用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 油尖旺聖芳濟書院討論區
樓主: mar123
go

油尖旺聖芳濟書院討論區   [複製鏈接]

學校有學校的規矩,就算學校願意收貴子弟,回校和低兩級的師弟做同學,絕對是一件壞事。人總要向前走。

Do anybody know the situation of University entrance this year(how many SFXC students getting into U)?

Do anybody know how many SFXC students getting into university(degree course) this year?

若已寫校長信及發電郵但毫無回覆,應否視作被拒絕及放棄?不需再作進一步嘅行動?原來希望不在人間,絕望了,恐怕要一世背負這遺憾,真的比死更難受,教會背景嘅學校人情味在哪?即使不接納也煩請回覆一聲,總好過漫無目的地乾等。

校長已回覆,但世事豈能盡如人意。原來他只是想糾正他認為我在信中嘅所謂謬誤。首先,我承認做人應向前看,所以sfxc不主張重讀,今年同上年都各收咗一個重讀生,他們其中一個拒絕入讀不心儀嘅大學位,一個只係差小小入到大學,成績幾好有5有4,認為他們重讀有用能翌年直入大學。但責孑弟成績插水,半年時間選修科冇可能追得番,更何況入大學,簡直妙想天開。

校長建議去澳洲讀基礎或文憑課程,但有頭髮誰想做和尚,金錢才是關鍵,如果供去外國讀,恐怕要變賣財產、借錢。他再提議去讀毅進等課程,畢業後資歷等同dse五科二,但大部份都傾向職業導向,唔通勉強直自己讀得唔開心咩。在無路可行下,我先硬住頭皮寫校長信睇下有否轉機,我嘅目標唔貪心,只係想選修科喺出年dse拎2個2,湊夠5或6科2以上,當中包括3同4級,令自己選擇嘅出路多啲,議價能力高啲,次年能攻讀有興趣嘅副學士或高級文憑課程。

校長話個人唔贊成重讀,但若我堅持他也無辦法。他建議去私校重讀中六(又要交學費),但sfxc絕對唔係我嘅下一站。他話我們應該展望將來,唔好回頭重望等三毫子理論,強調我放唔低係執著。但我心諗,你放得低係你睇得開、樂觀,但唔代表所有人都如此。發生咗始終係發生咗,唔係你唔去諗佢就冇發生過,係永遠存在嘅事實,係永遠改變唔到嘅事實,既然教育署每年都預留各班級5%重讀位,何必唔物盡其用,趁還來得及時幫助我改變呢個事實,彌補呢個遺憾?

校長仲一針見血話我想重讀係出於感情,我無否認我對sfxc投放好多感情,但sfxc對我嘅行為完全無感情可言。我明白作為學校嘅把關者,唔會甘願因感情而重收一個成績差勁嘅學生,去拖垮學校喺公開試嘅整體成績。但未試過、完全不給予機會又點知可行?為何要全螌否定、排除佢嘅可能性?即使半年時間成績未能入大學或只有唔顯著嘅進步,就當我懇求你,可以還我一個心願嗎?可否摒棄鐵腕、單一標準嘅制度嗎?為我破例一次可以嗎?

活在現實、殘酷嘅香港中,不論大人定細路,職場定考場,所有嘢都離不開一個績字,業績同成績,但我們身為有感情嘅熱血動物,每日身邊都圍繞着唔同嘅人與事,牽涉無數親情,友情,愛情,手足之情,但在學業上原來講感情猶如死物,形同虛設,要取悅人、被認同只講成績,證明我們只重視表面皮毛嘅結果而忽略最重要切實嘅過程。sfxc係一間我就讀多年且師資優良嘅emi,我真係唔希望我對sfxc嘅感情係單向、一廂情願,更唔希望最後只換來失望、心碎、歡而散。

回復 terence125 的帖子

Actually quite a few students want to repeat F6 EVERY YEAR. School has only one or two quota even though all of them have very strong affection for SFXC.

MR Yiu has been very patient in answering your enqiries! And he has tried his very best in helping your son!
Your feeling can be understandable but the school actually can do very little as the education resourse is scarce and the school has given your son a chance before. If your son is allowed to repeat F6, that will be unfair to those who cannot repeat in sfxc and similarly love sfxc as you do.

天地不仁,以萬物為芻狗;聖人不仁,以百姓為芻狗。

此處不留人 自有留人處 goodbye sfxc my alma mater
既然可行 唯有另覓去路進升學業

回復 terence125 的帖子

Good luck and all the best to your son!!!

Do anybody know the ranking of SFXC in 2014中學教育競爭力排名榜?

請問SFX是band 1 嗎?  老師好嗎?多功課嗎?多課外活動嗎?

mar123 發表於 13-8-23 12:11
Do anybody know the ranking of SFXC in 2014中學教育競爭力排名榜?
沒排名。但聽聞此排名榜是大陸人寫給雙非大陸人買來參考的,沒有香港人會買,所以不用介懷。但SFXC不轉直資,遲早跌band.

回復 vincentchiu888 的帖子

Well noted. thank you!!!

Can anybody tell me the no. of sfxc students entered into the degree course of universities in HK  this year???

mar123 發表於 13-8-31 16:03
Can anybody tell me the no. of sfxc students entered into the degree course of universities in HK  t ...
唔使咁心急. 大學都未開學. 仲有變數.

回復 nicholasmom 的帖子

Do you think there are still 40% of sfxc students can enter the degree course in HK universities this year?
‹ 上一主題|下一主題