用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

35 net的學校真係平均d
我兒子係讀福馬
個人很喜歡依間學校
d 老師好有heart咁教小朋友

我個仔係活躍型
頭幾個月要溶入都好辛苦
d老師都有多關心及鼓勵
現在有明顯的進步

依點係學術以後
我很欣賞學校的地方

原帖由 cclbaby 於 09-3-18 18:13 發表
Ageed!  如 34 及 35 net, 35 net 較為平均, 而且 35 net 的學校都唔差, 除了紅馬 + 天神外, 黃埔宣小在學界問答比賽勝出了冠軍,因此開始增加了名氣,而且開始有人注意, 因此可考慮這所學校, 至於奉基+奉基千禧都唔錯,  ...

What is full name of 福馬 ? Which secondary school will it connect to ?

quote]原帖由 JOJA 於 09-3-22 17:24 發表
我兒子係讀福馬
個人很喜歡依間學校
d 老師好有heart咁教小朋友

我個仔係活躍型
頭幾個月要溶入都好辛苦
d老師都有多關心及鼓勵
現在有明顯的進步

依點係學術以後
我很欣賞學校的地方

... [/quote]

馬頭X官立小學(福祥街)
只有聯繫中學
何官, 伊官, 仲有一間官立,
但其中所以官立都係聯繫依幾間官中

原帖由 ansonbb 於 09-3-22 19:22 發表
What is full name of 福馬 ? Which secondary school will it connect to ?

quote]原帖由 JOJA 於 09-3-22 17:24 發表
我兒子係讀福 ...

我上年經驗

我兒現小一,上年:

自行(15分)+甲一:紅馬
乙一:福馬、CSK、NEW獻、OLD獻、>>>>>>>

結果: 派去乙十(信義會).....唔太開心。
註冊日:見到有個家長哭,加上學校環境,仲見到學生上課情況......當晚好心UP!

叩門成功入到心儀小學.......好開心!

好學校,課程唔會淺。現在日日放工也耍陪太子讀書.......有時大家都辛苦!

想到將來,有個好基礎入較好中學,叫自己不要放棄!

但如果小孩子跟不上,會好可憐,因有些同學,在一年級已平均分不合格!

For 乙部, 第二間唔應該揀csk, zero chance. (搏扣門則例外) 想入五大熱門, 就只可揀一間放第一, 第二及三就要填些次熱門, 例如獻主會.

兩間獻主會應該分別不太大, 相信其營運模式是一樣的. 如果無記錯, 獻主會入英中率有7x%, 十分勁; 當然, 要學生"非常"努力才有這成績的.

唔識排五大熱門, 因各有捧場客.

原帖由 yovin 於 09-3-23 03:01 發表
我兒現小一,上年:

自行(15分)+甲一:紅馬
乙一:福馬、CSK、NEW獻、OLD獻、>>>>>>>

結果: 派去乙十(信義會).....唔太開心。
註冊日:見到有個家長哭,加上學校環境,仲見到學生上課情況......當晚好心UP!

叩門成功入到心 ...

Hi Yovin,

即係成功叩門入到福馬定另一間心儀小學 ? 仔仔 2010 年才入讀小一. 到時相信叩門位好少.

原帖由 jeffzhang 於 09-3-23 13:22 發表
兩間獻主會應該分別不太大, 相信其營運模式是一樣的. 如果無記錯, 獻主會入英中率有7x%, 十分勁; 當然, 要學生"非常"努力才有這成績的.

我記得好似無7x%入英中,得4x%。油天舊校有年around 68% 已經好好。

獻主會聖馬善樂小學
本校有超過八成學生於升中派位獲派首三志願...詳情
http://www.ofps.edu.hk/
首三志願八成好似無乜可能入哂英中

WENSI,

多謝修正. 不過, 你留意下個pie chart, 3/4個pie 都屬第一志願中獎者: 有可能是老師識教學生按自己程度填表;但亦有可能是....我估中呢!

只是純粹推理一下, 我並無事實支持.

34區內已有很多學校有談及, 但還有牧愛及基道, 成績及校風又好嗎?

原帖由 jeffzhang 於 09-3-23 18:08 發表
WENSI,

多謝修正. 不過, 你留意下個pie chart, 3/4個pie 都屬第一志願中獎者: 有可能是老師識教學生按自己程度填表;但亦有可能是....我估中呢!

只是純粹推理一下, 我並無事實支持. ...

獻主會一定無"入英中率有7x%", 好多學校都係咁騙家長, 有很多學生如果明知自己唔係band 1 或是band 2生, 當他們升中時, 填頭一二三志願都一定唔會選band1(英中), 例如band2生選band2學校第一志願入左, 只代表佢入第一志願, 而不是band 1 學校, 其實好多有料學校係會list清楚入中學名單, 而不是用一些騙人手法去誤導家長, 可參考油天, 協和, 甚或者奉基學校網站

原帖由 Gar 於 09-3-23 13:24 發表

Hi Yovin,

即係成功叩門入到福馬定另一間心儀小學 ? 仔仔 2010 年才入讀小一. 到時相信叩門位好少.

