用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet!匡匡講o野真係好o,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀中秋」呀?我無報呀,睇情形應該有626mama及天藍,唔知pcdogxx有無報呢?

天藍,
昊藍好犀利,咁捱得眼訓o既,子聰夜晚眼訓都唔去訓,要全人類入房先肯去訓。果日夜晚食完飯仲趕得切買鞋,仲要係Keroro同比卡超o忝,所以佢o米唔想訓覺住o

我都有D同事o既仔女讀緊培橋,我都可以問o下佢o地讀成點o既。

協康果度10/9截止報名,你就番時間la

我睇o左昊藍個blog,佢好o力仔,仲可以咁快適應到,果然mami教導有方,昊藍比心機、加油呀

昊藍適應力好強WO, 你唔洗擔心啦.

原帖由 天藍 於 08-9-2 11:49 發表
all mama,

昊藍開學情況我post咗上blog, 你地入去睇下, 如下:-

開學第一天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=586

開學第二天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=605

開學第三、四 ...

hongmimi,

我都係「心如止水」既員工,不過走唔甩

"齊齊賀中秋" 張票唔知可唔可以比人去玩呢。

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 AM 發表
各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(沙),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我email左d相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影 ...

天藍 ,

唔該晒妳,妳聽到D咩就話反比我知啦。

協康報D課程我都打晒出黎,睇下大家就唔就到啦,
仲煮得閒去妳個BLOG睇,遲D才去睇睇先。

HONGMIMI,

收到妳的電郵,唔該晒。軒爸影相張卡好以有事,暫時未能比到大家睇住喇,希望冇事啦。

原帖由 天藍 於 08-9-2 11:18 AM 發表
6mama,

原來個日你要去應酬, 公司搞遊船河, 咁快
又一年, 為咗搵食都無辨法, 唔明佢地講乜,
為有自得其樂同軒軒係船上玩下睇下海景啦!
如我個日去簡介會聽咗d乜再同你講番, 你
睇下有無興趣, 因個間學校都近你屋企個頭。

all mama,

協康新一期d活動我未有時間睇, 我再睇咗
時間夾唔夾再睇下報唔報, 再同大家講~

ElainAiolia,

隻八爪魚真係好大隻嫁,唔計爪個頭都有4.5-5寸長。

子聰唔眼訓咩,仲玩到咁晚才訓,軒軒上了巴士已經忍唔主喇,連食緊"童星點心麵"都會訓著。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 04:19 PM 發表
hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o咼。

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet呀!匡匡講o野真係好o力,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀 ...

ElainAiolia ,

協康果度後尾妳報左d咩呀,還是仲未定

我都想唔去遊船河去協康個中秋會,不過我唔去佢地會問長問短,仲以為我係咪會對公司有咩唔開心等....佢地好多野想嫁。

咁妳下次唔好係咁同佢bye bye 喇,可能之前子聰忍住,bye bye下好唔舒得妳呀。

我收到一張回條炸,就係申唔申請學費扣除及9月份學費及車費

我都寫o左手冊話比學校知,係幼兒園果邊交左。睇佢點復。

順便問下老師,軒軒在校情況。
原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 04:17 PM 發表
626mama,

協康果度唔知我o地有無機會又一齊上呢。

你要去遊船河,o米無得去協康個中秋會o羅,你公司果度可唔可以唔去o架。

放心la,尋日軒軒返學落校車好乖無喊,不過今日我無去學校睇子聰,反而係屋企樓下送佢上車及接佢落車,可能今朝我係度又同佢不停咁講bye bye,結果搞到佢想喊。

今日有2張回條,分別係提家長交9月份學費及車費 (o$530-包來回);另一份係叫家長申請學券D資料,乜唔係31/5已截止呢o羊,况且我正本已係暑假前交o左比幼兒園果邊la,我已寫o左手冊話比學校知,叫佢o地去跟進番張學券。

各位,

原來我地上次去個沙灘仲有海星添嫁。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1669980&extra=page%3D4

