用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒 和 創價 誰優勝
樓主: cn1310
go

聖羅撒 和 創價 誰優勝 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 rabbitann 於 08-10-30 11:11 發表
唔好意思我想問下聖羅撒同創價係唔係都係好難入?  因為我個仔係細仔, 又唔係叻, 如果難入的話, 我諗我唔去interview, 希望有經驗媽咪可以解答下, thx.

你點解咁諗,好既學校緊係多人去in架啦,唔in就一定唔收,細仔唔一定唔得架,緊係去試下啦,同埋就算touch wood唔收,起碼自己有努力過,比小朋友去in,真係唔收都冇計,唔好比自己後悔嘛,創價要交表喇喎,11月1日最後,我細女都會去in~

natalielin
多謝你的鼓勵.  唉, 但係我個仔宜家都總係講單字, 總要去interview唔睬個老師, 你話吖, 我真係無信心, 所以都無知寄唔寄創價份form出去, 好煩吖...
原帖由 natalielin 於 08-10-30 13:07 發表

你點解咁諗,好既學校緊係多人去in架啦,唔in就一定唔收,細仔唔一定唔得架,緊係去試下啦,同埋就算touch wood唔收,起碼自己有努力過,比小朋友去in,真係唔收都冇計,唔好比自己後悔嘛,創價要交表喇喎,11月1日最後,我細女 ...

醒目開學勳章

原帖由 rabbitann 於 08-10-30 16:25 發表
natalielin
多謝你的鼓勵.  唉, 但係我個仔宜家都總係講單字, 總要去interview唔睬個老師, 你話吖, 我真係無信心, 所以都無知寄唔寄創價份form出去, 好煩吖... ...

唔緊要啦,寄左去先啦,講單字唔緊要架,有反應就得,叫早晨,拜拜之類,st rose唔知,soka除左睇小朋友,仲睇家長架,小朋友答唔到,唔緊要架,你既反應比小朋友反應更重要,in下咪當一次經驗同睇下間學校環境囉,老實講,我只幫細女報soka,冇報其他,因為細女係0610 bb,touch wood唔收,我就下年先考過囉,可能老師真係覺得佢而家未適合讀,我大女都係遲一年讀,佢0412既,而家讀K1,你bb都係細b,你今年如果真係冇心儀學校收,下年仲可以,你比人仲多次機會,小朋友好難講,可能佢好鍾意間學校呢,我大女個時都好睇心情架,不過去到學校佢玩左一陣,佢都好鍾意,老師又好好人,慢慢問佢,如果佢答唔到,又會誘導佢答,我諗大部人教得幼稚園,都好有愛心同耐性,in左先算啦,你可以帶埋亞b去交表呀,sat最後,咁亞b都可以睇下學校,你又問下佢係度返學好唔好呀,可以就帶埋相機同佢影相(唔知學校比唔比),咁返屋企睇返d相,佢又對間學校有印象,而soka對面有個公園,交完表可以同佢去玩下(不過記得用防蚊野),同佢講如果返哩間學校,老師會帶你去哩度玩架,咁佢會鍾意多D,其實間間學校都可以咁做架!

有人話St. Rosa Kindergarten is just next to the St. Rosa Primary School.  Since St. Rosa Primary School is under renovation now for years.  ie. BB studies at the kindergarten will have to 食塵 for years wor....

點解唔去啦?難唔難要IN完至知!有D幼稚園喜歡收好動的小朋友,有D中意收文靜學生,唔試有點知呢?況且俾小朋友試下,咪當囉o下經驗又有何妨呢?
原帖由 rabbitann 於 08-10-30 11:11 發表
唔好意思我想問下聖羅撒同創價係唔係都係好難入?  因為我個仔係細仔, 又唔係叻, 如果難入的話, 我諗我唔去interview, 希望有經驗媽咪可以解答下, thx.

Natalielin
我真係好多謝好多謝你呢番甘鼓勵的說話, 就係因為你呢番說話我就決定左聽日去交表, 不過都係試, 真係無信心.  甘你個大仔係唔係宜家都係創價讀緊, ok嗎? anyway, 真係好多謝你.

koeydadamama
多謝你的鼓勵, 我聽日去交form, 試下in啦.

醒目開學勳章

原帖由 rabbitann 於 08-10-31 14:40 發表
Natalielin
我真係好多謝好多謝你呢番甘鼓勵的說話, 就係因為你呢番說話我就決定左聽日去交表, 不過都係試, 真係無信心.  甘你個大仔係唔係宜家都係創價讀緊, ok嗎? anyway, 真係好多謝你.

多謝你的鼓 ...

唔好客氣啦,我自己試過都明白感受,希望你同小朋友都鍾意間學校啦,如果有幸,我同你個小朋友都考入soka,可能做埋同學仔!
我個大女而家讀緊soka k1,佢大人一年,希望佢會讀得輕鬆d,同開心,返左之後又真係幾好,以前n1佢會成日想唔返學,而家日日都想返,可能佢又大一年,明白要返學喇,不過感覺老師都好好,有咩事都會打比你,同你講,好細心!
如果你想知多d心儀學校既野,入去間學校d topic睇呀,你咪返2-30頁,會知多好多間學校既野,因為d媽咪一定講~

natalielin
再一次多謝你明白我的感受.  我都好喜歡創價, 但係因為我個仔講野唔得, 得好簡單單字, 所以都無諗住報九龍塘d學校, 但係聽完你甘講就即管試下啦.  我都好希望我個仔可以同你d小朋友做到同學仔. 係啦, 創價interview係唔係好難架?

原帖由 rabbitann 於 08-10-31 14:40 發表
Natalielin

多謝你的鼓 ...

唔使客氣。其實小朋友都識選學校咖 (IN中意嘅學校唔會喊同好合作)。聖羅撒11月1日和8日9-11點攞表(帶出世紙正/副本,報名費HKD30)。面試應該12月至1月,重有時間操O下。

一定要交表呀,比小朋友多一個經驗麻!
我都報左好多間,已經見左一啲,唔係一窕要佢接受亞仔,但係睇到仔仔由第一間既表現同第2間既表現,已經唔同左, 可能兩間方法又唔同啦, 咁就知道謗隻方法岩佢喇~得唔得都好, 當比佢去玩下玩具囉 有間有波波pool佢不知幾開心呀~
大家努力呀
‹ 上一主題|下一主題