用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 有無2011年1D班同學入來傾下
樓主: szenam
go

有無2011年1D班同學入來傾下 [複製鏈接]

唔緊要啦. 我估計學校, 都係想小朋友學習下執書包...........

原帖由 szenam 於 11-9-5 14:45 發表
今日原來無上堂,仲提大家帶齊書真係唔好意思~~

回覆 13# carriechan 的文章

我囡囡唔係KV, 但很高興認識你和其他媽媽!

你地今日有無收長河精練同愉快學寫字個兩本書?因為亞女唔知我張答案紙夾左係書最尾個頁,佢同老師講無帶答案紙,但係我見兩本書仲係書包無收到,所以想問下你地,THANKS!

回復 23# szenam 的帖子

兩本書還在囡囡書包內,而答案紙就明天交。不過明天都會繼續帶中文書和作業,因有中文課。

回覆 1# jjwan 的文章

Thanks!我依為佢話無帶答案紙,所以老師唔收佢兩本書,maths & re 我都幫佢執埋作業,個書包好重呀

我囡囡個書包我揹都覺得重,遲D有功課更加不堪設想! 真係登佢地辛苦

只收到LE的課程簡介仍未收到工作紙 .  是否跟工作紙温習便可 .  

原帖由 parents2love 於 11-9-5 06:51 發表
LE 是 Life Education,類似德育及公民教育,是沒有教科書,通常是到禮堂聽 talk 或活動。
到時老師會派工作紙。

返左成個星期,亞女話好開心d老師好好人!今日亞女同我講,班裹面有四個同學仔係讀中文加一班,佢地上中文堂佢地四個會去第二度上,唔知點解會咁樣分開呢?有無你地囡囡份呀?

回復 1# szenam 的帖子

問了囡囡什麽是中文加一班 ,  她也不能說清楚因她不是"加一班"的一份子 ,  如有人知道可否告之 .

回復 1# szenam 的帖子

問了囡囡什麽是中文加一班 ,  她也不能說清楚因她不是"加一班"的一份子 ,  如有人知道可否告之 .

回覆 1# Lumpapa 的文章

我個女話佢地第一堂中文,果四個同學已經分開上啦,我都好想知點解~~

中文較弱的小朋友會被編到加一班,上中文堂去第二個課室上堂,加一班好少人,得十鬆啲人,好好㗎!如果中文好咗就會調返出嚟,由中文唔得嘅補上。

回覆 1# karen55407 的文章

Thanks Karen!原來係咁,我見佢地下星期已經要默書啦!

是的,她們的功課可能會多啲,但有讀過的家長表示對學生的中文能力有幫助。
原帖由 szenam 於 11-9-10 13:13 發表
Thanks Karen!原來係咁,我見佢地下星期已經要默書啦!

回覆 19# Lumpapa 的文章

我想問你今日係咪有返主曰學呢?因為亞女話今日有個同學仔著校服掛住1D班個名有個彤字,不過係新同學上年無返架!

囡囡叫林彥彤 ,  因第一次回校上慕道班所以穿校服 .  請多多指教 .   Angel's Mummy -  Queenie

原帖由 szenam 於 11-9-10 22:47 發表
我想問你今日係咪有返主曰學呢?因為亞女話今日有個同學仔著校服掛住1D班個名有個彤字,不過係新同學上年無返架!

回復 1# Lumpapa 的帖子

佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋!

回復 1# Lumpapa 的帖子

佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋,遲d會有本手冊派比佢地添!

小朋友一定很開心 .  Angel Daddy 很想她能早日成為天主教徒 .  請妳的女兒多和Angel一齊玩 .  謝謝妳 !

原帖由 szenam 於 11-9-11 14:49 發表
佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋,遲d會有本手冊派比佢地添! ...

之前報左小提琴同中國舞,亞女話今日有人同佢地度手,今日收到小提琴通告要交學費,但中國舞就無通知,你地有無呀?
‹ 上一主題|下一主題