用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道第一輪收生
樓主: 2隻臭豬
go

培道第一輪收生 [複製鏈接]

回復 worldpeace 的帖子

INTERVIEW 用2文3語, 小組討論是用廣東話, 部份老師係會問時事, 但唔會太深, 始終呢間不是九龍塘之頂尖名校!  問題不會是太深, 不要太緊張, 只要多留意一下新聞, 應該可以應付.

回復 jonathan12300 的帖子

太主觀, 你真的了解

我都係培道畢業生, 而且仲係係舊校舍畢業(真係好多年啦), 唔好意思, 我真係唔係好同意你既講法, 當然母校的確唔係一間頂尖學校, 但都唔至於你講到咁差. 睇黎你被當年個D+, 都影響得你好深遠. 仲有, 我都有返新校參觀, 都唔係太覺得有好多你講個d新移民, 咁當然一定有, 試問依家香港, 有咩地方係無操大陸口音既人架, 就算名校都有啦, 係米??? 不過, 你可以講, 係有錢既新移民定係無錢既新移民呢???

一個學生好與壞, 同佢係米新移民, 係米來自屋村, 低下層係無關係架, 你可以講, 好多新移民既行為, 係不被港人接受, 係比較黑人憎, 但唔係全部呀!!!

我諗公道d講句, 近年見到現任校長(我讀書時的校長已過身), 好努力, 好用心去改善母校, 但要明白, 母校始終唔係一間頂尖學校, 但個人認為, 亦不失為一間好學校.

我無惡意的, 如唔岩聽, 請當我無講過, 但有一點好重要架, 就係, 相信你都係母校讀到畢業, 才考入港大, 如果係, 咁亦好相信, 你咁多年唔會係唔使老師教, 全部自修回來吧??? 如果係咁, 母校都叫對你有小小貢獻吧!!! 希望你能忘記已是陳年的舊事吧!!! 開開心心!!!

再重申, 我無惡意的!!! 仲有我都係屋村長大架!!! :)

BO_BO  很同意!!!  發表於 11-12-20 21:17

k_wong7 發表於 11-12-20 17:26

我都係培道畢業生, 而且仲係係舊校舍畢業(真係好多年啦), 唔好意思, 我真係唔 ...

簡介會時 , 記得校長講過 : [ 沒有一間完美學校 , 也沒有一個完美決定 ] .
我覺得這話意很好   .

k_0530_a 發表於 11-12-20 18:37
簡介會時 , 記得校長講過 : [ 沒有一間完美學校 , 也沒有一個完美決定 ] .
我覺得這話意很好   . ...

這位校長說得很有意思, 只有知足感恩的人才能夠領悟這道理, 相對某些名校校長, 借助名氣和充足資源盡收天下精英, 仍喋喋不休自誇學生能力和成績如何卓越, 學校又做過了甚麽? 莫非無人會關心? 自己做校長就仿如marketing executive, 辦學的使命感去了那裹?   講真, 人非完美, 如果刻意追求一間完美學校, 更妄想做一個完美決定, 到頭來會否只是南柯一夢!  
1   2   3   6  8

回復 k_wong7 的帖子

當年那個D+,對一個年少單純,視老師如權威的我,當然影響深遠,甚至可以說傷害很深。但我想指出的是,我讀培道的時候,如老師作風開明一點,願意容納較會獨立思考的同學,或誘導他們更廣濶的學習視野的話,我相信她能吸引更多學術水平更佳的學生。由始至終我的看法是這個。(那個給我D+的老師現在仍於培道當老師,算不算「陳年舊事」?)

我針對培道所說的,是她的施教方式,我不開心的是老師只要求同學死記硬背,照單全收,操練再操練。放眼社會,填鴨式教育不再管用。幸好,現在校長亦察看到這個情況,開始強調要培養同學的自主性和創意思維。

我講內地人和住屋村的同學約佔一半,不是說大多數,我始終認為,一個人的成長背景,家庭環境塑造一個人的文化修養,而文化修養影响一個人的思想和言行(包括學習態度),我是說B1同學入培道讀可能要有些調整和適應!

另外,如果我告訴你,我當年是會考的「黑馬」,從來不被老師、同學看好,你信不信?我是自修回來,完全不跟上課的進度來溫習,你信不信?我MOCK EXAM數學才得8分,到會考可以取C,HISTORY亦是一樣,MOCK不合格,到會考亦取C,因我完全不依學校的安排來溫習,亦不選用學校提供的教材,你信不信?幸好,我語文根底不錯,兩科語文亦取得佳績,我才可以畢業後繼續升學。

到考高考的時候,我沒空安排自己的溫習規劃,跟從學校的教案,結果高考雖全部合格,但一個A也考不到。

我不會承認自己是偏激,我只將自己的感受和親身經歷說出,當然,層次不同,觀點可以相差很遠,我只是講出一點個人的意見,不想成為培道同學、家長的矛頭對象。但我自問是一個長進勤力的學生,為什麼我在培道的時間會是這樣的空白?

還有,我其實在培道畢業後沒有即時入讀港大,培道的畢業生,就算公開試成績好,大學或專上的可選擇的科目很有限,我當初就是向班主任請教應選修哪一科目較適合,老師直接了當地告訴我,她沒有留意我的長處和強項,在沒有回應和指導下,我選取了一個我不太熟悉又不太喜歡的科目去讀,港大的學位,是我畢了業重頭再進修的第二個學位。

我敢相信,若我是在一間用心裁培每位學生的學校讀書,我當初遇到的老師不會只擇他們所認為優良的學生而教,而是作學生們的指路明燈的話,我不用走了一段寃枉路,要重新投放心力時間進修第二個學位。

我以上所說,是我這陣子留意這網站,再回顧在培道日子的分析,從前我在培道讀書的時候是不懂這樣想的,我也曾是一個投入學校生活的中學生,請大家不要再誤會我是怒惱母校而詆譭她!

