用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 進退兩難!! 30/9 deadline.
樓主: pc1301
go

進退兩難!! 30/9 deadline. [複製鏈接]

常樂, 咁我就純粹以試運氣, 1st round 軒官下, 如果吾得, 2nd 南官啦.

原帖由 pc1301 於 11-9-9 09:15 發表
聽完昨晚小一入學家長會, 令我真的很難為阿仔作出選擇.   我只有15分 - 首名及適齡, 住南區.  但想阿仔讀華仁(因一條龍, 有中學) OR 軒小(可去皇仁), 有幾多機會係第一round 派到?  第一round 派位是否全靠 ...

華仁不是一條龍,只有5,6成上中學

原帖由 Totowang 於 11-9-13 20:41 發表
請問軒小和聖雅各谷唔谷?功課多唔多?15分有冇機會?

15分自行選擇軒小或聖雅各, 機會都較小.

原帖由 pc1301 於 11-9-14 10:31 發表
常樂, 咁我就純粹以試運氣, 1st round 軒官下, 如果吾得, 2nd 南官啦.

若真的很希望入軒下, 建議自行報軒下, 若落選, 大抽獎甲部第一志願填軒下, 第二志願填南官, 第三志願留空, 乙部本區第一志願再填上南區, 南官抽中機會較大, 且同時可叩軒下及南官門, (他區及本區第一志願, 顯出誠意)

據我所知, 灣仔區某間幼稚園校長同軒下校長關係不錯, 若你小朋友就讀那間幼稚園, 叩門有些優勢, 祝成功.

是那間"灣仔區某間幼稚園校長同軒下校長關係不錯"呢? 可能是我個仔個間.

原帖由 常樂 於 11-9-14 12:15 發表

若真的很希望入軒下, 建議自行報軒下, 若落選, 大抽獎甲部第一志願填軒下, 第二志願填南官, 第三志願留空, 乙部本區第一志願再填上南區, 南官抽中機會較大, 且同時可叩軒下及南官門, (他區及本區第一志願, 顯出誠 ...

‹ 上一主題|下一主題