用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園interview
樓主: KEDWARD
go

學之園interview [複製鏈接]

我IN紅磡小朋友一轉RM,已經每個家長派問卷,所以我個囝在聽故事考他,我就系後面填FORM,跟住到轉另一間RM聽校長介紹學校,所有家長D小朋友就系後面自己玩,不個我見D老師在給每一個小朋友在比分.

我小朋友全程冇坐.. 我見座位後面有D動物玩具.. 我拎咗俾小朋友O係枱玩...佢企O係度玩...
佢玩既時候有聲發出(因為我小朋友扮動物聲玩), 我個仔唔係紙板公仔.. 佢只係一個兩歲未夠既小朋友.. 我唔覺得佢要玩有咩問題... 個PTH老師行埋黎"SHU"佢...
學校如果只係想搵D坐o係度等夠鐘家長拖佢走既話..一句聲都唔俾出既小朋友..我個小朋友一定唔合格..
我個朋友經驗仲離譜..話枱面o個兩本書幾乎係黑白既... 個小朋友行去媽媽後面想同媽媽傾計..個老師直頭搖哂頭黑面望住佢地....其實佢咁既安排真係好有問題.. 要了解O個D野出INTERVIEW LETTER O個陣可以ATTACH埋.. INTERVIEW時交咪得LOR (好似VICTORIA 咁)... 夾硬要小朋友坐o係度等根本就係無聊..
原帖由 iloveal 於 11-11-14 16:46 發表
你們的小朋友最尾個part 填questionaire表現怎樣? 學校是否要求小朋友坐定定唔好走開呢? 家長表現是否計分?

一開始坐係枱度填,阿仔仲乖乖地坐係隔離玩,到校長入來,我坐出去一陣,佢就笑騎騎走來我旁邊一齊聽,仲算叫ok...旁邊有一個小朋友哭鬧,我個衰仔坐左一陣,又番去後面玩,不過我擰轉頭,見到佢攞走左另一個女仔既玩具...

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
你O個邊D老師NICE 唔NICE架?
...

其實D老師都OK不個太嚴更啦,我跟亞囝坐系到對住一個老師INTERVIEW,不個坐系亞囝旁邊有另外一個老師全程在看我地INTERVIEW 比分,其實真系有須要嗎???好有壓迫感

我地又冇喎..得一個老師IN... 到最後佢不停DUP低頭寫野.. 有成5分鐘我地坐o係度等... (我心諗唔收都寫咁多野.. 幾有誠意喎... )
原帖由 KEDWARD 於 11-11-14 17:57 發表

其實D老師都OK不個太嚴更啦,我跟亞囝坐系到對住一個老師INTERVIEW,不個坐系亞囝旁邊有另外一個老師全程在看我地INTERVIEW 比分,其實真系有須要嗎???好有壓迫感 ...

原帖由 wishwong 於 11-11-14 18:04 發表
我地又冇喎..得一個老師IN... 到最後佢不停DUP低頭寫野.. 有成5分鐘我地坐o係度等... (我心諗唔收都寫咁多野.. 幾有誠意喎... )

妳話已經有心儀學校OFFER,可唔可以講我知是那間學校呀???

唔知收得多唔多人呢?  因本身已有n班仔,怕没太多位放出,這譽校是否英普較出名

我囡囡讀緊LH K1, 佢係08/12BB, 所以我今年都會同佢報一條龍學校試下, 現時面試左一間, 但感覺上LH和傳統學校真係有很大差別, 老實講, LH套教材真係好好, K1教PHONICS, 活動教學(雙語), 喺LH讀嘅小朋友個個都好開心返學, 語言能力都好好, 同埋學校肯投放資源喺學生身上, 例如:學生玩嘅玩具, 上課用嘅教材及手工勞作...等~!而剛面試嗰間一條龍學校, 真係另我好失望, 我老公話: 佢地可能投放d資源喺中小學方面, 所以幼稚園資源方面比較少...玩具又舊又爛, 教材方面(貼係課室壁佈上面所見)同我讀幼稚園時差不多, 除左係有一條龍個名之外, 真係無野好講~!

We have interview at Hunghom LH.
The feeling was not so well at all, I don't than I can get the offer and will give up if we can get it.
First round - we need to wait for more than 30 mins.
Second round - 廣東話老師係最差的一環, 有問反轉考記憶, 老師根本唔等我小朋友答就收野, 好似預咗我地唔識. IN 完佢立即起身走...可能已經LUNCH HOUR
Third round - English story, while my kid thinking the answer, the other kid ran out and answered her question.  
Final round - The best part and my kid can sit until all the teachers are gone .... again may be lunch time, I didn't know that the teachers were gone as I was filling in the form.  When I finish the form, only few parents and the admin girl was there.

I used to put LH as first choice, but after the interview I thing 太子明慧 is even better.

回覆 22# wishwong 的文章

好有同感

我考凱帆軒的,都係考食物、夾夾,都係有問返果4張圖片係咩食物﹗我個仔係細仔,都做到呀﹗砌積木...砌一件無問題,砌兩件起初都唔得,我示範一次俾個仔睇,佢就識了﹗
NET講故事,我個仔係老師未問,已經搶答...之後老師問佢的,佢亦都識答﹗
我個仔係我填問卷時唔肯坐,又玩我用緊的擦膠...唔肯睇書﹗老師仲要坐係我面前﹗
得唔得,真係睇老師點睇﹗

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2347003&page=1#pid34118385

My son is a big boy, 08 Dec.

你小朋友咁叻,實得喇。。
我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 20:28 發表
我考凱帆軒的,都係考食物、夾夾,都係有問返果4張圖片係咩食物﹗我個仔係細仔,都做到呀﹗砌積木...砌一件無問題,砌兩件起初都唔得,我示範一次俾個仔睇,佢就識了﹗
NET講故事,我個仔係老師未問,已經搶答...之後老師問佢的,佢亦都識答﹗
...

我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 20:28 發表
...

我啱啱呢個星期五都有去青衣in,啲題目真係好深,我個女都未知乜係衫夾,要佢用嚟夾嘢都冇可能,另外佢都有比老師考砌積木,完全唔識砌,所以我都係諗住同佢去玩吓。但反而啲老師我覺得ok喎,校長都好好,有幾多個校長肯見晒所有interview嘅家長同小朋友呀仲要係小組見喎?仲有聽校長講嘢時我冇留意原來我個女跌咗嘢落地,校長即刻停咗嚟幫佢執返,佢話驚張枱撞親佢個頭…同埋間學校啲玩具都好新好靚。我個親戚對龍鳳胎都係學之園畢業一個考到聖心,一個考到聖方濟各,佢地都好proud of 自己係讀學之園,所以我諗呢間係一間好學校,至於得唔得就隨緣啦。

原帖由 wishwong 於 11-11-14 23:01 發表

學校考的準則真係好難講﹗
我個仔已經有一間九龍塘幼稚園的offer,成2000個申請,得160個位,我覺得個仔考得一般,不過佢就收咗上午班﹗

你係指SN?
其實我小朋友都有啟小幼上午offer,係首選。最大問題係要搭校車。in學之園係因為喺屋企樓下。
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 23:56 發表

學校考的準則真係好難講﹗
我個仔已經有一間九龍塘幼稚園的offer,成2000個申請,得160個位,我覺得個仔考得一般,不過佢就收咗上午班﹗
‹ 上一主題|下一主題