用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

Sorry, 我們全家都不是天主教徒呀!反而在幾年前因遇戲劇性的重挫而到上年又有事,而信命又信了觀音菩薩,偶有簡修佛學,而阿仔出奇地有慧根,但我們不會昄依,並會尊重每一個宗教的理倫。

hktmm, branma及gigi2,您們有宗教背景嗎?

branma你囝囝幾叻喎!相信你們三位都頗注重孩子的學科,我較懶較無耐性又慳錢,平常心去學習學科,反而多鼓勵囝囝的設計創意,佢自幼會自行設計想好多概念出來。最近才買了一套學習CD-Rom勁爆彈珠陀螺(www.myyoung.com),幾沉迷又學到尤其英文,俾佢自己玩,有需要才協助,希望提高英文學習興趣及知識,好彩佢平日愛做功課及成績幾好,但入到石小都有D怕不及你們囝囝的學科有學識呀。

暑假無什麼安排活動,只有2 weeks假期,又要做功課又要玩彈珠陀螺CD-Rom,又要設計遊戲機,佢幾忙,最近先識什麼是陀螺呀!

Florian好多都未學過(除咗上了8堂圍棋及16堂美術),下年會多些排。那麼,你哋囝囝暑假有無安排活動?

原文章由 hkttm 於 07-7-31 13:48 發表
Hello! Irene & branma,

估唔到你地o甘早到.我公司無手寫板.所以手打好慢.
branma 你個仔o甘快做p.1 d paper?
暑假有無安排活動呀?
Irene, 你係唔係天主教徒呀?

我有一個問題想問下你地.why 你地選”石小”?

我選石小:1)感覺間學校好有活力 2)葉校長(我覺得佢好似陶傑 )有好理念 3)我本身係教友.

My son !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 14:20 發表
Sorry, 我們全家都不是天主教徒呀!反而在幾年前因遇戲劇性的重挫而到上年又有事,而信命又信了觀音菩薩,偶有簡修佛學,而阿仔出奇地有慧根,但我們不會昄依,並會尊重每一個宗教的理倫。

hktmm, branma及 ...

My son is okay only not very well in class

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:32 編輯 ]

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 14:20 發表

Irene, 我個仔暑假都剩係玩一個跳舞班.唯一我就要求佢要係暑假讀完十本書(自己去圖書館select any ten)
其餘時間都係玩.

SCS

原文章由 hkttm 於 07-7-31 14:22 發表
我有一個問題想問下你地.why 你地選”石小”?

我選石小:1)感覺間學校好有活力 2)葉校長(我覺得佢好似陶傑 )有好理念 3)我本身係教友.

Why i choose SCS, because my son like this school !! ha..ha..
另外我地住得近石小囉、而且浸聯,荃官好多人爭、最重要係我睇好 I.T.小學的發展。而我亦喜歡活動教學,當然亦好buy呢個校長啦, this is my main point !!

CD-ROM

Wa....your son is so great, he like play CD-ROM, and Florian can creative some game from himself,  my son play CD-ROM before, ( 係拆樓 game) but now he just like TOMY CAR and NDS !! i am crazy la !!

救救命!好無心機呀!連續打了四次都唔見哂D字,好激氣!In order to avoid swallowing my messages again, sorry to have English typing for better safe!

Actually I want to chat many times but the handicapped of my computer and BK new system – 激死人啦!

Irene,

Why do you sound so seriously about your encounters? Don't be fed up as everything will have the way out. I also have gone through very bad moments throughout my life – not only once but 當你跨過後必有得著和啟示的。你仔仔都好叻喲!

Httm, branma:

嘩!真是有壓力添!You all are very excellent moms who eager to nurture and develop the children in all aspects.......I only let my girl join the playgroup for English and take her to library every week in this summer. Other than that, just playing or doing some exercises for preparation of her P.1. Actually, I am worried about her shyness who is quite anxiety when meeting new people. 真擔心!

We choose SCC for our girl mainly because we buy the principles of the school's vision and methods on developing children. Moreover, we have gathered a lot of opinions from other parents whose children are studying there. The feedback are positive. My husband and I went for SCC open days since my girl was at K2. We have been there for 3 times already in order to know more details about the school. We think that SCC is the most suitable place for my girl to study. Only a point that the % of banding is not as high as other well known schools in the district, 好像有潛質的藍籌I believe that the % will be increasing year by year.

Sorry to have 又中又西,因為怕D血汗字突然無哂!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

same case !!

原文章由 gigi2 於 07-7-31 15:59 發表
救救命!好無心機呀!連續打了四次都唔見哂D字,好激氣!In order to avoid swallowing my messages again, sorry to have English typing for better safe!

Actually I want to chat many times but the ...

