用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K3 小朋友
樓主: Cathleen
go

2008-09 升K3 小朋友 [複製鏈接]

原文章由 chrwan 於 08-8-1 13:40 發表
好似宣小今年中學派得好好. 不過是否要2樣樂器, piano 不計.

另外, Portofolio 是否放birth certificate and report included???

應該係計埋 piano 一共兩樣
birth cert. & report 緊係一定要放入去啦!

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 01:23 PM 發表

Hillary游水咁叻, 好多人搶住要啦, 你洗咩擔心呀!

講游水大把人好過佢, 佢游到好似人睇珊瑚慢到死, 有鬼人收佢
依晴Hillary, 依韻Eleanor

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 01:52 PM 發表

應該係計埋 piano 一共兩樣
birth cert. & report 緊係一定要放入去啦!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:54 發表

講游水大把人好過佢, 佢游到好似人睇珊瑚慢到死, 有鬼人收佢

喂! 你要求高啫, 嫌hillary游得慢, 我地qq仲係嬉水階段

我仔仔學緊浮!!!!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:54 發表

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 02:00 PM 發表

喂! 你要求高啫, 嫌hillary游得慢, 我地qq仲係嬉水階段

你地初學緊係嬉水, 同浮浮下啦, 我個女由3歲開始學學左成兩年幾仲游得今慢, 你地話係唔係無鬼用

唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.
原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:04 發表

其實好多學校已經講明兩音樂1體育, 要入band1中學要識多幾樣, 我個hillary成隻mankey坐唔定,唔似qq成績好, 又定又靚女, 我果個死緊

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-8-1 14:27 編輯 ]
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原文章由 safarimama 於 08-8-1 02:26 PM 發表
唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.  ...

"有教無類"佢地唔識這四個字好多年啦, 花媽你都知我當年讀邊間啦, 當年已經要1音樂1體育啦, 成績唔洗講要達標, 這四個字在香港教育界已經消失廿幾年

5歲人仔, 已要求學識這麼多嘢, 有時都覺得對佢唔住, 買d嘢比佢補嘗下!  希望入到一條龍小學, 一次過辛苦.  

原文章由 safarimama 於 08-8-1 14:26 發表
唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.  ...

簡稱

APSKT﹣九龍塘宣道
CKY﹣蔡繼友
Creative﹣啟基
DGJS﹣拔萃女小學
DBSPD﹣拔萃男書院附屬小學
ESF﹣英基
EC﹣播道書院
GHS﹣德望
GT﹣優才
HKUGA﹣港大同學會小學
ICQM﹣基督教音樂小學
KTS﹣九龍塘小學
LHT﹣陸慶濤
LOGO﹣真道書院
Pegasus﹣臻美
RC﹣啟新
SFA﹣聖方濟各
SJC﹣聖若瑟
SPCC﹣聖保羅男女
TSL﹣陳守仁
TT﹣崇真

HILL Ma,

話時話.. 都唔知幾多人想D仔女入你間母校...你有25分差不多SURE WIN 都唔要! 揀學校真係各花入各眼.....
原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 14:35 發表

"有教無類"佢地唔識這四個字好多年啦, 花媽你都知我當年讀邊間啦, 當年已經要1音樂1體育啦, 成績唔洗講要達標, 這四個字在香港教育界已經消失廿幾年 ...

各位好友請加上新料.....
私校:

DGJS (8-10/9)
Good Hope (6/9)
KTS (15/8)
Tak Nga (before 11/11)
禮賢 (21/8-26/9)
救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10)
聖母小學 (Now)

直資:
英華 (13/8-22/8 )
St. Paul's co-ed (1-12/9)
Evangel College (23/8-22/9....int.date 4/10/08)
Pui Kiu (14/7-30/9)

早晨! 有野請教,

如果你地係履歷表上已填寫左得過xx獎, 咁你地還會attach 埋d 獎狀copy一齊交嗎??

of course.....

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:08 發表
早晨! 有野請教,

如果你地係履歷表上已填寫左得過xx獎, 咁你地還會attach 埋d 獎狀copy一齊交嗎??

of course...

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:08 發表
早晨! 有野請教,

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:24 發表
of course...

全部 定係篩選呀?

you can scan all, make it small and paste into 1 sheet, just like you put on the family photos....

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:43 發表

全部 定係篩選呀?

請問需不需雙面& one page how many cert is reasonable.
If scanning and paste, is the quality OK?  I still have not
try!
Sorry too may questions!

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 發表
you can scan all, make it small and paste into 1 sheet, just like you put on the family photos....

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 AM 發表

早晨啦!!

我都係scan晒入電腦分類pint出再加hillary畫圖畫,加d活動相就係一份啦

原文章由 chrwan 於 08-8-4 11:20 AM 發表
請問需不需雙面& one page how many cert is reasonable.
If scanning and paste, is the quality OK?  I still have not
try!
Sorry too may questions!

可以雙面, 但個別學校有規定張數
‹ 上一主題|下一主題