一個學生成不成才, 完全係取決於學生本身的用功, 如果一個不努力的學生, 去到一間頂尖的名校, 也是沒用的, 相反, 如閣下一樣長進, 勤奮, 在一間不是頂尖名校的普通學校, 一樣可以有所作為, 有出色.

不過, 有一點好重要架, 你點努力, 點勤奮, 你考公開試點高分, 你都是培道的學生同畢業生, 或者你可能引以為恥, 但畢竟母校都對你作過培育, 你咁多年都不是只返學校坐, 而咩野都無做過吧??? 你有做過學校的功課嗎??? 你有睇過學校的書嗎??? 你有聽過任何老師講書嗎??? 如果以上問題, 有一題係個答案係有, 咁母校對你, 都真係有小小....貢獻吧!!!

我諗每一間學校, 都有佢好既一面, 亦有唔好既一面, 既然你已認定母校是一所不好, 或者講係不適合你的學校, 為什麼當初你不轉去另一所, 你認為合適, 肯培育學生的學校呢???

我唔係想同你拗, 因為你有你睇法, 可能母校真係對你好差. 但我相信, 你畢業都應有一段長日子, 係米應該放下心中的不快, 去開開心心過日子呢???  

希望你可以忘記心中不快, 如果你真係咁唔喜歡母校, 索性忘記呢間學校吧了, 無謂成為你人生中的遺憾!!!

回復 BO_BO 的帖子

一間中學要向教育局申報為一間英文中學,最基本的條件是在這學校裡,起碼要有若干百分比的同學是全港學生中,成績是前百分之XX,家長們趨之若鶩的,不是看那所學校是不是用英文教材,用英語教學,而是那間學校的優秀條件。

首先亦請你唔好誤會我, 我對你的言論, 絕對沒有惡意. 不過, 相信事隔多年, 希望你可以放低過住的不快.

但有一點, 真係唔太明, 中一至中五, 可能你在沒有選擇的情況下, 你仍然要在母校讀下去, 但到考完會考, 你都說你成績不錯, 為什麼不轉去一所你喜歡的學校呢???  (只係唔明, 多口問)

其實, 大家都咁大個人, 在社會打滾都一段時間, 應該好明白, 就算係一所頂尖學校, 真係可以做到因才施教??? 有教無類咩???  相信無一間學校做得到, 係討論區內, 每間學校都有機會比人討論, 有人會讚到某學校好好, 有人會貶到一間學校好差. 好同差之間, 只在乎個用家(學生)本身, 如果個用家讀得開心, 用心學習, 無學壞, 呢間米好學校羅, 如果個用家讀得唔開心, 日日都唔想返學, 很多不滿, 呢間米唔差既學校羅!!! 所以, 好同差, 無絕對架!!! b3中學都有好學生!!!

真係衷心希望你能放低, 況且, 你依家又有學位, 又有好職業, 絕對可以叫做爭返一口氣!!! 我當年都係一個老師眼中, 無才能, 成績唔好, 操行普通, 又唔起眼既學生, 我仲無你咁叻, 讀到有學位. 不過, 事隔多年, 校舍都改變, 中學生活, 依家只係記得同d同學一齊玩, 一d開心既片段, 唔開心個d, 唔記得啦!!!

回復 k_wong7 的帖子

k_wong7

在你回覆中的字裡行間,流露了你對培道的敬愛和維護,對我所寫的好像感到痛心之餘又帶點關愛,多謝你,因著你真誠的回帖,令我這幾天常常想起在培道的日子。

其實我對母校很有感情的,100週年有返去,重建前又返去跟同學聚舊,重建後又返去參觀,連她搬去暫時校址(舊德貞中學)我也有去(那次是因工作關係)。只是若站在一個立場評論一間學校,我希望誠實一點,不想有所偏倚,培道很多優勝之處很多人都知道,校舍大又新淨清幽,設施齊全,同學和善友愛..... ,我最近回去時,見到培道確是有所改變,心裡其實一陣激盪,只是又有點恨鐵不成鋼。

我中五畢業後,有同學建議我轉讀附近一間英文中學,我也註冊了,但當時未有「微調」,由一間中文中學質然轉到一間英文中學讀預科,始終感到有點冒險,家人也不大贊成,我最後放棄了轉校,我當時也無所謂,因為其實我與一般「培道女子」一樣,都是很「淋滋滋」的,(不敢說自己「溫柔柔」),不會很有主見,不像現在於社會打滾多年後,變得現在般有點巴辣呢!

Jonathan12300

很多謝你對我的評價. 其實, 唔怕老實講, 我都曾經好唔鐘意返學, 什至到會考前, 不停係度倒數, 幾時正式停課唔使返學, 之後就畢業, 唔使再返學. 到依家畢業左咁耐, 係社會上經歷多左, 先真係覺得, 中學生活係最無憂無淚最開心的(好似好假, 但真係事實), 或者人大了, 要面對的事情唔同左, 要承擔既野又唔同, 依家望返轉頭, 以前覺得好緊要既野, 原來只係芝麻綠豆咁細. 我好開心係呢度都可以見到有師姐/妹係度, 好高興可以認識你. 係呢版見到你, 相信可能你都係有小朋友要升中, 咁希望你小朋友可以考到你/小朋友心儀既中學. 仲有, 希望大家可以交流下, 因為, 我小朋友都係明年升中.

另外, 樓主, 唔好意思, 有小小離左題.

‹ 上一主題|下一主題