用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有否認識G.T 中學之家長
樓主: hilarywdv
go

有否認識G.T 中學之家長 [複製鏈接]

Thanks!

Textbooks
-----------
I think it is useful to know what textbooks schools use to establish how progressive they are. HKUGAC uses Maths Quest Victoria, which is used in Victoria Australia. CIS and some other international schools in HK use this book for their Maths subject.

I looked through the book myself and personally I much prefer it to the local textbooks available in the market in HK. I guess the one used by GT is a reasonably good text used by local schools.

GT
---
My niece studies at GT, I believe at F4 or equivalent. She wasn't able to get in her catholic primary school in HK a few years back and if I remember correctly, she entered as the school started its first secondary grade.

She thoroughly enjoys the school and is so happy there. She is always busy and I find it hard getting hold of her. She went to an exchange overseas last year as well. The school enrols students in IGCSE a few years ahead. She has already sat two or three subjects and will sit for two more this school year.

I am thinking of finding out a bit more about the school for G7 as I may consider it for my daughter too.

原帖由 passon 於 08-10-11 00:04 發表
Thanks!

Textbooks
-----------
I think it is useful to know what textbooks schools use to establish how progressive they are. HKUGAC uses Maths Quest Victoria, which is used in Victoria Australia. CI ...

校方話一般中學數學科每年只教12課書,但優才就一年教17課書。唔知係唔係因為呢個原因,所以優中G9學生去考數學IGCSE,結果可以攞到100%合格率?

你姪女係唔係之前報紙報導過果位歐同學?如果係佢同我個仔剛過去果個暑假,都有份去新加坡做交流生。

請問今天有否家長到過G.T.之簡介會??
他們大約講些什麽??  可否表達吓??

原帖由 dabbycheung 於 08-10-9 20:22 發表

我認為優才既教學法,係介乎傳統同國際學校之間,但偏向傳統多D.

G12學生可選讀IB課程。

Hi, Dabby,

請問 G10 是否今年才開,因在中學概覽2007/2008 內 G10 - G12 開辦課程是待定。 G10 的課程是否跟G7 差不多?
另外,請問吃飯時間是否在課室 (由供應商提供),有沒有小食部?

Thanks
J_Mum

原帖由 J_Mum 於 08-10-12 23:21 發表

Hi, Dabby,

請問 G10 是否今年才開,因在中學概覽2007/2008 內 G10 - G12 開辦課程是待定。 G10 的課程是否跟G7 差不多?
另外,請問吃飯時間是否在課室 (由供應商提供),有沒有小食部?

Thanks
J_Mum ...

無錯!今年9月才開到G10. G10同G7既課程差唔多,只係無左視藝科(音樂同美術),而下午另類課程就無左成長學同加速班。

G7同G8學生需要留響課室內午膳,G9學生就一星期有兩日可以出街食,G10學生就無規定。

學校無小食部。

Dear G.T. Parents:
由於上星期工作的關係未能出席簡介會,想問問以下的問題.
G.T.不用多功課、測試操練學生,你們認為學校是怎樣誘發出學生的潛能?
我朋友話好成績是家長"谷"出來的,你們所見如何?
如果在GT做一個平凡無優異成績的學生會唔會好自卑的?
請問考公開試是自願性質?強迫性質?或是老師選出來的?
我是希望兒子能從"忙功課","忙測驗",忙考試"的傳統教學模式走出來,請問G.T.可以做得到嗎?

原帖由 dabbycheung 於 08-10-13 08:39 發表

無錯!今年9月才開到G10. G10同G7既課程差唔多,只係無左視藝科(音樂同美術),而下午另類課程就無左成長學同加速班。

G7同G8學生需要留響課室內午膳,G9學生就一星期有兩日可以出街食,G10學生就無規定。

學校無小食部。 ...

原帖由 mayc 於 08-10-14 11:03 發表
Dear G.T. Parents:
由於上星期工作的關係未能出席簡介會,想問問以下的問題.
G.T.不用多功課、測試操練學生,你們認為學校是怎樣誘發出學生的潛能?
如果在G ...

你既意思係唔係:無乜功課同測試操練學生,點樣會得出好成績?個人認為學校既教學方法,可以引導學生去主動追求學問,所以唔一定要死谷學生,學生既成績先會好。

絕對唔認同!照我所知,好多優中學生都係無出去補習既,學生成績好主要係靠自己同學校既教學方法教出嚟!

