用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風 MAMA
樓主: frogfung
go

馬鞍山主風 MAMA [複製鏈接]

版主

Re: 馬鞍山主風 MAMA

星期二 的 英文默書已經派左啦, 哈!!  得47分      
聽日默中文, 死硬      

醒目開學勳章

馬主mami們:

你地小朋友有無學樂器呀?
音樂節報左名未?

我同個囡報左古箏班, 10月先開始學.出面就學緊鋼琴, 不過都係半年多度咋!! 無聽過咩音樂節喎, 可能低年班未有住??
學校真係有好多活動好想參加, 不過驚無時間溫書同因為無校車放學,所以好多都無辦法要放棄啦!!!!

醒目開學勳章

音樂節一年級都可以參加的,我囝囝當年都有報,係一級鋼琴,不過就要自己的琴老師同佢練熟。

係囉﹗我幫囝囝報興趣班都係只可以揀星期六的,其他日子都無報,因為都係驚無時間溫書同埋無校車放學

貓大姐我都開始
Vivien

版主

Vivian 唔洗擔心, 冇人夠我低啦.....  今日派第二次英文默書, 得 1 分           唉, 我都唔知點解       

唉!我嫂嫂個女都係呀!係屋裡係識,但係係
Vivien

會唔會係小朋友默書時太緊張!!所以老師講咩都聽唔到咪默唔到囉,之前我姑仔個囡上小學時都係咁, 佢有約班主任傾, 學校就轉介佢去導師同科任老師跟, 佢自己就得閒係屋企同個囡玩老師遊戲, 結果依家就好好多啦, 不過佢話之前係咁駡個囡, 個囡就越駡越唔識, 依家就用朋友嘅方法鼓勵佢, 出黎嘅效果開始見到啦!!總算有d成績回報.  

[quote]
Vivianyip 寫道:

醒目開學勳章

貓大姐,
其實你囡囡係屋企溫書時o唔ok?你只是同佢串字定都有默落張紙度?因為老師話小朋友識串字唔代表識默,有時都要俾佢習慣係張紙默下。
你有無問過老師可以點幫囡囡呀?
我怕佢無成功感,討厭英文咋﹗

貓大姐 寫道:
Vivian 唔洗擔心, 冇人夠我低啦.....  今日派第二次英文默書, 得 1 分           唉, 我都唔知點解       

版主

晌屋企溫書時, 岩 7、8成, 我地同佢默落張紙度架, 一向都係禁.....  佢成日錯d, 唔記得寫 s, 聽錯老師講, 跟住又自己寫錯....  當然有唔識寫的字啦.....

其實, 佢唔單止 英文唔合格, 中文都唔合格, 佢默書真係好差....  我成日以為, 我唔夠勤力同佢溫書, 所以冇問老師可以點幫佢      

brian_mama 寫道:
貓大姐,
其實你囡囡係屋企溫書時o唔ok?你只是同佢串字定都有默落張紙度?因為老師話小朋友識串字唔代表識默,有時都要俾佢習慣係張紙默下。
你有無問過老師可以點幫囡囡呀?
我怕佢無成功感,討厭英文咋﹗

[quote]
貓大姐 寫道:
[/quote]

版主

我諗, 佢都有緊張架, 因為佢默書前一晚訓覺, 訓訓下會喊醒, 不過, 問佢做咩喊, 佢又唔答....

我已經冇咩罵佢啦, 都有鼓勵佢 (今年佢第一次默英文有 46分 ), 點知第二次得 1 分, 我覺得佢唔可以晌 迫切時間內, 發揮佢所識的.....  好似, 佢晌屋企畫圖畫, 我叫佢寫d字 講下圖畫內容 (當然係一、兩句啦), 禁  佢又寫得出喎

[quote]
du媽 寫道:
會唔會係小朋友默書時太緊張!!所以老師講咩都聽唔到咪默唔到囉,之前我姑仔個囡上小學時都係咁, 佢有約班主任傾, 學校就轉介佢去導師同科任老師跟, 佢自己就得閒係屋企同個囡玩老師遊戲, 結果依家就好好多啦, 不過佢話之前係咁駡個囡, 個囡就越駡越唔識, 依家就用朋友嘅方法鼓勵佢, 出黎嘅效果開始見到啦!!總算有d成績回報.  

