....

如果,有機會我想去參觀下

Sorry! 我以為妳講緊九龍塘基華!
如果係咁不如抽第二區or考私校!

我老公係伍華中學及小學的畢業生.... 佢話小學都仲可以.... 中學係學術方面係略差.... 不過係紀律方面學校都做了不少工作.....
說真的... 你囝囝入左基華... 要考入伍華中學唔太難... 不過我老公覺得好似唔值.... 佢係舊生.. 又係校友會都咁說.... 唔係柴自己學校台.... 入唔入到好學校係絕對影響一生....

伍華中學校風麻麻

原帖由 karen55407 於 11-8-8 14:46 發表
伍華中學校風麻麻

沒辦法... 教育局見佢地攪果D有特殊學習需要的學生攪得唔錯的... 年年都加多幾件極品... 想唔死就有鬼.... 要回復七八九十年代的光輝日子... 已經不可能了... 我老公話能捱到唔殺校唔執笠已經願了..... 過多3年...是50周年校慶... 之後仲有無60 周年校慶....,天知了....

回覆 26# tingpama 的文章

我是41網,卻派到伍華,真係心都實埋.上BK問伍華点,竟然無人知,最後都不敢去註冊.

伍華小學是間好學校...中學就麻麻.... 雖然鄰近大坑渠...但近10年.. 渠務署做了不少改善.... 臭味已不像20 年前.... 早已不見有了.... 如果你有行過... 不時見到有人釣魚...

原帖由 brian_cheng 於 11-8-9 16:38 發表
伍華小學的校評:
不錯的學校,可惜鄰近大坑渠,有時飄來陣陣臭味,又因為是60年代建築,地方/環境比不上千禧校舍。
此外,伍華中學的水平近年亦比較遜色,令伍華小學的吸引力下降。
但總的來說,伍華小學是間好學校,在黃大仙區仍是不 ...
‹ 上一主題|下一主題