ElainAiolai,

子聰隻眼仔好番未呀??? 早日康復!
培橋個到又要麻煩你幫我問下, 我
之前都問個人, 不過, 聽多d都係好事,
其實昊爸唔係太鍾意o黎間學校, 因車
程都幾遠, 但我見佢有埋中學, 想睇下
學校環境, 自己去感覺下, 如你到時去
再通知我, 因我問個學校個日二點係大
圍火車站有學校車接入去, 15分鐘一
班車, 而走就未知要遲d先知, 因我一
個人去唔係太識路, 如一個人可能未必
去, 以家又想起個日報協康賀中秋
個活動, 都唔知點好? 又想去協康見下
大家~
今日你有無送聰聰上校車, 聰聰有無哭,
聰聰好錫你, 你同佢講bye bye佢就眼
紅紅好感性~

rplyan,

昊藍其實有時好細膽, 但玩熟就o黎料。
以家返學都ok啦! 好喜歡新學校班主任
"莊老師", 老師昨天打電話比我, 話仔仔
適應學校生活好快, 學校既程序, 唱歌,
食茶點...., 都跟到。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 16:19 發表
hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o咼

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet呀!匡匡講o野真係好o力,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀 ...

All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她EV71腸病毒即"手足口病"並冇藥食, 旻旻只是手和腳睜有紅印, 醫生CHECK過喉嚨及其他一齊OK, 我問他為何喉嚨冇泡泡, 他說你有感冒亦不一定有傷風啦,  因又冇藥食又擔心關係, 我地立即去找相熟中醫,他看後話唔係"手足口病"只是一些濕疹, 他說手足口病徵狀(包括手指, 腳指, PATPAT都有紅印 & 喉嚨就有水泡).  係冇玲兩何情況下, 我立即通知學校, 佢地當然好緊張, 因旻旻要放一星期假, 我待她回家後立即交醫生紙到學校, MS WAI話佢地醫生顅問講口腔內有泡泡才是"手足口病", 唉........我都好混亂是"手足口"/"濕疹"呀, 如濕疹冇理由唔痕O家????

無論如何, 請白石之旅媽咪注意你地囝囡有否異樣, 因我驚旻旻未發紅印出O黎前傳染到你們, 如有任何疑問可致電 9191-3120與本人洽.   再次同大家講聲"對不起"為大家帶來不便.

626mama,
協康 10-12月,我1/9去報o左「快樂小人類AB」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D,但唔知抽唔抽中呢

子聰31/8果日一上40X巴士已好快訓著,直情到落車都唔願起身,一返到屋企,佢見到嫲嫲佢oo黎晒,即刻精神萬倍

自從2/9之後,子聰上車我都唔敢同佢講bye bye,只係揮手就算,反而咁樣,佢又無想喊o。有關學券果度,老師寫番手冊覆o左我話張正本係學校已存妥,唔知老師覆o左你未呢?

天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩oo既時候o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢揸,點知醫生居然話呢D係起濕疹o既先兆,佢仲話遲D有機會會係D手腳o既摺位出玩,叫我留意o,若果真係咁唔好彩有發現,要帶子聰返去睇醫生,搞到我有D唔開心o

培橋果度我得閒幫你問o下人呀

今日我都有接送子聰搭校車,放學時,佢落o左校車後,我見佢呆呆地,我o米同佢講:「我好掛住你,唔見你幾個鐘,真係掛Cla。」跟住佢先笑o,仲同我講話佢都係好掛住我o架。呢一刻真係好開心o

o黎緊今日星期六,子聰唔會上畫班,因之前幫子聰報協康個煮o野食班同畫班撞時間,所以尋日下午去o左畫班度補堂,MissWong之前話4:30 p.m. 有班幼兒畫班可以比子聰補堂,點知我尋日去到Miss Lam話可能Miss Wong記錯o左,原先果個時段o既幼兒畫班已於9月份升晒班去視覺藝術畫班,我o地既然到o左,Miss Lam話照補堂但會就番子聰個程度,但視覺藝術畫班係一個半鐘o既,放學時,Miss Lam話今堂較簡單,所以子聰都可以跟到。我想attach張相上o黎比你睇,不過唔識整。

rplyan,
唔使對唔住,除非你有心帶旻旻出o黎傳染我o地,我o地會嬲你同唔會放過你(講笑),病發初期症狀唔明顯,大家都唔知,又無心,最緊要揾出佢病發原因,究竟係EV71腸病毒 / 手足口病 / 濕疹先,跟住對症下藥快D醫番好為首要,亦要好好休息o下。我o地會多加留意自己o既小朋友ola,你放心la

你同子聰好SWEET呀, 旻旻對爹D就嗲, 對我好MAN下WO.
多謝你關心, 真係擔心死我, 希望快O的好番啦.  如子聰真的容易有濕疹, 你有時間多O的煲去濕湯水.