大約數:
親自計算: 紅馬15/250 ,新獻主會??/約100人
鄰居計算:陳瑞琪5/150

我選了紅馬。 幼稚園(全級3名),入到紅馬只考班中十名左右。大部分家長都跟得好貼。

原帖由 Gar 於 09-3-3 23:20 發表

1.) 請問如果陳瑞祺有 20 分, 而馬頭涌只有 15 分. 男仔該點選. 唔知點解自己較喜歡馬頭涌. 但又驚選錯.

2.) 而林文燦又是否較陳瑞祺及馬頭涌好.

DEAR GAR:
兩間機會一樣,你可用以下條件去考慮:
1.返學路程與時間。
2.課外活動的配合。

其實上年我與你的情況好似,其中一間入到,我己滿足。但為了作叩門準備,在乙部1ST福馬、2NDCSK、3RD新獻結果派了10TH。好驚險 !

我想如果你無私校在手,只靠運氣,我想1SD只好二者選一,2ND也不可太博!

獻主會是地區性好學校,我是其畢業生,但我兒喜愛打BADMINTON ,所以選一些有BADMINTON校隊給他。
但把獻放3RD也入不到,同一些校友傾訴時,才發現他們會把獻主會放1ST OR 2ND!

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 00:23 發表

獻主會一定無"入英中率有7x%", 好多學校都係咁騙家長, 有很多學生如果明知自己唔係band 1 或是band 2生, 當他們升中時, 填頭一二三志願都一定唔會選band1(英中), 例如band2生選band2學校第一志願入左, 只代表佢入第 ...

我都講左啦, 可能是老師教填表教得好, 所以有咁多第一志願中獎者, 即是你所說, 按學生banding填志願. 其實呢樣都是好事, 起碼大部分家長學生都可有預算.  

我相信學校並無欺騙, 是我們如何理解它公布的數據而已. 當然, 好似你所講那些學校, 公布得咁詳盡就十分好, 至少不用斷估.  :)

超級版主

原帖由 yovin 於 09-3-24 01:37 AM 發表

大約數:

我選了紅馬。 幼稚園(全級3名),入到紅馬只考班中十名左右。大部分家長都跟得好貼。 ...

請問可唔可以分享叩門心得呀? 我而家15、16唔知俾個女入番農小定玩大抽獎,入唔到協恩就要四處叩門(睇怕唔知會去到第幾志願)。
我女間幼稚園得評估冇測驗考試,不過佢就keep住全班第一、二名(老師以表現計),唔知到時叩門會唔會有影響(冇得比較)。

請問自行收生和大抽獎的第一志願, 並非相同, 是沒有機會扣門嗎? 因為陳瑞琪15分一定沒有機會, 所以自行收生都想試下官立.

若陳瑞琪中學與福馬的聯繫中學比較, 請問選那一間比較好呢?

[quote]原帖由 yovin 於 09-3-24 01:37 發表

大約數:

召藥師,

我個女今年將讀協幼K1. 據知協小扣門位只會留俾協幼生.咁你個女考第一,二名應該一定入得返啦.係咪甘計架?

超級版主

原帖由 kyliejet 於 09-3-24 01:14 PM 發表
召藥師,

我個女今年將讀協幼K1. 據知協小扣門位只會留俾協幼生.咁你個女考第一,二名應該一定入得返啦.係咪甘計架?

我個女讀保記架,所以大抽獎抽唔到就要四處叩門架喇......事關揀得協恩第一志願,再放官小、csk都一定唔會入到,而家聽你地講獻主會放第三位都入唔到,咁即係我要預佢唔知派到第幾志願,最後個d志願都唔係我所願啦......

我女in過協幼,不過唔收,冇得叩協恩。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 11:08 發表

請問可唔可以分享叩門心得呀? 我而家15、16唔知俾個女入番農小定玩大抽獎,入唔到協恩就要四處叩門(睇怕唔知會去到第幾志願)。
我女間幼稚園得評估冇測驗考試,不過佢就keep住全班第一、二名(老師以表現計),唔知到時叩 ...

想請問你點知囡囡係全第一、二名?

超級版主

原帖由 ngtsuio 於 09-3-24 02:31 PM 發表

想請問你點知囡囡係全第一、二名?因為囡囡也是讀李徐松聲的。

我個女份評估差不多或全部都係最好表現,學期尾每班有3位學業表現優良同學可獲獎,我女係其中一個,而見家長時問老師,老師話佢係班裡面最叻0個個(佢1月出世,學習比細仔細女較有優勢)。

*原來我之前個post漏左個'班'字,係全班而唔係全級。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 14:35 發表

我個女份評估差不多或全部都係最好表現,學期尾每班有3位學業表現優良同學可獲獎,我女係其中一個,而見家長時問老師,老師話佢係班裡面最叻0個個(佢1月出世,學習比細仔細女較有優勢)。

*原來我之前個post漏左個'班'字,係全 ...

原來可以咁問老師,謝謝你話我知,優異表現獎係每班三個?會唔會有例外?
‹ 上一主題|下一主題