[quote]
Vivianyip 寫道:

如果照你咁講, 你個小朋友其實可以做到喎,只係可能需要多d鼓勵同搵d方法另佢無咁緊張!!你有無同老師傾過??如果唔係老師會唔會以為佢讀唔到反以用錯方法教佢, 攪到你個小朋友重越來越怕, 越怕就越緊張囉!! 其實佢自己知道默書成績差 佢自己都會唔開心.所以我見議不如再同班主任商量下.

[quote]
貓大姐 寫道:
我諗, 佢都有緊張架, 因為佢默書前一晚訓覺, 訓訓下會喊醒, 不過, 問佢做咩喊, 佢又唔答....

我已經冇咩罵佢啦, 都有鼓勵佢 (今年佢第一次默英文有 46分 ), 點知第二次得 1 分, 我覺得佢唔可以晌 迫切時間內, 發揮佢所識的.....  好似, 佢晌屋企畫圖畫, 我叫佢寫d字 講下圖畫內容 (當然係一、兩句啦), 禁  佢又寫得出喎

[

醒目開學勳章

貓大姐,

你有無俾你囡囡學下拼音班?或者搵人幫佢補習?
我估你囡囡可能壓力太大,而且想做得好D,但自己就無咩信心。
我估你真係要同老師傾下,起碼講個情況俾老師知,睇下老師有咩意見。而且,大個左D內容會愈來愈深,到時仲難跟。
加油呀﹗

版主

其實 班主任係知的 (因為小一 同 小二 班主任係同一個人), 已經張我亞女個 case 轉介去 學校的心理醫生, 因為 醫生唔係駐校, 所以要等佢來先可以處理....

而 班主任 冇講, 有咩方法可以令 亞女 容易d記....  舊年班主任都有講過, 問佢問題, 佢係識答架, 不過到寫出來, 就寫唔出

我地冇學拼音, 幼稚園學校課程裡有學過, 我也有買 vcd 比佢睇, 其實 默書內容都要 默拼音, 果d佢又岩果喎....

現在為一的方法, 就是同佢溫多d, 同佢玩果時, 盡量都同默書d字有關      

醒目開學勳章

希望個心理醫生可以盡快幫到你囡囡,有專業的意見可能可以多些幫助。

你囡囡讀字得唔得?我擔心佢會唔會係有讀寫困難(希望你唔好介意我咁講)如果係,我都希望佢可以盡早解決困難

版主

她讀 比 寫好好多, 其實 幼稚園 時, 我已覺得她有 讀寫困難, 因為 b, p, d, s 她會寫錯, 但 到學校做體格檢查 的姑娘, 說沒有問題....

小一時, 那些英文字, 已經好少寫錯, 但中文仍有, 好似 個 年字, 果一小 "直", 會寫錯方向....

我媽就話 寫得唔夠熟, 所以先係禁.....       

貓大姐:
我朋友囝囝都有這問題, 經醫生診斷後, 系讀寫障礙,經1年治療後,已沒有問題,并升上band 1 中學.

http://www.tungwahcsd.org/chi/yf/News/yl2.pdf
貓大姐 寫道:
她讀 比 寫好好多, 其實 幼稚園 時, 我已覺得她有 讀寫困難, 因為 b, p, d, s 她會寫錯, 但 到學校做體格檢查 的姑娘, 說沒有問題....

小一時, 那些英文字, 已經好少寫錯, 但中文仍有, 好似 個 年字, 果一小 "直", 會寫錯方向....

我媽就話 寫得唔夠熟, 所以先係禁.....       

醒目開學勳章

frogfung:

我覺得很有用,平時幫囝囝溫習也可以試下依種方法。   

大家努力啦     

dear all  馬鞍山主風    MAMA,

你們好!
我個仔今年k2,來年要決定報邊一間小學,我地家住馬鞍山,可唔可以幫手俾D意見?

3個選擇:

選擇1- 首輪(自行分配)選馬鞍山主風,返學好近,而且小兒Daddy是主風舊生,理論上必收啩!!
但是上綱睇小六升band one 的比率唔高。小六有4班,每班40人,要在班中考頭7-8名先考到高的中学!競爭好大,會唔會有好壓力呀!

選擇2- 首輪 + 次輪大抽獎報紅磡校綱(有地址可報,但唔會搬過去住),即34綱,好的小学多D選擇,將來升中學的選擇亦多好多(與沙田區中学比較)!!

選擇3- 報私立小学 + 首輪 + 次輪大抽獎報沙田綱(有地址可報,但唔會搬過去住)!!

想到頭痛!!

好驚選錯會後悔啊!!!

請給我宝貴意見!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   
‹ 上一主題|下一主題