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

原帖由 rplyan 於 08-9-4 14:42 發表
All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她 ...

旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時候有少少燒99度多O的, 幸好重精神成日走來走去.  不果有一點令我好難受, 就係當我返O左功成日心掛掛時真係好想大喊發洩下.  我想你地都明O家啦, 簡直人都癲.

我個賓賓都算係O甘, 自己有少少燒重幫我地全屋清潔一番, 特別係我和旻旻間房, 佢連天花都抹埋, 起初重有一浸漂白水味, 而家總算好D啦.

你地係咪覺得好怪以前我講過旻旻唔肯飲中藥點解而家又肯飲????      登, 登, 登, 登........ 用2枝迷你珍寶珠去送一碗藥, 我係咪好聰明哩.

同你地傾下我心情好O的啦, 今日係公司真係好想喊, 好想返屋企但又唔得

原帖由 天藍 於 08-9-5 12:15 發表
rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

...

rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好多淚水~
你有乜唔開心, 你記得仲有我地, 唔好屈埋屈
埋, 因我地大家係好朋友, 好原意聽你傾訴。
你地一家人要保重身體! 旻旻仲好好精力可
走來走去, 應該會好快好番, 加上你聰明既
做法珍寶珠送中藥, 食中藥會加快好番,
所以唔使怕, 旻旻記得飲多D水, 休息多D
會快D好。
你工人姐姐都好好, 做咁多年都無賴同
變壞到, 病都同你清潔同照顧旻旻, 真係一
個好工人, 而我個個就做到第三年開始差,
開始賴, 同電話太多, 真係一言難盡, 唯一
總可以既係佢好錫我仔, 但到今年年尾到
約我都唔續佢啦! 以家希望新工人會好啦!
如唔係我真係工都返唔到, 要回歸屋企做
阿四。
你都要保重身體, 有乜唔開心, 記得同我
地呻呀! 唔好屈住呀! 我相信旻旻會好快
好番架!
祝你們一家身體健康! 旻旻早日康復!

uote]原帖由 rplyan 於 08-9-5 23:35 發表
旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時 ... [/quote]

子聰隻眼仔好番就好啦! 咁d濕疹好d未???
子女有病, 父母真係最擔心~
培橋個到你得閒先同我問, 慢慢都唔遲, 不過,
其實昊爸唔係太喜歡此間學校, 因間學校既政
治色彩太濃, 同個離我住個到都比較遠, 所以
都未必會選, 但我個人八卦都想問下知下, 因
我見都幾多人選此校, 但此校我想唔會係我首
選。
另外, 你講個間音小(小學)我打過電話你問, 佢
話佢地今年既簡介會係6月同8月舉行左, 要到
下年3月左右先會有, 叫我到時打去再問, 但佢
地唔係叫簡介會, 係叫"答問大會", 如你對間學
校有興趣, 你到時記得打去問下。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

all mama,

我下星期會帶昊藍去協康"齊齊賀中秋"
個活動, 因我好掛住大家, 同昨晚昊藍
主動問我, 我好掛住匡匡同鈞渝, 記時
帶我去同佢地玩??? 既然昊藍咁掛住
你地我就成全佢啦!!! 哈~哈~哈~

pcdogxx / hongmimi,

你兩個去邊, 咁耐無蒲頭???

626mama,

下星期六你係咪真係要遊船河, 去唔
到協康個到?
軒軒開學如何? 係咪成日同子聰玩呀???

多謝你, 而家我又想喊啦

好感動.

原帖由 天藍 於 08-9-6 09:49 發表
rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好 ...

子聰好番味, 有冇HOUR O個個位置呀, 唔好比O的汗IP到佢, 否則好難好.
‹ 上一主題|下一主題