用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Maths 程度
樓主: lcwing
go

Enopi Maths 程度 [複製鏈接]

唔會掛,我嗰間E.nopi 老師超好人,英數都係外藉老師教,仲有個教育局註冊教師一齊上堂。2對4,我超滿

BASIC 即系加數, 減數, 乘數果DCRITICAL 就系推理同埋形狀,摺紙圖型果D囉

回覆 2# smart_kiss 的文章

smart_kiss, 請問你間 centre 係邊架?  tks!

tsuen wan centre 邊間好?

小朋友剛升小一,basic: level 15, critical: level 13. 感覺比學校教的深太多,是否應該停一下? 還是應該做慢D?

我小朋友剛升K2﹐做到level 9﹔有時都會想﹐當他升小一時﹐起碼已經做到level 二十幾﹐可能真係會同學校差好遠...

不過我覺得﹐如果學enopi不影響小朋友在學校上課時的表現和態度﹐而作為課外活動﹐時間上也安排得當﹐這些額外練習並未影響小朋友應付學校的功課和溫習﹐小朋友在數學方面又真的有如此興趣和能力﹐就不妨讓他繼續學下去﹗當然您也可以考慮將學enopi的時間和金錢轉投到其他興趣學習上﹗

原帖由 motorola 於 11-9-13 20:59 發表
小朋友剛升小一,basic: level 15, critical: level 13. 感覺比學校教的深太多,是否應該停一下? 還是應該做慢D?

建議做慢D。完成basic 15即是完成除數。然後入basic 164則運算。如果你小孩做一本basic 的時間能控制在30分鐘內,情況又作別論。現在一般小學是上全日。小孩回家已經是~4pm。沒有太多空時間了。

原帖由 motorola 於 11-9-13 20:59 發表

如果他真的有興趣,建議讓他繼續。到小一,時間沒有這麼多的了。不過上到level 12之後,因小孩太細,可能未必能跟現在的速度一樣。

原帖由 ohmygosh 於 11-9-14 10:00 發表
我小朋友剛升K2﹐做到level 9﹔有時都會想﹐當他升小一時﹐起碼已經做到level 二十幾﹐可能真係會同學校差好遠...

不過我覺得﹐如果學enopi不影響小朋友在學校上課時的表現和態度﹐而作為課外活動﹐時間上也安排得當﹐這些額外練習並 ...

我小朋友今年四月(k2)開始上, 由Level 3 開始, 上到家陣都係Level 5! 得睇過佢現在教的其實K2 6月時開學已教, 佢做三本basic Maths功課大約需時十五至二十分鐘, 其實已同center老師反映過係唔係可以快些, 但佢地又無答我, 又無改善, 常常轉老師, 係唔係我自己心急?? 其實佢地上堂係做咩o既呢?? 有無家長知?? 我覺得佢套教材係好好, 但如果只係做我會唔會買其他教材都OK??? $650一個月唔平啊!!

ok_ko ﹐謝謝您的意見和分享。其實我又無0羊所謂﹐當初比阿仔學Enopi 都係因為他常常思考和發問數學問題﹐我想滿足他的求知慾和讓他學習合適的運算方法。而家學開左又吾想停﹐我覺得快慢都吾緊要﹐最重要是他有良好的學習態度和追求進步的心﹐我都會儘量配合老師的教法和建議。

原帖由 ok_ko 於 11-9-15 16:22 發表
如果他真的有興趣,建議讓他繼續。到小一,時間沒有這麼多的了。不過上到level 12之後,因小孩太細,可能未必能跟現在的速度一樣。

原帖由 ha! 於 11-9-17 15:24 發表
totally agreed with you!

原帖由 ha! 於 11-9-15 23:48 發表
常常轉老師 --
可能要考慮轉centre

係唔係可以快些 --
你一星期做幾多本 ? 其實一星期4本就差不多, 如果小朋友初學, 就由3本起。不要比較並他小朋友, 人地k2做level x, 不是自己太慢, 每個小朋友起步時間不一樣。 ...

Hello ha!

may I ask did you teach your child the timestable in Cantonese or English??  E.Nopi is English based, but I know that the Chinese 口诀 is very efficient too, so I can't decide!!

Thanks

回復 1# lcwing 的帖子

如果小朋友升P.1 ,上了2個月enopi math ,只是 level 4  老師話想佢打好個低.. 大家有無浪費金錢之感,有意見嗎 ?

我個仔剛三歲,仲未可寫字,現在開始學會唔會太早呢?

其實好難講...最緊要係您覺得﹐您小朋友這兩個月以來是否有所得益和表現出穩定的進步? e.g.做功課的習慣﹐對數學的興趣﹐做算術時的準確性和耐性﹐對數學概念/邏輯上的理解及有關方面的思維﹐等等。

原帖由 manfatcentre 於 11-9-28 13:55 發表
如果小朋友升P.1 ,上了2個月enopi math ,只是 level 4  老師話想佢打好個低.. 大家有無浪費金錢之感,有意見嗎 ?

過來人經驗﹕待孩子能自行寫出數目字0-9才開始吧﹗

原帖由 SaSa930 於 11-9-28 23:05 發表
我個仔剛三歲,仲未可寫字,現在開始學會唔會太早呢?

回復 38# ohmygosh 的帖子

謝謝你的回答, 基本上我小朋友係一個好自律的人, 所以他很自發地做習作. 99% 答案是對的, 不用我們教.

我給他join enopi 因為他 幼稚園 是讀IS 怕他上小學追不上,, 不過他又完全catch up 到, 而且好像簡單到他不用花腦筋就完成所有.enopi 習作.
‹ 上一主題|下一主題