除左我之前提過呀仔同學既例子,(即平時數學科經常唔合格,但考數學IGCSE卻可以攞C!)。我亦都可以比我個仔既例子你參考:我個仔小學時讀大埔區政府小學,佢當時成績屬全級頭10名,但去考優中,卻只可以係後備。雖然最後優中都肯收佢,但校長坦白同我講,呀仔既英文水平同優才班學生比,仲有一段距離!之後呀仔入左優中,學校要佢地考pet, 但呀仔同一部份學生因英文水平唔夠,所以唔可以考pet只可以考ket(程度等同F.1).但到左G8, 呀仔去考英文IGCSE(程度等同F.5)已經可以攞E.所以我覺得學校既課程同教法,的確對學生既學業成績會有所幫助。

如果在GT做一個平凡無優異成績的學生會唔會好自卑的?
唔會!因為每科成績同總成績學校只會公報全級頭5名,(而且學校亦只會公報各科平均分數)。而同學之間平時亦好少會互相比較成績。況且因為學校有太多另類課程,所以同學們唔會只尊注落學業成績度, 有D學生可能學業成績方面唔突出,但運動音樂等其他方面有優秀表現都唔定。總之我所接觸既優中學生,個個都好享受學校生活的。

請問考公開試是自願性質?強迫性質?或是老師選出來的?
屬強迫性質。

我是希望兒子能從"忙功課","忙測驗",忙考試"的傳統教學模式走出來,請問G.T.可以做得到嗎?
坦白講,我相信優中唔會係你想搵既中學!

dabbycheung:
多謝妳的解答!:)
是否說G.T.也是忙功課,忙測驗,忙考試的學校?

原帖由 dabbycheung 於 08-10-14 12:47 發表

你既意思係唔係:無乜功課同測試操練學生,點樣會得出好成績?個人認為學校既教法,可以引導學生去主動追求學問,所以唔一定要死谷學生,學生既成績先會好 ...

原帖由 mayc 於 08-10-14 13:14 發表
dabbycheung:
多謝妳的解答!:)
是否說G.T.也是忙功課,忙測驗,忙考試的學校?

你誤會左我既意思!G.T.係少功課少測驗同少考試既學校

dabbycheung,

聽講G7一班裏面再分 2 groups 上課, 甘即是約 10 多人1 group, 係咪 2 groups 分開咗都是上同一科呢?

原帖由 passon 於 08-10-11 00:04 發表
My niece studies at GT, .......She thoroughly enjoys the school and is so happy there. She is always busy and I find it hard getting hold of her. She went to an exchange overseas last year as well. The school enrols students in IGCSE a few years ahead. She has already sat two or three subjects and will sit for two more this school year.

I am thinking of finding out a bit more about the school for G7 as I may consider it for my daughter too.

passon,

If you want to send your daughter to GT G7 in next year, you have to apply now.

原帖由 ytpeople 於 08-10-7 14:28 發表

我曾在'yahoo知識+'看到有人話呢間學校的老師流失率高,請問你知不知道實情呢?

應該講緊第二間喇, 因為優中老師流失率係好低既。

創校時 ( 2005 )既校長/副校長/主任, 而家全部仲响度; 老師呢, 舊年流失左兩個咁多 。

順便講埋, 優中既老師/學生比例非高; 以今年為例, 中學部學生约270人, 老師就有30幾個, 比例约 1:8。

原帖由 hilarywdv 於 08-10-14 21:24 發表

聽講G7一班裏面再分 2 groups 上課, 甘即是約 10 多人1 group, 係咪 2 groups 分開咗都是上同一科呢?

呀仔G7時係分組上堂既(大既5人一組),目的係方便討論。雖然係分組上堂,但所教既內容係一樣!但依家G7既情況係點,我就唔清楚?

我只知道GT Writing亦係分組上堂(一組大既1?),每組由唔同既老師負責。

請問優中同優小有冇共用老師?

我只知道GT Writing亦係分組上堂(一組大既1?)

Sorry, 唔係好明以上(一組大既1?) 係咩??

原帖由 ytpeople 於 08-10-15 21:14 發表
請問優中同優小有冇共用老師?

無。

原帖由 hilarywdv 於 08-10-15 22:06 發表

我只知道GT Writing亦係分組上堂(一組大既1?)

Sorry, 唔係好明以上(一組大既1?) 係咩??

G.T. Writing即英文寫作,全班會分成兩, 三組上堂,每組大既有十幾位同學,由唔同老師教授。

回覆 # 的文章

好像體育老師是共用吧?!

我都有聽聞.

原帖由 LovelyPaPa 於 08-10-16 12:42 發表

原帖由 LovelyPaPa 於 08-10-16 12:42 發表

多謝指正!
‹ 上一主題|下一主題