Gigi:

Hi, i am same you, i type 中文巳經好慢,唔知点解─拍又無鬼哂,

[ 本文章最後由 branma 於 07-9-11 17:20 編輯 ]

唉,我都試過無哂D字,好嘔血!所以次次都會神經質地Copy D字先,聽講話有D口語化字的影響呀!所以好煩地Copy D字先保險。

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝Fian(Branmami)的熱心及幹勁,還有帶頭set up的唯一男士hktmm。:)

我雖然有些Low-Tech,但因這十年的IT衝激而令我倆夫婦的行業改變及息微,而亦有留意IT及Internet世界的改進,相信未來仍是創意無限而不得不靠IT去發展;石小以資訊科技為大前提的未來小學,又有無紙美術、電子白板,現更有微軟的軟件Support,早幾年有主任更赴往美國取經,以美式的活動教學,又不失於正常學科,正切合囝囝的將來及長處;而且在Open Day那天更與副校長傾了幾句,他說他自身來自廣告界,故我想他們更會多重視Visual Art,而且校長除了外型正派外,我看得出他不是傾向虛榮名校的商業理念,而是與我們這幾位家長有心使孩子跨進時空、越過學識地完成小學程的理念一致。

而且,如做不到科技人,問題不大,最主要是孩子有了Up-date的專業技術與學能,在本港或外地升學及就業,是更有利,所謂工欲善其事必先利其器。:

教學理念

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 16:39 發表
唉,我都試過無哂D字,好嘔血!所以次次都會神經質地Copy D字先,聽講話有D口語化字的影響呀!所以好煩地Copy D字先保險。

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝 ...

Irene:

做乜咁感性呀、人生有高低潮、呢D必經架,互相扶持啦,最緊要你同老公亜仔─齊開心渡過毎─天!! me too ^_^

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 16:39 發表

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝 ...

Thank you Irene,  Hi Gigi2, 1st time to talk to you!
真係有d唔好意思嫁,因為bk通常大多數都係媽咪.:loveliness: 好少有PaPa 好似我甘八!不過大家都為人父母.遲d小朋友重係同學tim.希望大家係度可以交流心得...

hkttm,

唔好客氣!好難得有爸爸撐場,歡迎之至!大家多多交流呀!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

原文章由 gigi2 於 07-7-31 17:24 發表
hkttm,

唔好客氣!好難得有爸爸撐場,歡迎之至!大家多多交流呀!

Thank you!! You're right, SCS is really a blue chip stock!
After few years, I think it will become a top school in Tsuen Wan.

話時話,我地係呢到,多唔多新石小家長知?

I hope so !!

原文章由 hkttm 於 07-7-31 17:34 發表

Thank you!! You're right, SCS is really a blue chip stock!
After few years, I think it will become a top school in Tsuen Wan.

Hi All:

I hope SCS can become to Top in Tsuen Wan later !!
因為我都好buy校長丫、我同事個仔讀緊SCS,今年升小三、他説今年有多人派了去長沙灣天主教英中、之前石小活動亦請了長沙灣天主教的校長來、好似関係幾好架,SCS校長好努力呀 !!

bye bye

Goodbye everyone !!

i go home now !! take to your tomorrow !!

放工Law......Bye!

Good morning everybody !

branma, 收到妳囝囝Brandon的Paper,嘩!100分,Good Boy!D字又整齊力度又好(Florian好鬼大力寫字),Auntie又俾你100分!

你們有無睇蘋果日報?我老公前兩晚去睇The Cure 的Live Show,通宵幫蘋果的副刊寫了成版Live Review叫做盡在今夜,今日登咗出來。佢係樂評人(外語的電子及搖滾音樂),我們在1984-2004年創辦了MCB(音樂殖民地雙週刊),在本地、大陸及台灣的業界及音樂愛好者有知名度及權威性,但是辦雜誌及寫樂評(尤其冷門及無商機)是超辛苦又不會發達的,幸好佢由14歲寫樂評到搞雜誌,在實力及毅力下也得到許多,但那小桶金在98年買樓便成了負資產啊!這只是我們人生的一小部曲。

今天要外出搞搞D事,又順道帶仔去德福行下接老公放工。佢現在於"海琪天空"的陳海琪新成立的公司負責發展網上音樂雜誌,橫跨香港及大陸,保祐佢哋長有長做啊!喃嘸大悲觀世音菩薩。

MORNING !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-1 10:57 發表
Good morning everybody !

branma, 收到妳囝囝Brandon的Paper,嘩!100分,Good Boy!D字又整齊力度又好(Florian好鬼大力寫字),Auntie又俾你100分!

你們有無睇蘋果日報?我老公前兩晚去睇The Cure  ...

WA...........音樂人真係估唔到呀、唔怪之前你話兩公婆都係熱愛音樂藝術啦、買樓????我地背住兩層樓丫、供死我老公呀、我地係1999年買的、小小負啦、唔入肉囉!!大家共勉之
Thanks , Brandon is okay only, 寫中文字幾好、英文字就差D.
寫字都好用力架、D字好粗,最近換左支幼身D字体的筆效果先好D,你會見到昨晩做的paper有D字深有D字淺.

Happy la, HAVE FUN !!

i take the leave from 2 Aug to 5 Aug, so this fews day i can't come this BK la !! but today is online, !!

Next time when i look Apply daily paper, i will 留意吓係咪E版呀

Irene,

原來你兩夫婦是音樂人!石小家長果真是臥虎藏龍,失敬!失敬!

All,

哈!說來真巧合!我也是肩負了等同幫HK大地產商打血汗功的重擔 = 樓宇按揭!祇是好一點的是,我們最近終於可以放賣了,否則我也不可以回家湊囡吧!

另外,好多謝Branma的『幫忙』by email, 我也會在5/Aug – 7/Aug 去玩!放暑假嘛!梗係要玩多D啦,返左學就唔可以咁Happy了,由其我仲有兩個!

[ 本文章最後由 gigi2 於 07-8-1 14:11 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題