用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我囝 2歲, 點解成日打人推人??點教佢 >? ...
樓主: 萬樂豬
go

我囝 2歲, 點解成日打人推人??點教佢 >? [複製鏈接]

原帖由 萬樂豬 於 11-11-9 00:48 發表
RCHCHAN : 你小朋友幾歲 ??我都知 2 YRS 開始反叛, 有一段時間叫佢行東, 佢行西, 叫唔聽....好左了, 就變到打人...

其實我好衰架, 我以鬧為多....因為好聲好氣同佢講, 佢就笑笑口, 嘻皮笑臉....唔理我....搞到我成日 ...

我囡仲有2個月4歲。佢都係敏感兒,前兩個星期才肯自動向大堂ee揮手(我終於等到啦),但仲未肯叫人。前星期佢學校開放日,佢見到班主任就縮埋,好似吾識人咁!好彩,除左對住外人就似一碌木外,佢其他方面都幾好。尤其情緒方面,我吾知係咪因為我一向用上面所寫的方法與囡囡相處呢。呢d方法真係好有效,其他mami的方法也很好,試試啦!相信你都努力左好耐,呢刻有點累、乏力、無奈,抖一抖,再努力!Add Oil!

TO 樓主. 你有無考慮小朋友轉pg?  我囡囡兩歲果陣返N. 在校咬人,拍人.  返了一個學期. 情況越來越嚴重.  到下學期. 外藉老師都容不到. 轉了中文村校. 仍然咬人. 拍人.  今年三月,在旺角上PG. 老師好有耐性去教. 亦會教訓囡囡. (我個囡囡受硬唔受軟). 一個月後,囡囡無咬人. 無拍人.仲懂得排隊.   之後, A-Z, COUNTING. 都懂.  
總算在K1入學前. 變返正常學生程度.
http://www.iec07.com.hk/intro/intro.html
你報讀前,先同老師講解仔仔情況. 老師會懂得安排

謝謝你的意見, 其實我囝囝無返 N 班, 一直都返 PG 的...

依幾日佢沒有再打人, 推人了, 有時佢會想...但...望一望佢會停止..依家仲好熱情咁又攬又鍚人........

我的方法....你打人我懲罰無玩具玩, 我一直堅持著...佢一攞玩具, 我便話...我有話比你玩咩 ?? 直到你改善了, 不再打人, 才可以.......

原來相當有效.............希望繼續落去啦....

原帖由 kmmum 於 11-11-15 20:43 發表
TO 樓主. 你有無考慮小朋友轉pg?  我囡囡兩歲果陣返N. 在校咬人,拍人.  返了一個學期. 情況越來越嚴重.  到下學期. 外藉老師都容不到. 轉了中文村校. 仍然咬人. 拍人.  今年三月,在旺角上PG. 老師好有耐性去教. 亦會 ...
‹ 上一主題|下一主題